Tinerii din Școala de Jurnalism Comunitar StReEt: drumul spre acțiune

Posted on January 10, 2019 by

share on facebook   

Primul eveniment Cafe Journalism for Justice organizat în cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt, finanțată prin programul Fondul pentru Inovare Civică, a avut loc pe 13 decembrie, încheind astfel, așa cum se cuvine, un alt an plin de activități, schimb de practici și idei cu și pentru comunitate. Evenimentul a luat forma unor discursuri (StReEt Talks) și discuții informale despre activitatea voluntarilor din cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt, despre problemele și realitățile întâlnite de aceștia în comunitățile din Sînpaul, Cămărașu sau Cristolțel, pe care le-au descoperit în activitățile de documentare, dar și despre experiența jurnaliștilor comunitari de la Clubul EduPlus, elevi ai Școlii Nicolae Iorga din Cluj.

Astfel, cei care s-au alăturat Cafe-ului au putut afla ce presupune jurnalismul comunitar chiar de la cei care îl practică, care este impactul asupra comunității dar și ce a însemnat, până acum, pentru studenții și elevii implicați în proiect – cum le-au influențat alegerile personale, modul în care privesc societatea, dar și modul în care se privesc pe ei. Dar mai multe despre seara de comunitate puteți afla din discuțiile de mai jos:

Cozanu Adriana, student doctorand, Jurnalist comunitar în cadrul redacției Go Free, despre impactul pe care jurnalismul comunitar îl poate avea asupra comunităților:

“Eu mereu când mă gândesc la jurnalismul comunitar și la Go Free în general, îmi vine în minte povestea cu pădurea ce a luat foc. La un moment dat ia foc pădurea și toată lumea fuge, toate animalele fug din pădure, doar o pasăre cară apă, și toate animalele îi spun: Tu ești nebună? Crezi că o să stingi focul cu apa pe care o cari tu? Pasărea spune: Nu, nu o să sting, dar măcar îmi fac partea. Așa mi se pare și cu instrumentul ăsta de jurnalism comunitar, că e un instrument care poate fi făcut de comunitate pentru comunitate și prin care și tu ca individ poți să îți faci partea. Prin instrumentul ăsta, cum zicea și Andra, implicăm tineri care nu au avut neapărat treabă cu jurnalismul și dăm voce unor comunități sau unor oameni care nu au neapărat voce în spațiul românesc de exemplu. Țin minte că eu când m-am apucat, am venit la Go Free acum 2 ani, și am început să scriu, un băiat ne-a lăsat la un moment dat un comentariu că în sfârșit a găsit un loc unde se vorbește despre anumite subiecte pe care nu le regăsea în altă parte, despre anumite probleme, și nu se mai simte la fel de singur. Dacă ne uităm cum arată media românească, în general, o să vedem că foarte multe subiecte și foarte multe comunități lipsesc aproape cu totul din media românească sau apar foarte negativ și atunci cu jurnalismul ăsta comunitar și cu Go Free, în general, putem să venim în ajutorul comunităților ăstea și să lucrăm împreună cu ele ca să le dăm voce. Și chiar dacă câteodată pare o picătură într-un ocean și pare foarte puțin, pentru acele comunități, acei oameni, face enorm, și pentru noi și pentru colegele mele cred că a făcut enorm munca asta.”

Miruna Lupaș, elevă, Jurnalist comunitar în cadrul redacției Go Free, despre ce înseamnă pentru ea activitatea din cadrul Asociației Go Free

„Acest an a reprezentat pentru mine, că voluntar, un an al descoperirilor și a înțelegerii. M-am înscris în proiectul „Școala de Jurnalism Comunitar” din pasiunea pentru scris, în primul rând, jurnalismul comunitar nefiind foarte cunoscut mie până la momentul interviului cu Andra, care m-a surprins plăcut când mi-a spus că vom face documentări în sate și vom asculta poveștile vieții rurale. Astfel, după primul curs de formare, am avut prima consultare cu tinerii din Sînpaul. Atât vizitarea vechii biserici și a Muzeului Etnografic al comunei Sînpaul, cât și pregătirea evenimentului „Dezbatere pe uliță” au contribuit substanțial la o reorganizare a setului propriu de valori, astfel că solidaritatea, incluziunea socială și comunitatea înseamnă foarte mult pentru mine. Asociația Go Free mi-a confirmat prin proiectul StReEt că implicarea civică joacă un rol foarte important. Mai mult, activitatea că jurnalist comunitar pe care am desfășurat-o până în prezent mi-a oferit o nouă perspectivă din care să cunosc satul.

Acum înțeleg că scopul nu este de a-i aduce pe tinerii la oraș, ci de a-i încuraja să (re)pună satul în mișcare, să îi redefinească autenticitatea prin dezvoltarea și valorificarea lui. În final, doresc să le mulțumesc tuturor celor implicați în activitățile organizate de Go Free pentru impactul pozitiv, pe care l-au avut asupra mea.”

Simona Militaru, studentă, Jurnalist comunitar, despre experiența din cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt:

“Colegele mele mai devreme au spus că jurnalismul comunitar este un instrument care are diferite puteri. Poți să scoți în evidență problemele comunității, să atragi atenția autorităților competente asupra acestora pentru a crește puterea și posibilitatea de a schimba ceva. Ce mi se pare cel mai interesant, și am tot redescoperit pe parcurs acest lucru, este că, deși jurnalismul comunitar pare a fi o picătură în ocean, te ajută să faci un lucru destul de mare pentru un individ. Și anume să îi schimbi, măcar un pic, anturajul. Într-un fel, jurnalismul comunitar este un anturaj mobil pentru că noi mergem, vedem care suntem problemele, interacționăm cu membrii comunităților. În fiecare comunitate sunt persoane care au un potențial foarte mare și visuri și dorințe ascunse sau date de o parte din cauza anturajului care le poate inhiba curajul de a spune ce își doresc sau de a acționa. Dar prin jurnalismul comunitar le arătăm că sunt oameni interesați să afle mai multe despre ceea ce fac, gândesc sau își doresc în viitorul lor. Asta am observat atât în [comuna] Sînpaul cât și la Școala Iorga. Preponderent se observa un destul de mare nivel de inhibiție atunci când era vorba ca cineva să își spună părerea sau o idee, dar cu fiecare activitate a crescut curajul de a își spune gândurile. Tot ce mai pot spune este că sper să continue această linie de creștere și în viitor.”

Cristian Moldovan, elev în clasa a VIII-a la Școala Nicolae Iorga, membru al Clubului EduPlus, a fost primul care s-a înscris să ia cuvântul atunci când am lansat invitația de a ține un discurs în cadrul evenimentului Cafe Journalism for Justice: StReEt Talks. A vorbit despre experiența ca jurnalist comunitar în cadrul proiectului Școala de Jurnalism Comunitar STReEt:

„ Aș putea să vă spun că e un lucru care trebuie urmat. Trebuie ca toată lumea să încerce acest lucru. Din cauză că, la început, nu m-am gândit că îmi doresc să ajung ceva. Am vrut să încerc. După ce am ajuns la mai multe întâlniri, ieșiri pe teren, am început să mă specializez în mai multe domenii. De exemplu, așa plimbându-mă pe teren și făcând fotografii, am ajuns să mă pricep mai mult în filmare și am dat de persoane pe care le-am întrebat dacă îmi pot da niște indicii, niște chestii, indicii care să mă ajute să filmez mai bine, să trag cadre mai ok. Am învățat o grămadă de chestii, doar întrebând persoane. Este ceva foarte bun pentru mine, fiindcă la început nu povesteam mai deloc și, acum, dacă mă pui pe stradă să întreb 20 de persoane, de exemplu, părerea lor despre un anumit obiect, am curajul să fac asta. Înainte nu avem. Am început să cer persoanelor interviuri, să întreb persoanele dacă vor să fie fotografiate, dacă vor să le apară fața sau chestii de genu. Țin minte, că odată, când am fost pe teren, am întrebat un cuplu dacă nu vor să le fac o poză de profil. Am prins foarte mult curaj și vă sugerez să încercați.”

Ema, elevă în clasa a VII-a la Școala Nicolae Iorga și membru al Clubului EduPlus, a vorbit la evenimentul Cafe Journalism for Justice #8 despre experiența și activitatea ei în cadrul proiectului Școala de Jurnalism Comunitar StReEt:

„La început când am auzit de clubul de jurnalism comunitar m-am gândit că vreau să mă duc numai pentru fotografie, ca să învăț să fac fotografii. Dar mi-am dat seama că a început să mă intereseze problemele apărute în mediu sau cele pe care le-am găsit pe teren la Someș Delivery. De exemplu, am întâlnit o problemă legată de parcul de câini, din cauza unei guri de canal neastupate, am făcut fotografii și am făcut plângere, fără clubul de jurnalism comunitar.”

Comunitatea din Sînpaul (unul dintre satele din Cluj în care se desfășoară acțiuni de documentare) a fost reprezentată de către învățătorul Augustin Merdan, iar, alături de copiii de la Școala ”Nicolae Iorga”, evenimentul s-a bucurat și de prezența Mihaelei Anghelescu, fondatoarea Asociației pentru Studiu și Practică Nonviolentă și Restaurativă- ASPNR, care ne-a împărtășit bucuria și emoția de a vedea evoluția elevilor din cadrul Clubului.

Mihaela Anghelescu, fondator al Asociației pentru Studiu și Practică Nonviolentă și Restaurativă- ASPNR și coordonator al Clubului EduPlus:

“Pentru mine este o confirmare că nu există numai școli de centru, care apar peste tot și care sunt supraevaluate și care sunt supra-lăudate, și există școli și în alte zone ale orașului și există copii care sunt realmente minunați, sunt la un pas de a deveni super emoțională pentru că îmi aduc aminte de fiecare dintre ei atunci când i-am cunoscut și mi-e greu să-i recunosc acuma. Cristi nu vorbea nimic, deci pe el, dacă venea în Club, îl salutam și era tot ce scoteam de la el pe ziua aia. Și acuma vine și ține discursuri și este atât de dezinvolt. Sorin era tot așa, mititel, de obicei ceva era o problemă cu el, ori îl certa cineva, ori îl bătea, ori îi luau jucăriile, ceva era o problemă. Și acuma… nu-l recunosc. Cu Diana, la fel, cu Kinga, la fel. E incredibil… și pe Ema – oo, și Ema era atât de introvertită și de ascunsă că de-abia scoteam două vorbe de la ea. Și mi se pare incredibil modul în care s-au transformat copiii ăștia. Și-s mândră de voi și mi se pare că-i cea mai bună investiție pe care am făcut-o.”

La eveniment au fost expuse și câteva dintre fotografiile realizate de către jurnaliștii comunitari de la Clubul EduPlus în cadrul activităților pe teren la care au participat, care ilustrează evoluția abilităților fotografice ale tinerilor și dorința lor de a descoperi acest domeniu.

Articol publicat de Ana-Maria SIMEREA, jurnalist comunitar în cadrul Școlii de Jurnalism Comunitar StReEt.

Acest eveniment a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank Romania și Ursus Breweries.

StReEt va fi implementat în perioada aprilie 2018-aprilie 2019 de către Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile,în parteneriat cu Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – Actedo , CSD (Centrul pentru Studiul Democratiei), Asociația pentru studiu și practică nonviolentă- ASPNR/ Clubul EduPlus, Cluj School of Public HealthRomânia Pozitivă, Școala Gimnazială Nicolae Iorga și colaboratorii noștri PRIDE România, Căși sociale ACUM / Social housing NOW, No Hate Romania etc.

Leave a Reply