Casa cărților din Roșia Montană

Posted on October 12, 2019 by

share on facebook   

Cărțile atent așezate în fiecare colț al Casei Petri mi-au atras atenția încă de când am ajuns aici, așa că am vrut să le descopăr povestea. În timp ce ne întorceam din turul ghidat de Adrian Petri pentru grupul nostru, am aflat de la el că majoritatea cărților au aparținut bunicii lui, ea fiind și unul dintre membrii familiei care s-a opus vânzării și a acționat pentru a nu pierde casa și gospodăria. În timp ce pentru unii oameni exploatarea cu cianură a resurselor zonei devenise un scop, pentru bunica Terezia Petri și localnici asta ar fi însemnat distrugerea a ceea ce era de neînlocuit: locul în care trăiseră până atunci și, odată cu asta, posibilitatea de a-și asigura pe termen lung traiul, așa cum o făcuseră generațiile dinaintea lor.

O parte din cărțile care acum stau înșirate pe “Târnaț” au mai fost primite de la roșieni care nu le mai vor, dar care au auzit că la Casa Petri cărțile și-au găsit un rost, așa că unii le aduc acum aici. Lectura se potrivește perfect cu sunetul lemnului care arde în sobă și cu Sofica-pisica.

Clădirea în care stau acum adăpostite toate aceste cărți are și ea o poveste; a fost mai întâi spital, pe timpul războiului, apoi bancă – cel mai probabil datorită structurii sale rezistente și poziționării în centrul satului, pentru ca mai apoi să devină locuință. O clădire care s-a adaptat și a rezistat intențiilor unor oameni de a o sacrifica cu orice preț în favoarea a ceea ce credeau că este cel mai valoros de exploatat în zonă – aurul. Tineri precum A. Petri și alți localnici cu inițiativă ne arată astăzi că Roșia Montană ar putea fi valorificată fără a o distruge.

La sfârșitul activității noastre de documentare am plecat cu gândul la toate cărțile care își așteaptă oaspeții la Casa Petri pentru a fi citite și descoperite, dar, mai ales, la toate poveștile care au rămas de ascultat de la oamenii locului; am plecat cu gândul la toate locurile de văzut în Roșia Montană și, mai ales, la inițiativele locale care au nevoie de susținerea noastră, a tuturor celor care credem precum A. Petri că putem contribui nu doar la conservarea Roșiei Montane, ci la dezvoltarea ei responsabilă, făcută cu grijă față de natură, față de oamenii locului și față de poveștile pe care le poartă cu ei de generații.

La Casa Petri Roșia Montană poți găsi locuri de cazare, cărți de citit, bucăți de istorie, pisici de smotocit, tururi ghidate, biciclete pentru drumeții și oameni pregătiți să te primească cu drag.

Activitatea „StReEt Lab: pe drumul solidarității” face parte dintr-un exercițiu practic de formare a unei noi generații de tineri jurnaliști comunitari, în cadrul proiectului „Școala de Jurnalism Comunitar StReEt” dezvoltat de Asociația Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate.

Leave a Reply