#TLWE: Construcția păcii și libertatea de mișcare în Europa

Posted on February 5, 2019 by

share on facebook   

Ultima întâlnire din cadrul proiectului The Long Way to Europe, în care Go Free este partener, a avut loc în perioada 25-28 ianuarie, în Cipru, cei 26 de participanți fiind implicați într-o serie de activități menite să-i sprijine în a înțelege mai multe despre cum putem construi pacea în Europa, cum asigurăm libertatea de mișcare a persoanelor sau care este narațiunea pe care o construim în spațiul public cu privire la aceste subiecte.

Evenimentul din Cipru a fost organizat Association for Historical Dialogue and Research (AHDR). Participanții au avut oportunitatea să experimenteze conceptul (și limitările) libertății de mișcare în contextul din Cipru, având totodată ocazia de a vizita zona protejată a Aeroportului Internațional din Nicosia, discuția fiind facilitată de militari UN.

Mii de ciprioți-greci și ciprioți-turci și-au pierdut viața în 1974 în zona Aeroportului Internațional din Nicosia. De atunci, Cipru este divizat, existând în prezent doar anumite puncte de trecere între nord și sud. Aeroportul Internațional din Nicosia a fost abandonat, în prezent fiind o zonă în care accesul se face doar cu permisiunea ofițerilor UN.

Subiectul este în continuare sensibil pentru mulți ciprioți, inclusiv în zona aeroportului procesul de identificare a victimelor continuă și azi. Însă după discuțiile avute cu oameni din ambele părți ale insulei noi am plecat cu ideea că cei care țin în continuare divizată comunitatea de ciprioți-greci și ciprioți-turci sunt politicienii.

Credits photo: Luka Smuk

Credits photo: Luka Smuk

La Home for Cooperation, un centru comunitar gestionat de AHDR în zona demilitarizată a Nicosiei, am avut ocazia să participăm la workshopul “How do I address controversial issues?”, susținut de Dr. Elena Papamichael de la Universitatea din Cipru. Vă recomandăm din resursele împărtășite cu noi într-un atelier care ne-a ajutat să conștientizăm, printre altele, că “there is NO best approach” pentru situații și subiecte pe care le abordăm și noi, dar cu siguranță o soluție nu e să ne oprim din a ne face partea de muncă la nivel local. Teaching controversial issues – developing effective training for teachers and school leaders.

La Mağusa Kale Art Pasajı (un spațiu comunitar în Famagusta) am discutat cu Dr. Okan Dagli despre inițiativele locale menite să readucă împreună comunitatea de ciprioți-turci și ciprioți-greci în Famagusta și să revitalizeze zona prin restaurarea unor monumente, redeschiderea unor biserici, activități multiculturale, facilitarea dialogului între membrii comunității din nord și sud ori deschiderea unor noi puncte de trecere.

Credits photo: Luka Smuk

Leave a Reply