Advocacy și organizare comunitară în Sînpaul: colorează-ți comunitatea!

Posted on March 31, 2019 by

share on facebook   

Peste 35 de copii și tineri din comuna Sînpaul au participat vineri, 29 martie, la activitatea de realibitare a parcului din curtea Școlii Gimnaziale Ioan Alexandru din Sînpaul, într-o activitate organizată de Asociația Go Free în cadrul proiectului Școala de Jurnalism Comunitar StReEt, finanțat prin programul Fondul pentru Inovare Civică.

Prinși într-un proces de organizare comunitară menit să aducă tinerii și comunitatea locală împreună, participanții la acțiune au vopsit butuci, cauciucuri, măsuțe (și-au vopsit puțin și hainele, dar sperăm ca părinții să fie înțelegători), au trasat linii și au vopsit porțile de pe terenul de sport din curtea școlii, iar la câțiva metri mai în vale, grupa pregătitoare a pictat pereții de la grădiniță, iar tinerii mai mari au desenat cu spray-uri graffitti.

Căsuțele pentru păsări primite donație de la Asociația Studenților pentru Natură au prins și ele (pe alocuri prea multă) culoare (dar încă mai sperăm că păsările din Sînpaul sunt mai hipsterești, ori va fi nevoie să le mai adaptăm cerințelor zburătoarelor), iar mai spre seară am remontat unul dintre leagăne, sudat de un localnic cu care s-a înțeles Gusti – “cel mai domn învățător”. Ar mai fi multe de făcut, dar le luăm pe rând, cert este că nu am uitat să ne și distrăm cu folos împreună.

Le mulțumim tuturor celor care au contribuit ca această zi să devină realitate, copiilor și tinerilor care și-au pus creativitatea în acțiune, domnului învățător Augustin Merdan (binecunoscut ca Gusti) și Grupului de inițiativă a tinerilor din #Sînpaul2019 pentru sprijinul în organizare și coordonare, mamei Marei din Topa Mică care ne-a pregătit plăcintele cu brânză și cu dulceață, și tuturor celor care au fost înțelegători cu noi și ne-au așteptat după program să închidă școala și să ducă acasă copiii pe sate.

Context. Advocacy și de organzare comunitară
În curtea şcolii din Sînpaul există un mic teren de sport şi un spaţiu verde despre care tinerii pe care i-am întâlnit în documentările Şcolii de Jurnalism Comunitar StReEt ne-au spus că și-ar dori să fie mai interactiv şi să răspundă şi nevoilor elevilor din clasele mai mari. Un prim pas spre transformarea lui a fost să vedem cum şi-l imaginează tinerii din Sînpaul, astfel că ne-am întâlnit în luna februarie și am creat o machetă a parcului.

În procesul nostru de transformare a spațiului de joacă am aflat de la autoritățile locale că există un proiect aprobat de Guvern pentru renovarea Școlii Gimnaziale Ioan Alexandru din Sînpaul, care va cuprinde și construirea unei săli de sport pe terenul ocupat acum de micul parc. Până una-alta, am decis însă că fiecare colorată câștigată e importantă pentru tinerii din comună, așa că nu am renunțat la ideea inițială, ci doar am adaptat-o în așa fel încât procesul să fie unul eficient, iar după terminarea lucrărilor la școala din Sînpaul ne-am propus să refacem un spațiu de joacă interactiv împreună cu autoritățile locale care ne-au confirmat că ne vor susține.

Foto: Alina Grigorescu

Acțiunea comunitară din Sînpaul a fost organizată de Asociația Go Free în parteneriat cu Grupul de Inițiativă a Tinerilor din #Sînpaul2019 – Satul European de Tineret, Primăria Sînpaul și Școala Gimnazială Ioan Alexandru din Sînpaul, în cadrul proiectului “Școala de Jurnalism Comunitar StReEt”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank Romania și Ursus Breweries.

Leave a Reply