Societatea civilă din Europa transmite un mesaj puternic noului Parlament European și noii Comisii Europene

Posted on June 5, 2019 by

share on facebook   

Reprezentanții a peste 150 de organizații și platforme ale societății civile din 28 de țări europene, reuniți la București la Forumul Internațional al Societății Civile, solicită liderilor UE să susțină activ societatea civilă, pentru ca aceasta să își mențină rolul de apărare a democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Forumul Internațional al Societății Civile a avut la București, în prezența a peste 200 de participanți din 28 de țări europene, preocupați că democrația, drepturile omului sau statul de drept sunt din ce în ce mai des amenințate în întreaga Europă. Mai mult, reprezentanții societății civile sunt ei înșiși ținte ale acelorași atacatori, de cele mai multe ori politicieni populiști și autoritari care croiesc legi ce nu mai lasă societatea civilă să își facă treaba. Lideri din instituțiile europene și din marile rețele europene de organizații neguvernamentale, prezenți la eveniment, au confirmat aceste pericole.

Adresându-se participanților în deschiderea evenimentului, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a declarat: „În România, ca și în alte state ale Uniunii Europene, cetățenii au respins discursul antieuropean. Prin aceste alegeri, majoritatea cetățenilor statelor membre au dovedit că înțeleg pericolele pe care le presupun curentele eurofobe, extremiste, naționaliste și populiste. Este un moment potrivit să continuăm să găsim soluții pentru apărarea democrației, a statului de drept, a valorilor europene, iar aceste lucruri consider că sunt posibile prin educație. Avem datoria de a lăsa generațiilor viitoare o tradiție în implicarea civică la toate nivelurile societății. În acest sens, educația este cel mai sigur și cel mai la îndemână instrument pe care îl are societatea. Cetățenii europeni trebuie să fie și pe mai departe atenți și pregătiți să sancționeze imediat derapajele, abuzurile și acțiunile care nu sunt în concordanță cu valorile și regulile europene.

Lucrările Forumului Internațional al Societății Civile caută soluții care să repună societatea civilă în poziția de a îi ajuta pe oameni la maximul său potențial, iar Uniunea Europeană este una din cele mai importante soluții. Valorile Uniunii Europene trebuie întărite, căci acestea, de fapt, fac posibile realizările de zi cu zi ale societății civile: demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului. La finele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, societatea civilă de pe continent reunită la București transmite liderilor UE un mesaj clar: avem nevoie ca noul Parlament European și noua Comisie Europeană să susțină activ societatea civilă, pentru ca aceasta să își mențină rolul de a asigura drepturi fundamentale pentru toți.

Viziunea noastră este despre o societate democratică, bazată pe justiție socială și incluziune. Până nu demult, aveam încrederea că vom putea să ne ajutăm comunitățile, semenii vulnerabili și discriminați, reușeam să ne criticăm conducătorii fără teama de repercusiuni, oricând era nevoie. Dar această libertate lipsește acum în rândul societății civile, în rândul oamenilor obișnuiți care vor să protesteze când se simt nedreptățiți”, a declarat Ionuț Sibian, director executiv al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile. „Participarea record la alegerile europarlamentare ne arată cum oamenii și-au sporit așteptările de la Uniune. Tocmai de aceea, instituțiile UE trebuie să se asigure că aceste valori sunt respectate în toate statele membre. Dacă avem state în care egalitatea în drepturi sau statul de drept sunt șubrede, e garantat că și societatea civilă e atacată, cu tot cu oamenii pe care îi ajută”, a adăugat Ionuț Sibian.

Forumul Internațional al Societății Civile este organizat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile împreună cu European Civic Forum și Liberties.EU – Civil Liberties Union for Europe, în cadrul Programului Active Citizens Fund România. Eveniment sprijinit de CNVOS – Centrul de Informare, Cooperare și Dezvoltare a ONG-urilor din Slovenia, Europuls – Centrul de Expertiză Europeană și promovat de Zilele Societății Civile din cadrul Comitetului Economic şi Social European.

Sursa foto: Pagina de Facebook @acfRomania

About the Active Citizens Fund Romania

The Active Citizens Fund Romania is funded under the EEA and Norway Grants 2014-2021 and operated by a consortium composed of the Civil Society Development Foundation, the Romanian Environmental Partnership Foundation, the Resource Center for Roma Communities, PACT Foundation and Frivillighet Norge, acting as Fund Operator on behalf of the Financial Mechanism Office (FMO). The Active Citizens Fund Romania aims at strengthening civil society and active citizenship and empowering vulnerable groups. It has a total allocation of 46,000,000 Euro and shall seek to develop the long-term sustainability and capacity of the civil society sector, enhance its role in promoting democratic participation, active citizenship and human rights, while strengthening bilateral relations with the donor states. For more information, please visit www.activecitizensfund.ro.

About the Civil Society Development Foundation Romania

Civil Society Development Foundation (CSDF) is an independent, non-governmental organization set up in 1994 at the initiative of the European Commission. CSDF promotes a strong and sustainable civil society that contributes to defending democratic values by supporting civil society actors, mobilizing resources, fostering a favorable environment, and strengthening co-operation with other sectors. For more information, please visit www.fdsc.ro.

Leave a Reply