Tinerii din Sînpaul își proiectează propriul parc. Apel la contribuții!

Posted on February 17, 2019 by

share on facebook   


Creativitate, inspirație, îndrăzneală, voință și cooperare. Promițător, nu? Acestea au reprezentat ingredientele principale în procesul de proiectare a parcului din Sînpaul, demarat de tineri și seniori din comună, împreună cu voluntari Go Free din Școala de Jurnalism Comunitar StReEt.

Din vorbă-n vorbă și tot întâlnindu-ne cu tinerii din comună în ultimele luni, am aflat ce și-ar dori să se întâmple anul acesta în Satul European de Tineret, titlu pe care comuna lor l-a preluat în luna decembrie, pentru o perioadă de 12 luni active. “Un parc al tinerilor” sau un loc în care tinerii să aibă acces permanent, să interacționeze unii cu ceilalți, să își petreacă timpul împreună, au fost doar câteva dintre răspunsurile lor. Și pentru că satul are tinerii lui și propriile resurse, împreună cu domnul învățător Gusti și cu sprijinul autorităților locale care au încălzit sala de la primărie pentru întâlnirea noastră din weekend, am demarat procesul de cristalizare a nevoilor și ideilor tinerilor.

Dezbatere pe uliță organizată de Go Free și grupul de inițiativă a tinerilor din Sînpaul, vară 2018

Am discutat despre opțiunile pe care le avem și am plecat în explorarea unor spații care ar putea deveni locuri de socializare pentru tinerii din Sînpaul. Ne-am oprit asupra a două spații: unul deschis, despre care o să vă povestim într-un episod viitor, după ce mai culegem informații, iar un altul în curtea școlii din Sînpaul, despre care tinerii ne-au spus că e folosit mai degrabă de cei mici, și pe care și l-ar dori mai interactiv. Deși știm deja că există planuri locale de modificări majore la școala din Sînpaul, am decis împreună să reamenajăm acest spațiu într-un timp scurt și cu resurse minime şi care să ne permită să le oferim tinerilor experiențe frumoase în acest an. Cine știe, poate ideile tinerilor sunt preluate și în viitoarele planuri de dezvoltare a școlii.

Parcul din curtea școlii din Sînpaul (foto: arhiva Go Free, vară 2018)

Tinerii din Sînpaul și-au expus dorințele în legătură cu înfățișarea parcului, din prisma propriilor perspective, dornici să contribuie și să se implice în renovarea lui. Ulterior, utilizând materialele puse la dispoziție, a fost declanșat fenomenul de ”creație” a micului spațiu de recreere.

Am început să punem ideile în practică, proiectând parcul prin intermediul unei machete, confecționate din plăci, plastilină, bețișoare, hârtii colorate și voie bună. Construcția parcului în miniatură și viziunea de transformare a actualului spațiu au fost întărite de ideile tinerilor și de cele ale voluntarilor. Primul pas a constat în canalizarea energiei și imaginației tinerilor pentru a aduce din nou culoare asupra unor elemente deja existente în parc. De asemenea, au fost introduse noi elemente precum “Biblioteca verde”, un spațiu care va încuraja lectura și schimbul de cărți între elevi, tomberoane colorate pentru a încuraja colectarea selectivă a deșeurilor și grija pentru natură, iar în copaci au apărut câteva căsuțe pentru păsări, pe care ne propunem să le construim împreună cu tinerii într-un viitor atelier. Am îndrăznit să mutăm câteva elemente pentru a face mai mult spațiu în centrul parcului, acolo unde la vară vom proiecta filme pe ecranul de pânză pe care îl vom agăța de bârnele de lemn existente, la care le-am găsit noi funcții cu această ocazie. Nu avem nevoie de scaune în cinema-ul nostru “verde”, avem idei mult mai creative care implică și distracție (nu se recomandă acțiunea de creare a lor celor care sunt alergici la fân). Ne-am dat seama că lipsesc și niște bănci, dar ne propunem să ne ocupăm și de acest aspect.

Vă întrebați, probabil, de ce renovarea parcului? Pentru că intenționăm să creăm un loc al tinerilor, la care ei să contribuie, să simtă că le aparține și să-l îngrijească, un colț în care natura întâlnește dorința tinerilor de interacțiune, artă, inovație – un loc de întâlnire pentru oameni, mai mici sau mai mari.

La finalul activității, echipa și-a privit macheta confecționată cu optimism, cu speranță și doze încărcate cu și mai multă dorință de schimbare și transformare a parcului imaginat în realitate. Procesul nostru nu se oprește aici, și suntem încrezători că avem prieteni și susținere pentru a face schimbările dorite în următoarea perioadă.

Dacă vrei să te implici în reamenajarea parcului din Sînpaul printr-o donaţie (în bani sau materiale care să ne ajute să punem în practică cele de mai sus) sau chiar să te alături acţiunii pe care o vom programa împreună cu tinerii din Sînpaul cel mai probabil la finalul lunii martie, ne poți scrie un mesaj pe adresa asociatiagofree@gmail.com pentru mai multe detalii. Pentru donații online ne găsiți aici (PayPal).  Ne propunem să atingem împreună suma de 1000 lei.

Denumire entitate: “Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

Cont bancar (IBAN): RO57 BTRL 0670 1205 C081 37XX

Cod de identificare fiscală: 29818629

Andreea Ianoșiu este jurnalist comunitar în cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt dezvoltată de Asociația Go Free, proiect finanțat prin programul Fondul pentru Inovare Civică gestionat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Acest material nu reprezintă în mod necesar opinia finanțatorului sau a partenerilor.

Leave a Reply