Revista Go Free No 16: #Respect

Posted on February 1, 2018 by

share on facebook   

Provocări

Dacă vrei să faci o schimbare în bine, în România sau oriunde în lumea asta, pornește la drum cu gândul că vei avea nevoie de timp pentru asta. revistagofree_copertaTimp pentru a-i găsi pe cei care cred ca tine și pentru a le lăsa celor din jur un răgaz să înțeleagă mesajul pe care vrei să-l transmiți, timp pentru a ridica întrebări în mintea oamenilor care gândesc diferit și pentru a-i încuraja să caute singuri răspunsuri și, eventual, să renunțe la prejudecăți. E nevoie să timp să cunoști realitatea pe care o trăiesc cei din jurul nostru și să înveți cum să construiești o punte de legătură între oameni care au idei, crezuri, experiențe de viață diferite. Așa cum e nevoie de timp și oameni să pui pe picioare o mișcare pentru drepturile LGBTQ în Cluj-Napoca sau în orice alt oraș din România. Și, poate, cea mai mare provocare e să faci primul pas pe un drum pe care n-au mai umblat mulți, să faci față ostilităților celor care nu îți înțeleg demersul și să nu-ți pierzi încrederea că vei reuși să faci o schimbare în bine în viața unor oameni făcând apel constant la solidaritate, la dialog #fărăură și #respect pentru cei care au nevoie să fie văzuți ca ceea ce sunt: oameni cu care împărțim o lume care ne aparține tuturor în egală măsură; oameni reali cu caracteristici și preferințe diferite cu care împărțim o sală de clasă, o cameră de cămin, un spectacol la teatru, o cafea într-un local preferat, un oraș sau orice alt spațiu public asupra căruia ar trebui să avem cu toții drepturi egale; oameni care avem dreptul la viață privată, fără interferența organizațiilor ori instituțiilor religioase sau de orice fel, fără amestecul statului ori reprezentanților lui în dormitorul meu, al tău, al tuturor, fără excepție. Iar în momentul în care o mână de oameni – printre care se numără tineri LGBTQ, activiști și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, profesori universitari, jurnaliști, parlamentari, etc – încep să înțeleagă aceste lucruri expuse mai sus, suntem deja mai aproape de schimbarea dorită. Lor le dedicăm astăzi acest număr al Revistei Go Free, pe care vă invităm să-l citiți cu bunăvoință, ca ceea ce reprezintă: o primă încercare solidară a tinerilor jurnaliști Go Free de a crea un instrument care să reflecte cât mai autentic experiențe din viața comunității LGBTQ din România, așa cum au fost percepute de ei prin prisma evenimentelor din ultimul an din Cluj-Napoca sau cum le-au fost transmise de persoane LGBTQ și susținători.

Cred astăzi că nu greșesc dacă spun că poți să fii liber să-ți trăiești viața așa cum tu alegi doar atunci când te simți în siguranță să-ți asumi public propria identitate. În România, am învățat în ultimul an că e nevoie de mult curaj să spui cine ești cu adevărat, atunci când inclusiv autoritățile și instituțiile care ar trebui să te protejeze și să-și repare greșelile (a se vedea și Holocaustul, în care persoanele LGBTQ au căzut victime ale ignoranței și nepăsării statului român) par a evita în continuare orice recunoaștere a existenței tale ca cetățean cu drepturi egale. Vom avea nevoie, în anii care urmează, de și mai multe persoane care să aibă curajul să devină vizibile și să susțină prin fapte mișcarea pentru drepturile LGBTQ care se dezvoltă la Cluj și în alte orașe din România. Și pentru că suntem la începutul unui nou an, mesajul pe care îl transmitem în 2018 celor care vor să-l asculte ar trebui să fie unul simplu de înțeles:  comunitatea LGBTQ nu-și negociază identitatea.

Andra Camelia CORDOȘ, Redactor-șef

Revista poate fi accesată direct online sau poate fi descărcată gratuit în format PDF aici (click download în subsolul revistei).

Leave a Reply