Retrospectivă: Marșul Femeii și piesa „Eat Me”

Posted on April 22, 2018 by

share on facebook   

Duminica trecută, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca a avut loc Marşul Femeii, o inițiativă COMMA, organizație pentru combaterea inegalității, abuzului și agresiunii, împreună cu Asociația ATENA DELPHIeLiberare și PATRIR – Peace Action, Training and Research Institute of Romania. Printre mesajele participanților s-au regăsit: „Stop violenței în familie”, „Bărbații de calitate sunt pentru egalitate”, „Supraviețuitoare, nu victimă”, „Femeie egal om”, „Girls just wanna have FUNdamental human rights”.

Pentru cei care nu s-au confruntat cu discriminarea și cu violența de gen în mod conștient – de la cea culturală la cea fizică, „drepturi egale” poate suna ca o lozincă goală. Unele tipuri de discriminare sunt atât de familiare încât nici nu sunt percepute ca atare. Unele „sunt doar glume” și ai grijă, vei fi acuzat că nu ai umor dacă deschizi subiectul.

Foto: Andra Camelia Cordoș

Foto: Andra Camelia Cordoș

Oricum, nu prin cenzură culturală se facilitează schimbarea, ci mult mai curând prin politici care să răspundă nevoilor actuale, să combată abuzurile și să susțină accesul la educație (inclusiv privind violența de gen). Organizatorii marșului au subliniat nevoia alocării de fonduri pentru centrele de adăpost pentru victimele violenței domestice și creșterea numărului lor, precum și a centrelor de consiliere juridică și psihologică și a unei linii telefonice de urgență disponibilă 24h/24 pentru asistența imediată a victimelor. Pe lângă acest marș, în luna aprilie – luna internațională a conștientizării privind asaltul sexual – au avut loc seminarii, discuții și evenimente culturale corelate acțiunii pentru drepturile femeilor.

(Facebook Go Free : Video de la Marșul Femeii / Album foto ).

Pe stradă, seara, aud un fragment de conversație despre o programatoare care  scria coduri foarte bune, dar nu le cumpăra nimeni și a trebuit să își schimbe „id-ul” pentru un nume de bărbat. Și de asta mărșăluim.

 

*

E grasă, dar are o față drăguță // Sigur vrei și desert? //Ești gravidă? // Ai probleme cu tiroida?

Tot pe 15 aprilie, pe scena de la Urania s-a jucat „Eat me”, producție a teatrului independent Create.Act.Enjoy, în regia Adinei Lazăr, și dramaturgia Alexandrei Felseghi. O piesă a rolurilor-etichetă și a etichetelor alimentare care îți taie pofta de viață, servită cu mult umor.

Autorităţile publice din domeniul sănătăţii din Europa şi Statele Unite ale Americii anunță, previn, confirmă, atrag atenția, atrag frica. La școală mergi tot cu frică: de bullying – unii cred că e un neologism, „dar se întâmplă”. Dictonurile „ești ceea ce mănânci”, „minte sănătoasă în corp sănătos” te urmăresc la fiecare colț, toată viața, pentru că sunt adevărate, la fel de adevărate ca și PFOA (acidul perfluoro-octanoic) din punga de popcorn.

Foto: Create.Act.Enjoy

Foto: Create.Act.Enjoy

După ce reclamele, avertizările autorităților din domeniu și așteptărilor imaginate din partea societății dispar, rămâne o femeie care vrea să poată spune cu seninătate „azi nu îmi pasă” și să poată „greși”. Construcția socială a percepției de sine se destramă sub propria presiune.

Eat me figurează probleme etice cu auto-ironie și cu inteligența de a evita să spună prea mult. Dansul pe ritmul conservanților și aditivilor alimentari, serbarea zilei de naștere la școală („să trăiască, și să mai slăbească”), monologul porcului-kamikaze se succed fără a se suprapune vocii unei instanțe moralizatoare. Scenele intermediază însă observații sociale și lasă „un loc de stat cu capul în mâini” între subiectele antitezei – sclavul plăcerilor vinovate și cel al stilului de viață sănătos, femeia ca rol de jucat și individualitatea feminină, tine și tine însuți.

*

Pe 28 aprilie, tot la Urania, urmează „3 milioane” – un spectacol documentar despre referendumul de modificare a definiției familiei în Constituție, explorând granița dintre instigarea la ură și dreptul la liberă exprimare. Mai multe aici.

Eva-Viorela SFÂRLEA, colaborator al Redacției Go Free.

Leave a Reply