Atelier despre încredere și solidaritate cu elevii din Sînpaul

Posted on November 21, 2019 by

share on facebook   

A fost odată ca niciodată #UnSatPentruTineri în care, într-o zi însorită de 21 noiembrie, educația nonformală a făcut popas la școala din comună. N-a durat mult până i-a convins pe elevii din clasa a 7-a să pornească împreună într-o expediție.

Desigur, n-au pornit de capul lor, ci s-au organizat. Mai întâi, s-au asigurat că vremea o să țină cu ei, prin urmare au învățat o incantație transmisă de un șaman din generație în generație, despre cum să țină ploaia departe de drumul lor. S-au așezat apoi unul în spatele celuilalt și, de nicăieri, a venit marea provocare: “Vom pleca la drum legați la ochi!”. Asta i-a intrigat pe unii, dar alții erau siguri că lucrurile vor merge bine dacă vor avea grijă unii de ceilalți. Așa că tribul a ascultat și a transmis mai departe descrierile și comenzile celui care putea să vadă obstacolele din calea lor și pe care trebuiau să le ocolească. S-a râs mult de-a lungul drumului și frica a dispărut de tot până la final, fiind înlocuită de încrederea în ceilalți.

La capăt de drum, s-a iscat o discuție despre ce-a experimentat fiecare membru de-a lungul traseului, dar mai ales, s-a vorbit mult despre încredere – ce este ea și de unde apare.

Povestea s-a mutat apoi într-o sală de clasă, unde cineva a propus un joc cu cărțile de Dixit, care te poartă cu imaginația oriunde vrei tu. Iată cum s-a desfășurat o parte din dialog:

“Alegeți două cărți care pentru voi reprezintă cel mai bine încrederea și solidaritatea. […] Puteți să vă imaginați orice vreți voi. Puteți să ne ziceți ce vreți voi și noi o să vă credem”.

“Sunt miliardar!”, răspunde cineva din grup.

“Și ce ar însemna solidaritatea unui miliardar? Cum și-ar exprima el solidaritatea?”

“În primul rând, ce înseamnă solidaritatea?”, întreabă altcineva.

“Să fii bun, corect, amabil.”

“Să ajuți.”

“Să îl respecți pe celălalt.”

“Dacă aș fi miliardar, aș construi niște școli, niște spitale noi”, răspunde în final D.

Multe s-ar mai putea povesti, însă noi trebuie să pornim din nou la drum. Pe curând! Aveți încredere și fiți solidari!

Activitate organizată de Go Free și grupul de inițiativă al tinerilor din Sînpaul, în cadrul proiectului “Sînpaul – Un sat pentru tineri” finanțat prin programul Corpul European de Solidaritate. Mulțumim pentru sprijin comunității locale de profesori și învățători care ne primesc mereu cu ideile noastre creative și ne susțin.

Leave a Reply