European Changemaker Camp: activism, determinare, schimbare

Posted on October 23, 2018 by

share on facebook   

O zi de miercuri. Mi-am pus rucsacul în spate și am urcat în tren. Am salutat niște oameni faini, unii necunoscuți, ecc2cu care urma să petrec următoarele 6 zile, oameni despre care știam un singur  lucru: împărtășesc din valorile și ideile mele. Am pornit împreună spre Polonia, în European Changemaker Camp care a avut loc la finalul lunii septembrie, și la care au participat 300 de tineri activiști din mai multe țări.

Tabăra este una de activism și face parte din proiectul Empowered Citizens lansat de Greenpeace și Civil Rights Defenders. Care este legătura dintre cele două organizații sau dintre activismul în domeniul mediului și activismul în domeniul social? Ei bine, cele două ONG-uri partenere consideră că o lume în care drepturile omului sunt respectate pe deplin și în care există un context democratic este o lume în care și natura are parte doar de beneficii. Cum am ajuns aici? Am participat ca membru al Asociației Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile așa cum și unii dintre cei 24 de români cu care am călătorit (mai eco-friendly) spre Varșovia făceau parte din diferite organizații non-guvernamentale din țară. Urma să învățăm, într-un context non-formal, alături de încă 280 de oameni cu interese comune cum să aducem schimbarea în societatea din care facem parte prin mobilizarea cetățenilor. Și am făcut asta printr-o diversitate de activități la care se adaugă, evident, networking-ul.

Program Tracks sau la ce activități de învățare propriu-zisă am participat

Cu câteva zile înainte de tabăra de activism, am aflat că sunt repartizată pe zona de online activism, ca activitate principală, ceea ce înseamnă că, în fiecare zi, am petrecut câteva ore învățând și împărtășind cunoștințe privind activismul din mediul online. Alte activități principale au fost kayaktivismul,  climbing-ul, acțiuni directe non-violente, leadership, planificare și strategie, artivism, public speaking. Toate acestea au fost introductive, tabăra fiind prima etapă a proiectului. Vineri și sâmbătă a existat posibilitatea de a ne înscrie și la câte un workshop. Pentru prima zi am ales comunicarea non-violentă care m-a făcut să conștientizez că aveam deja această aptitudine, însă am (re)învățat să definesc clar principiile pe care se bazează. Plusul l-a reprezentat atmosfera și dinamica grupului datorate, în mare parte, facilitatoarei workshop-ului. A doua zi am ales workshopul de relații cu mass-media care a fost extrem de util și mi-a adus informație nouă și aplicată. Alte tematici atinse au fost despre planificare și strategie, climbing, acțiune directă non-violentă, managementul conflictelor, public speaking etc.

Open Space – împărtășește ceva cu ceilalți!

Ecc3Pe lângă cursuri și workshop-uri, am avut și activități altfel. Ei bine, Open Space-ul a fost o activitate desfășurată cu scopul de a împărtăși aptitudini, cunoștințe cu ceilalți sau de a lansa pur și simplu o dezbatere ori o discuție pe o temă de interes pentru tine. Dintre cei 300 de oameni de acolo m-am regăsit a fi parte din grupul celor 33 de curajoși care au decis să își susțină propriul workshop, adică să găzduiască o discuție pe o temă de interes. Am ales tema jurnalismului comunitar implicând scrierea responsabilă a articolelor sau a postărilor din social media. Chiar dacă nu sunt un specialist, experiența din cadrul activităților de voluntariat în Go Free și curiozitatea m-au împins să aflu dacă și în alte țări există acest concept, dacă oamenii sunt preocupați de a scrie responsabil și de a afla împreună cum ar trebui să fie jurnalistul comunitar. Discuțiile pe care le-am purtat mi-au arătat că mulți suntem niște mici jurnaliști pentru comunitate, dar folosim adesea alte concepte. Ce au mai făcut ceilalți? Dans, masaj, discuții despre mișcarea Zero Waste, despre provocările minorităților și planetă în general.

Developing Projects Together – dezvoltând proiecte împreună

La activitatea de developing projects together, câțiva participanți și-au prezentat ideile pe care vor să le concretizeze Ecc4într-o campanie sau proiect care să aducă schimbare în societate. Ceilalți am fost  mentori pentru câte două proiecte pe care le-am ales dintre cele prezentate în funcție de ariile noastre de interes și am ajutat inițiatorul să își contureze ideea și să o aducă cu un pas mai aproape de realitate. Lucru de echipă, bineînțeles! Ce am învățat din asta? Că singur e foarte greu să aduci schimbarea, dar că împreună cu ceilalți, nimic nu pare imposibil. A, și încă ceva: activitatea mi-a confirmat faptul că dețin cunoștințe valide în domeniul planificării și formării unei strategii, ideile fiindu-mi confirmate și de ceilalți colegi mentori și apreciate de către inițiatorii ideilor de proiecte.

Continuăm!

Așadar, spuneam că tabăra a fost primul pas al acestui proiect menit să consolideze capacitatea oamenilor implicați în societate de a apăra drepturi și libertăți fundamentale. Empowered Citizens își propune, în continuare, lansarea unor instrumente online pentru aplicarea de tactici de campanie, organizarea unor noi tabere internaționale și naționale, cursuri offline precum modulele de pregătire a trainerilor, dar și cursuri online. Mai multe informații despre proiect, dar și despre tabără se află aici.

Irina Pelin este jurnalist comunitar în cadrul proiectului “Școala de Jurnalism Comunitar StReEt” realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries. StReEt va fi implementat în perioada aprilie 2018 – aprilie 2019 de către Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și partenerii.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a programului Fondul pentru Inovare Civică sau a partenerilor.

Leave a Reply