Dezbatere pe ulița satului european de tineret

Posted on November 22, 2018 by

share on facebook   

Am ajuns în Sînpaul la punctul de întâlnire, bucuroși să vedem că ploaia anunțată la meteo s-a decis să nu mai vină. DSC02441De data asta, ni s-au alăturat și jurnaliști comunitari de la Școala Nicolae Iorga din Cluj, pregătiți să privească satul tinerilor prin obiectivul aparatului foto. Ne-am regăsit și cu alți tineri din satele comunei Sînpaul (mai exact, Berindu și Mihăiești) la grădinița din sat, unde domnul învățător ne-a deschis ușa pentru a pune cu toții ultimele detalii la cale. Am fost bucuroși să regăsim cartoanele colorate, pregătite cu o săptămână înainte, și să plecăm ușurel cu ele înspre magazinul din sat, unde am stabilit că se va desfășura evenimentul “Dezbatere pe uliță”. Eram gata de acțiune! Venise momentul ca ideile născocite de tineri și alți membri ai comunității, imprimate pe cartoanele personalizate cu grijă, să-și găsească parteneri de dialog.

 

Sinpaul12Cum era o zi de duminică, la acea oră zona era deja destul de circulată pentru un sat, prin urmare, cât timp noi ne-am instalat lucrurile, numeroase perechi de ochi curioși aruncau deja priviri pe furiș înspre micul nostru grup de voluntari. Cine sunt, de unde au apărut, ce vor să facă, și poate multe alte întrebări și-au găsit răspunsul în momentul în care cartoanele colorate au fost înșiruite de-a lungul uliței. Ce au văzut? Idei și dorințe expuse la soare, în văzul comunității, ca să încolțească și să inspire nu numai la îndrăzneala de a visa mai mult pentru noi și pentru ceilalți membri ai comunității, ci și la curajul de a face pași înspre atingerea lor.

 

Ce s-a întâmplat apoi nu e greu de ghicit. Trecătorii, de-ai locului, s-au oprit, au citit, ne-au cerut detalii despre ceeaDSC02389 ce se întâmpla în acel moment. O parte a plecat mai departe, iar o alta a mai stat pentru a privi cum propriile gânduri de mai bine pentru Sînpaul sunt mai apoi înșiruite frumos alături de celelalte mesaje. Surprinzător a fost să văd numărul de copii care și-au dorit să participe în activitate. N-o să vă uimească așadar că am plecat la finalul zilei cu un gând care s-a ținut lipit de mine: cât curaj avem când suntem copii! Și-acum mă întreb, oare de ce, de prea multe ori, renunțăm să mai ascultăm vocea acelui copil din noi, riscând să ajungem simpli adulți conformați? Și ce e de făcut atunci când vrei să regăsești drumul către dorințele pe care le amâni, o călătorie ce poate fi făcută doar cu acel curaj copilăresc? Răspunsuri ar fi multe, unele mai subiective ca altele. În cazul de față,  comunitatea satului european de tineret a reafirmat puterea unei soluții care își face din ce în ce mai simțită prezența: voluntariatul. “Dezbatere pe uliță” a fost una dintre activitățile prin care voluntarii din Sînpaul, și nu numai, și-au redescoperit spiritul de inițiativă și dorința pentru o continuă schimbare din care ei sunt parte activă.

 

DSC02422“Ce îți dorești în satul european Sînpaul?” Asta a fost întrebarea adresată sînpaulienilor, iar răspunsurile au fost variate atât ca dimensiune, profunzime, cât și din perspectiva din care a fost privită întrebarea. De la competiții sportive și restaurarea sau construcția unor spații adecvate pentru desfășurarea lor, până la implicarea în viața comunității și semnificația spațiului european. Bineînțeles, unele mesaje au iscat și dezacorduri, care au condus însă la discuții interesante, demne de metoda “Street Debate” (dezbatere în stradă). Un astfel de exemplu este dorința tinerilor de a avea un program bine stabilit la biblioteca din Sînpaul și acces liber pentru a studia acolo, pe de o parte, iar de cealaltă parte a apărut întrebarea dacă tinerii chiar îți doresc să folosească acest spațiu.

 

 

Dar într-un sat opiniile opuse majorității sunt, de multe ori, mai reținute, mai mute și vorbite doar din priviri, o mică încruntare (dacă stăm bine să ne gândim, întâlnim astfel de răspunsuri în conDSC02381tinuare și în orașe), așa că uneori trebuie să iei poteca la picior și să le cauți. Așa am și făcut. Nu a trecut mult și am găsit chiar mai mult, o opinie opusă cu un miez de adevăr constructiv.  “A venit televiziunea și ce le-a spus oamenilor?! Că în loc să facem cutare și cutare, noi am aruncat banii pe apa sâmbetei cu terenul. Dar nu-i așa, oamenii încă nu înțeleg că fondurile alea europene puteau fi accesate doar pentru ceva sportiv, nimic altceva. Vrem să facem, dar vrem să fim și înțeleși.”, a spus domnul V., concluzionând cu ideea că o necesitate ce ar putea fi soluționată prin intermediul unui proiect precum Satul European de Tineret este nu numai aducerea la cunoștință a drepturilor, obligațiilor și oportunităților unui cetățean european, ci și înțelegerea acestora.

 

Conversația cu domnul V. mi-a readus aminte că încă sunt multe lucruri pe care nu le cunoaștem și acceptăm să ne fie explicate de lideri de opinie din mass-media. Nu-i un fapt în totalitate rău, dar ce ne lipsește este inițiativa de a pune la îndoială ce auzim dintr-o singură sursă și curajul de a pune întrebări. Dar cum faci să încolțească un astfel de curaj? Primul pas ar fi să regăsim sămânța de curaj pe care cu siguranță am avut-o în copilărie.

 

De pe ulița din Sînpaul, în capitalele europene

“Dezbatere pe uliță” a fost o activitate construită pe metoda Street Debate, preluată de echipa Go Free în cadrul proiectului european S.P.A.C.E. (Street Participation for Active Citizenship in Europe), în care schimbul de opinii are loc în spații publice unde trecătorii sunt atrași în discuție plecând de la o întrebare centrală, afișată pe cartoane mari, iar alături se găsesc răspunsurile inițiatorilor, alte trecătorilor care se implică în dezbatere, etc.

 

O etapă importantă pentru îmbunătățirea acestei metode a fost cea de feedback în care organizațiile participante în Europeproiectul S.P.A.C.E. au comparat reacțiile și răspunsurile primite în cadrul sesiunilor de Street Debate desfășurate în țările lor. Astfel, după “Dezbatere pe uliță”, răspunsurile și reacțiile din Sînpaul au călătorit înspre Tallinn unde au fost puse față în față cu experiențele aduse de alți colegi de peste hotare. Au fost prezente echipe din 7 țări de la care mă așteptam să fie 7 tipuri de experiențe complet diferite. Totuși, chiar dacă contextul cultural nu a fost identic, am putut găsi puncte comune în ce am aflat, printre altele, faptul că Europa este considerată a fi “leagănul” unui multiculturalism benefic democrației și bunăstării, dar și un pol opus în care răspunsurile oglindesc un teritoriu european corupt sau chiar ca o “bătrână adormită” ce pare că a renunțat să urmeze linia unui progres.

 

Poate sunteți de acord cu unele răspDSC02453unsuri, poate unele le-ați considera puerile, iar altele v-ar face să spuneți că e incredibil să ai o asemenea viziune asupra vieții în Europa. Și se prea poate că un răspuns transpus într-o singură propoziție pe un carton colorat să vă ofere un impuls, să vă fure o reacție și să vă atragă în discuție. În cadrul unui Street Debate este exact ceea ce se așteaptă de la voi, scopul fiind obținerea unei palete neîngrădite de opinii pentru a scoate la înaintare, într-un mod nonformal, vocea oamenilor de zi cu zi.

 

Dacă vreți să aflați mai multe despre metoda Street Debate și pentru a rămâne conectați cu pulsul grupului de inițiativă sînpaulian urmăriți în continuare activitatea jurnaliștilor comunitari Go Free și pagina de Facebook European Youth Village.

 

Autor: Simona MILITARU

Fotografii: Alexandra SOFRONI, Cristian MOLDOVAN

 

Context: Sînpaul este una dintre cele patru comune care vor prelua în data de 5 decembrie titlul de Sat European de Tineret, într-un proiect pilot care își propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de tineret din mediul rural, fiind implementat de 4 organizații: Asociația pentru Dezvoltare Activă, Asociația Go Free, Curba de Cultură și Asociația DEIS. Proiectul European Youth Village este finanțat prin programul Uniunii Europene, #ErasmusPlus, Acțiune cheie 3.

Simona MILITARU este jurnalist comunitari în cadrul proiectului “Școala de Jurnalism Comunitar StReEt” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries. StReEt va fi implementat în perioada aprilie 2018 – aprilie 2019 de către Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și partenerii.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică sau a partenerilor.

Leave a Reply