ODYO: noi instrumente de dezvoltare organizațională pentru ONGS/ONGT

Posted on November 20, 2017 by

share on facebook   

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile organizează în perioada noiembrie – decembrie 2017 10 evenimente la nivel național, cu scopul de a crește capacitatea organizațiilor neguvernamentale care lucrează cu tineri cu oportunități reduse de a implementa instrumente și procese de dezvoltare organizațională menite să asigure o mai mare profesionalizare a sectorului de tineret din România.

După București, Sibiu și Brașov, în weekend-ul 16-18 noiembrie a venit și rândul organizațiilor de și pentru tineret din Cluj-Napoca să se familiarizeze cu un nou pachet de instrumente dezvoltate în cadrul unei inițiative Erasmus+, Organizational Development of Youth Organizations, pe scurt ODYO. Acest toolkit a fost gândit pentru a ajuta organizațiile să-și evalueze mai bine stadiul în care se află și să reușească să-și dezvolte capacitatea organizațională într-un mod simplu dar sustenabil.

Cum stă organizația ta la capitolul guvernanță? Aveți un plan de strategie financiară? Transmiteți mai departe lecțiile învățate în experiențele anterioare și le luați în considerare în planificările ulterioare? Sunt doar câteva întrebări pe care le punctează toolkit-ul prin parcurgea unui test (o matrice cu întrebări), accesibil online la secțiunea Toolkit>>Matrix, prin crearea unui cont pe pagina www.odyotoolkit.eu. Conform unor studii anterioare dezvoltării pachetului, organizațiile din România tind să răspundă optimist la asemenea întrebări, deși realitatea e cu totul diferită. Însă, toolkit-ul ODYO nu presupune o alegere între Da sau Nu la aceste întrebări, ci implică parcurgerea unor variante de răspuns în care cu siguranță vei întâlni situația reală în care se află organizația pe care o reprezinți.

Matricea are 10 indicatori, iar fiecare secțiune cuprinde întrebări despre ceea ce se întâmplă în organizație referitor la domenii precum Leadership, Structura organizațională sau aspecte financiare și advocacy. Acesta poate fi parcursă atât de membri din echipa de management a organizației, cât și de voluntari sau parțial de beneficiari, cu accent pe anumite secțiuni pentru a afla viziunea acestora despre diferite aspecte din organizație și modul în care este percepută de fiecare în parte. După completarea fiecărei secțiuni și salvarea acestora, programul va calcula un punctaj și va genera o imagine de ansamblu despre situația organizației. Respondentul va avea în față și punctaje separate pe fiecare secțiune și va putea să urmeze anumite exerciții specifice pentru îmbunătățirea capacității organizației în acel domeniu.

Atât matricea cu întrebări, exercițiile practice cuprinse în curriculă, cât și manualul care le conține pe toate acestea pot fi accesate și descărcate gratuit de pe site-ul toolkit-ului. De asemenea, varianta în română a materialelor va fi disponibilă în curând pe site. Pe lângă testul în sine și exercițiile suport, site-ul oferă și o secțiune de resurse unde se află diverse manuale și pagini web de referință pentru oricine care dorește să afle mai multe despre cum să-și dezvolte organizația dar și abilitățile personale în domeniul implicării civice.
Participanții din Cluj vă sfătuiesc să vă creați un cont pe organizație, astfel fiecare membru va putea adăuga propriul test pe parcurs și veți putea urmări evoluția în timp a organizației. Înscrierile pentru workshop-urile din Iași, Bacău și Constanța sunt încă ongoing, puteți accesa formularul pe pagina: https://www.stiri.ong/ong/educatie/vrei-sa-dezvolti-organizatia-de-tineret-in-care-esti-implicat.
Link-uri utile:
http://www.odyotoolkit.eu/
http://pjp-eu.coe.int/en/web/youth-partnership/t-kits
http://ctb.ku.edu/en
https://www.stiri.ong/

Leave a Reply