„Energia primului pas în schimbarea comunității noastre se află la noi”

Posted on September 13, 2019 by

share on facebook   

Pe 6 și 7 septembrie, la Bacău, peste 90 de tineri și lucrători de tineret din țară au participat la prima ediție a Summitului Tinerilor din Mediul Rural, despre care am mai scris și aici. Întâlnirea și-a propus, printre altele, să pună în lumina reflectoarelor tinerii din mediul rural, să consolideze o comunitate determinată să-și facă vocea auzită și să-și transforme satele și comunele în sate europene de tineret. I-am întrebat pe participanți cum a fost pentru ei experiența la #yRuralSummit, ce iau acasă după cele 2 zile pline de workshopuri, dialog și implicare concretă în comunitate, și ce mesaj ar transmite mai departe celor care ne privesc și se gândesc deja să ni se alăture în cea de-a doua ediție. Să le dăm cuvântul.

„De aici plec cu concluzia că tinerii din mediul rural au spirit de inițiativă și că singurul lucru de care au nevoie este sprijin din partea comunității dar și din partea programului European Youth Village. Am întâlnit oameni interesați să facă o schimbare. La workshopul cu Alex Palas de la CeRe am fost rugați să scriem o listă de oameni care dețin putere. Cred că și noi am putea fi pe acea listă pentru că faptul că suntem aici ne dă putere.” (Miruna)

“M-a inspirat modul în care s-au desfășurat activitățile și prezentările. Mă bucur că mi-am făcut prieteni noi.”

„Simt că am învățat mai multe despre cum ne putem mobiliza și aduna mai mulți tineri și colabora pentru a ne aduce ideile în plan real, iar faptul că am interacționat cu oameni care ne împărtășesc aceleași valori și provocări, reușind să aibă povești cu impact, m-a motivat și mi-a dat energie pentru tot ce urmează.” (Alexandra)

„Atelierele mi-au plăcut foarte mult, emoțiile m-au copleșit la Gală [Gala Tinerilor din Mediul Rural], iar rezultatele s-au dovedit pe măsura eforturilor tuturor. Felicitări pentru tot! N. Iorga avea dreptate când afirma că <<Toate zilele îți vin cu daruri pe care de cele mai multe ori nu știi să le culegi!>>. Îmi doresc să ne revedem anul viitor la fel de entuziasmați! Plec de aici cu noi prieteni în gând și în suflet, cu multe idei de aplicat la școală și cu dorința de a ne regăsi curând”.

„Am învățat cum pot colabora cu actorii comunității mele”

„Reciclarea stă la baza unui stat sănătos. La acest summit am cunoscut oameni noi și am primit motivația pentru a mă implica mai mult în comuna mea.”

„M-au inspirat cel mai mult acești voluntari, pentru că fiecare luptă pentru ce își dorește și nu se lasă bătuți până ce nu au ceea ce își doresc.”

“[Iau cu mine] Înțelegerea problemelor din mediul rural care sunt, câteodată, aidoma celor din mediul urban; Lucruri noi învățate care, sunt sigur, vor ramane intotdeauna în bagajul nostru de informații pe termen lung. Unitate în diversitate!”.

„Celelalte sate m-au inspirat și m-au motivat. M-au făcut să îmi doresc să concurez și eu cu comuna mea. Am învățat multe metode de a mă organiza”.

„Pe tot parcursul summitului am fost inspirată să fac ceva și în comuna mea! Am fost inspirată de poveștile oamenilor de aici, că s-a putut face ceva și în comuna lor. În a mea de ce nu s-ar putea? Sincer, nu știu ce aș putea face, dar am să mă gândesc mult la asta.” (Eliza)

„Plec cu gândul că tinerii din mediul rural se vor implica în rezolvarea problemelor din comunitatea lor. Și mai plec și obosit”.

„Am fost impresionat de tinerii din mediul rural care au venit aici și de activitățile pe care le desfășoară în comunitățile lor”.

„Mă bucur că am întâlnit tineri care vor să aducă schimbare în comunitățile lor, că vor să își facă vocea auzită și să-i ajute și pe alții. Am acumulat informații de la workshopuri și am legat prietenii.”

„Mi-au plăcut foarte mult atelierele, în special atelierul #FridaysForFuture și am legat noi prietenii; am foarte multe amintiri frumoase de la acest Summit, mi-aș dori să particip și la următoarele ediții. Am învățat foarte multe lucruri noi și am împătrășit idei împreună. Tinerii din mediul rural sunt foarte motivați!”

„Acest summit m-a motivat să mă implic mai mult în comunitatea mea, să încerc să mă informez și să observ. Pe lângă cunoștințele cu care plec de aici iau cu mine și multe amintiri frumoase și speranța că putem schimba ceva.”

„Plec de aici motivat să îmi fac comuna Sat European de Tineret. Motivația mea a venit de la cei care au candidat și văzând cât de implicați sunt, știu că și eu pot să mă implic în comunitatea mea.”

„Sunt mai motivată să contribui la transformarea satelor din România în sate europene”.

„Mă simt inspirată de determinarea tuturor satelor candidate și sunt mai conștientă de faptul că e important să îți joci șansa.”

„Motivația și inspirația mi-am găsit-o în niște persoane minunate care gândesc la fel, că pot schimba ceva în comunitatea lor.”

„[Plec de la summit] Cu mult curaj! Cu motivația să transmit energia summitului grupului de inițiativă pentru ca împreună să facem activități foarte faine și utile tinerilor.”

„Am rămas mai încrezătoare în vorbitul cu oameni noi, în faptul că părerea noastră contează și că împreună putem schimba ceva dacă avem voință și inițiativă.”

„Energia primului pas în schimbarea comunității noastre se află la noi”.

„A fost un eveniment ca o gură de aer, pentru că mereu auzim mai mult știri negative. Am văzut aici că se întâmplă și lucruri frumoase, că nu e nevoie de ditai bugete și nu știu câți oameni ca să schimbi ceva, ci doar de determinare și pasiune, plus a nu accepta niciodată acel „nu”. (Adri)

“Acest eveniment a reprezentat ocazia perfectă de a realiza că nu trebuie să-mi părăsesc satul (localitatea) sau familia după terminarea facultății. Mă pot întoarce cu forțe proaspete și idei noi pentru a pune “satul la cale”. Participarea la o a doua ediție la acest summit a devenit un nou obiectiv pentru mine, mai mult, vreau să iau titlul de #SatulEuropeanDeTineret în următorii 3 ani. Încă o dată am realizat cât de mult mi-ar plăcea să lucrez cu tinerii și cât de faină este această meserie. Am cunoscut mulți tineri care au devenit modele pentru mine deși sunt mai tineri [decât mine]. Îmi plac oamenii care mă motivează și îi țin în suflet. Mă bucur că în sfârșit există astfel de oportunități pentru tinerii din rural”. (Maria D.)

Summitul Tinerilor din Mediul Rural este un eveniment organizat în cadrul proiectul „National Youth Village – Romania” implementat de Asociatia Pentru Dezvoltare Activa, Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Curba de Cultură și Asociatia DEIS. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+, Ka3 – Dialog Structurat.

Material îngrijit de jurnaliștii comunitari din Școala de Jurnalism Comunitar StReEt, ediția a II-a (2019-2020), proiect implementat de Go Free prin programul Corpul European de Solidaritate.

Leave a Reply