4 comune din 4 județe vor prelua titlul de “Sat European de Tineret”

Posted on December 4, 2018 by

share on facebook   

Patru sate din România vor purta în 2019 titlul de Sat European de Tineret într-un proiect pilot – Lansare Eveniment Satul European de Tineret“National Youth Village – Romania” inițiat de Asociatia Pentru Dezvoltare Activa ADA (BC), Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile (CJ), Curba de Cultură (PH) și Asociatia DEIS (MM). Proiectul este finanțat prin programul Uniunii Europene, Erasmus+RO, Acțiune cheie 3 – Dialog Structurat.

European Youth Village / Satul European de Tineret este un program ce vine cu o viziune nouă, urmărind să contribuie la dezvoltarea sectorului tineret în mediul rural din România, având la bază experiența organizațiilor partenere de a desfășura activități cu tinerii din mediul rural și comunități multietnice. În acest demers sunt implicați și factorii de decizie de la nivel local, Primăriile și Consiliile Locale, cât și instituțiile de învățământ din cele 4 comune: Copalnic Mănăștur, Izvoarele, Sascut, Sînpaul.

European Youth Village urmărește facilitarea cadrului necesar consolidării politicilor publice de tineret în mediul rural, la nivel național și internațional, prin dezvoltarea unui program pilot care să contribuie la activarea tinerilor și autorităților publice din aceste comunități. Prin implementarea acestui program ne propunem să dezvoltăm bune practici în domeniul tineretului și să oferim un model pozitiv de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural, un model ce va putea fi multiplicat la nivel județean, național și european.” – Victor Cătălin TOMA, coordonatorul proiectului

“După câteva luni de organizare comunitară, mobilizare locală a tinerilor și dezvoltarea unor rețele de comunicare la nivel local, timp în care tinerii din patru comune și-au pus singuri satul la cale proiectând activități pe care ei și le doresc pentru anul în care satul lor va prelua titlul de Sat European de Tineret, a venit momentul să celebrăm împreună implicarea lor și curajul de a mișca lucrurile prin forțele proprii. De Ziua Internațională a Voluntariatului, pe 5 decembrie 2018, ne dorim să împărtășim cu toți cei care ne sunt alături în acest nou demers experiența lansării programului European Youth Village și momentul în care reprezentanții tinerilor și ai autorităților locale din Copalnic-Mănăștur, Izvoarele, Sascut și Sînpaul vor prelua oficial titlul de Sat European de Tineret.Andra Camelia CORDOȘ, Președinte Go Free

Un sat pentru tineri este sloganul sub umbrela căruia se vor desfășura în perioada 5 decembrie 2018 – 4 decembrie 2019 activitățile planificate în cadrul programului pilot. Și pentru că tinerii din rural au nevoie de susținere pentru a deveni mai activi și mai vizibili, vă invităm să participați la activitățile organizate în fiecare comună.

Mai multe informații pot fi accesate direct pe pagina de Facebook European Youth Village, în descrierea evenimentului “Lansarea Programului Satul European de Tineret”.

 

 

Programul și organizațiile coordonatoare:

ÎN COMUNA SÎNPAUL, Județul Cluj, activitățile din comuna Sînpaul vor avea lor la Căminul Cultural, iar programul este următorul:

15:30-16:00 Bun venit cu parTEAcipare – te așteptăm să ne dezmorțim la un pahar cald și să descoperim povești din activitatea tinerilor “sînpaulieni” documentate în ultimele luni de jurnaliștii comunitari din Școala de Jurnalism Comunitar StReEt, ghidați de tinerii din Sînpaul; De asemenea, vei putea explora Galeria gândurilor și dorințelor tinerilor din comunele din Satul European de Tineret;

16:00-17:00 Deschiderea oficială și lansarea programului European Youth Village. Împreună cu tinerii din Sînpaul îți vom spune ce ne-am propus prin programul Satul European de Tineret și îți vom arăta cum am început să facem împreună pași spre îndeplinirea planului nostru. Apoi vom invita reprezentanții grupului de initiativă a tinerilor din Sînpaul și reprezentanți ai Primăriei Comunei Sînpaul să preia titlul de Sat European de Tineret;

17:00-19:00 Seară comunitară – asta pentru că vorbele și prieteniile se leagă mai bine pe ritm de chitară, iar oamenii se-nțeleg mai ușor cand se așează la masă și împart bunătăți aduse de acasă. Și deși nu este obligatoriu să aduci ceva cu tine pentru seara comunitară, noi te încurajăm să o faci, fie că e vorba de niște plăcintă ori pâine făcută de bunica, prăjitură, gogoși, cozonac, dulceață ori sirop din grădină, pere de iarnă ori miez de nucă sau orice altceva crezi că ar fi pe placul tău și al noilor tăi prieteni – și cu siguranță nu o să refuze nimeni nici sarmale, dacă te-ai gândit și tu la asta. Oricum ai veni, noi te primim cu drag!

ORGANIZAȚIA COORDONATOARE, Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile este una din cele 9 organizații membre în Comitetul Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România, desfășurând activități care urmăresc promovarea respectului pentru diversitate, drepturile omului și combaterea discursului ofensator, discriminatoriu și instigator la ură din spațiul public românesc. Go Free a desfășurat activități în comunități defavorizate, multietnice, din zone rurale sau periferii urbane și are experiență în lucrul cu tineri de diferite etnii (http://www.gofree.ro/).

 

ÎN COMUNA SASCUT, Județul Bacău, activitățile care vor marca lansarea programului #Sascut2019- Sat European de Tineret se vor desfășura după următorul program:

10:00-13:00 Sărbătorim împreună voluntariatul și educația nonformală în cadrul Liceului Tehnologic ”Jacques M. Elias” din Sascut prin diverse workshopuri și activități educaționale facilitate către voluntarii Asociației pentru Dezvoltare Activă și alte organizații partenere din județul Bacău.

13:00-14:00 Tinerii din grupul de inițiativă #Sascut2019 te așteaptă în centrul comunei să dezbatem ”în stradă” modul în care programul ”Satul European de Tineret” va aduce o schimbare în comuna Sascut și va contribui la creșterea implicării tinerilor din comună.

14:00-18:00 La Salon Lux vor avea loc: ceremonia de înmânare a titlului de Sat European de Tineret; momente artistice susținute de către tineri din județul Bacău; ceremonia de acordare a Premiilor Tinerilor din Sascut; discuții și dezbateri privind importanța susținerii tinerilor din mediul rural.

Evenimentul este organizat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă, Liceul Tehnologic ”Jacques M. Elias” din Sascut și Primăria Comunei Sascut, în parteneriat cu alte organizații, instituții și grupuri de inițiativă din județul Bacău.

ORGANIZAȚIA COORDONATOARE, Asociatia Pentru Dezvoltare Activa ADA, inițiatorul proiectului European Youth Village (National Youth Village – Romania), este o organizație nonguvernamentală din Bacău care urmărește inițierea, promovarea și implementarea unor măsuri de dezvoltare activă și durabilă a calității vieții pentru consilidarea unei societăți responsabile și active. Încă din 2012, ADA și-a asumat misiunea de a facilita dialogul structurat dintre tineri și factorii de decizie, contribuind la dezvoltarea unui parteneriat sustenabil pentru susținerea sectorului de tineret, atât la nivel local, dar și la nivel național și internațional, fiind considerată una dintre cele mai active organizații din județul Bacău.

 

ÎN COMUNA COPALNIC MĂNĂȘTUR, Județul MARAMUREȘ, activitățile se vor desfășura la Căminul Cultural din Copalnic Mănăștur după următorul program:

14:00-15:30 Deschiderea oficială:

– Prezentarea proiectului – Diana Sabo, Coordonator local și președinte Asociația D.E.I.S.

– Preluarea titlului de către tineri și reprezentanți ai primăriei Copalnic Mănăștur

– Discursuri ale reprezentanților locali și partenerilor implicați în implementarea programului la nivel local: Primarul Comunei Copalnic-Mănăștur, reprezentanți CJMM, DJSTMM, Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret – FONT MM, Asociația ARIPI, Asociația Șura

– Discuție facilitată cu publicul “Cum poate contribui programul Satul European de Tineret la dezvoltarea comunității și crearea unor oportunități de implicare pentru tineri și nu numai”.

15:30 Lansarea Centrului de Tineret

ORGANIZAȚIA COORDONATOARE, Asociaţia pentru Dezvoltare prin Educaţie, Informare şi Susţinere – Asociatia DEIS este o asociaţie non-guvernamentală din Baia Mare, înfiinţată cu scopul de a facilita accesul tinerilor la educaţie non-formală şi de a promova cetăţenia activă ca bază pentru dezvoltarea societăţii civile şi implicarea tinerilor în procesul democratic și în viața comunității. Prin proiectele pe care le desfășoară, Asociația D.E.I.S. contribuire la dezvoltarea şi formarea tinerilor pe plan personal şi profesional, promovarea diversităţii cuturale și a valorilor europene, încurajarea voluntariatului.

 

ÎN COMUNA IZVOARELE, județul PRAHOVA, evenimentul va fi unul de tip conferință deschisă, fiind organizat de tinerii din comuna Izvoarele cu sprijinul Centrului de Tineret Curba de Cultură din Izvoarele, al Primăriei Izvoarele, și al Centrului Cultural Izvoarele.

Programul din IZVOARELE:

 

14:00-14:15 Primirea invitaților

14:15-14:30 Deschiderea evenimentului

14:30-15:15 Prezentarea programului European Youth Village și a planului de activități pentru 2019

15:15-15:30 Scurtă pauză

15:30-17:00 “Viața pe bune” – eveniment tip Bibliotecă Vie. Tineri și lucrători de tineret din zona Izvoarele vor povesti despre experiențele pe care le-au avut cu activitățile de tineret și impactul asupra dezvoltării lor personale și profesionale.

17:00-18:00 Cocktail informal

18:00 Închiderea evenimentului

 

ORGANIZAȚIA COORDONATOARE, Curba de Cultură este un răspuns la nevoia identificată a tinerilor din Izvoarele de a avea un spațiu sigur și securizat, dedicat lor, pentru socializare. Curba de Cultură oferă oportunități de învățare și dezvoltare a competențelor personale și profesionale tinerilor, aduce tinerii în prim plan în comunitatea locală, construiește o comunitate prietenoasă cu tinerii și, împreună cu ei, creează o comunitate în care tinerilor le-ar plăcea să revină să locuiască și să lucreze.

Leave a Reply