Toți împotriva rasismului

Posted on March 25, 2018 by

share on facebook   

Ce căutați voi în orașul Cluj?

Ați venit din satele din împrejurimi?

Vorbiți țigănește?

Ați venit să ne furați job-urile și casele noastre?

Sunteți romi? Stați în ultima bancă.

Tu vorbești țigănește? Ești țigan? Știu că trebuie să mă feresc de tine. 

Sunteți romi? Stați în ultima bancă. Vine țiganul și te bagă într-un sac.”, au fost cuvintele de început care au dat drumul manifestației “Rasismul la noi acasă”, în fața primăriei din Cluj.

În jurul orei 15:40 funcționarii publici ieșeau unul câte unul de pe ușa primăriei. Pe partea cealaltă de stradă un grup de oameni începeau să măture sub privirile trecătorilor și jandarmeriei.

De Ziua internațională împotriva rasismului, echipa de la Căși sociale ACUM/Social housing NOW a venit cu inițiativa de a se manifesta în spațiul clujean printr-o acțiune anti-rasistă, de solidaritate cu comunitățile de romi.

„În România de azi, rasismul continuă să joace un rol important în menținerea oamenilor săraci de etnie romă în situațiile în care sunt – situații din care ei sunt nevoiți să accepte să facă muncile de jos, foarte prost plătite. Precum a avut un rol în justificarea înrobirii romilor timp de cinci secole. În timp ce munca lor este exploatată, adesea în condiții de nesiguranță, societatea românească nu pare a reacționa în niciun fel atunci când romii săraci, precum sclavii din trecut, sunt tratați cu dispreț, umilire și violență verbală ori fizică, trecând cu vederea aceste comportamente de parcă romii nu ar fi pe deplin oameni. Rasismul oferă o explicație culturală la inegalitățile materiale și economice, precum și la exploatare: spune că ești sărac pentru că ești rom, asociind identitatea romă cu ceva inferior din punct de vedere cultural. Afirmă că cei care au o cultură sau o etnie presupus inferioară, sunt predispuși să fie săraci, sau că au cultura sărăciei, le place să fie săraci, sărăcia este parte din identitatea lor culturală.”

Pe toată durata activității, oameni cu spirit civic au măturat rasismul vizibil pe strada din fața primăriei și alții au împărțit noul număr al ziarului Cărămida, ediție care abordează problema rasismului în România și care poate fi descărcat/citit și online aici. Solidari, activiștii clujeni luptă pentru o politică justă și antirasistă de locuire.

 

Ne ridicăm împotriva rasismului pentru că acesta separă, izolează și exploatează, dar și mai mult, extermină oamenii inferiorizați…

Ascultă și Vocile Rasismului:

Galerie foto: Andra Camelia Cordoș/Alexandra-Maria Sofroni

 

Video: Rasismul la noi acasă

Leave a Reply