Broșura de prezentare a Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt 2018-2019

Posted on May 15, 2019 by

share on facebook   

Această publicație este parte a proiectului “Şcoala de Jurnalism Comunitar StReEt”, implementat de Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile în perioada aprilie 2018-aprilie 2019, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.

Broșura de prezentare cuprinde informații despre principalele activități și rezultate din cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt și despre viziunea organizatorilor cu privire la reprezentarea grupurilor vulnerabile în media.

Credem că în România este nevoie să creăm mai multe contexte în care tinerii să își dezvolte atitudinile și comportamentele democratice, dar mai ales să exerseze gândirea critică și empatia. Grija față de comunitate și membrii ei cei mai vulnerabili poate fi exprimată și prin acțiuni media responsabile, prin monitorizarea și combaterea discursului instigator la ură, dar și a știrilor false și a mesajelor ofensatoare care îndeamnă la discriminare, violență sau marginalizarea unor grupuri vulnerabile ori minoritare. Prin Școala de Jurnalism Comunitar StReEt, pe care am dezvoltat-o la Cluj, facem pași împreună cu tinerii implicați spre a crea un dialog real între membrii diferitelor comunități, cultivăm nevoia de a căuta adevărul și urmărim să înțelegem problemele reale care afectează atât locuitori din mediul rural, cât și din zonele urbane marginale. Dincolo de o reprezentare responsabilă, fără ură în spațiul public, a comunităților vulnerabile, este important să promovăm prin acțiunile noastre o cultură a solidarității, lăsând totodată în comunitate puterea de a schimba lucrurile sau a le transforma așa cum își doresc membrii ei.

Andra Camelia CORDOȘ

Peste 60 de tineri au fost pregătiți în cadrul primei ediții a Școlii StReEt, în domeniul valorilor și comportamentelor democratice și combatere a discursului instigator la ură prin folosirea jurnalismului comunitar ca instrument de implicare civică și watchdog pentru democrație și justiție socială, pe o perioadă de 12 luni.

Inițiativa a fost implementată în parteneriat cu ACTEDO- Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, Asociația Centrul pentru Studiul Democrației, Asociația pentru Studiu și Practică Nonviolentă-ASPNR (Clubul EduPlus), Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Cluj-Napoca, Cluj School for Public Health/Universitatea Babeș-Bolyai, România Pozitivă.

Leave a Reply