Echipa #SpuneDrept câștigă Premiul I la Gala Tineretului din România

Posted on November 13, 2017 by

share on facebook   

Premiul I la categoria “Participarea tinerilor în comunitate” la Gala Tineretului din Romania care a avut loc la Bacău, pe 11 noiembrie, a fost câștigat de echipa #SpuneDrept din cadrul ClujPride, eveniment coordonat de activiștii clujeni LGBTQ (unii dintre ei azi în PRIDE România), Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile și ACTEDO – Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, implementat cu sprijinul a peste 50 de voluntari și organizații locale partenere. Lista completă a câștigătorilor din acest an poate fi consultată aici, iar discursul reprezentanților echipei #spunedrept este disponibil în începutul LIVE-ului de pe pagina de Facebook a organizatorilor aici – un mesaj #fărăură, transmis în aplauzele sălii, pe care îl redăm în continuare:

“Ne revine rolul în seara aceasta de a continua dialogul #fărăură pe care l-am început în această vară la Cluj-Napoca odată cu inițiativa #spunedrept. E un drum foarte lung pe care l-am început și pe care l-am parcurs până acum însă nu singuri, ci sprijiniți de o întreagă comunitate din RopremiuGalamânia care prinde curaj să fie vizibilă, o comunitate formată din persoane LGBT dar și aliați, prieteni. Prezența noastră aici, și recunoșterea implicării tinerilor prin acest premiu reprezintă un pas înainte în mișcarea pentru recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ din Romania, inclusiv de către autorități. Cele 36 de videouri și marșul #spunedrept din cadrul ClujPride 2017 au reprezentat o invitație la dialog din partea noastră, dar și o revendicare a spațiului public clujean și a dreptului la întrunire și siguranță pentru fiecare dintre noi, indiferent de orientarea sexuală, religie ori etnia din care venim. A fost nevoie să depunem 22 de cereri pentru a obține aprobarea pentru desfășurarea marșului spunedrept, ca să putem face uz de dreptul nostru la întrunire în spațiul public. Am fost determinați așadar să insistăm deși lupta noastră pentru demnitate a fost inegală, pentru că știam că este nevoie de răbdare și de timp pentru schimbarea pe care ne-o dorim. Vă invităm pe toți în această seară să continuăm împreună să construim punți de legătură între oameni, atât în organizațiile din care proveniți, în familiile voastre cât și în cercul vostru de prieteni prin dialog fără ură, prin solidaritate, prin empatie și prin #respect.” (Echipa #spunedrept)

Uitându-mă în urmă la tot ce a însemnat mișcarea #spunedrept, îmi dau seama cât de important este pasul spre vizibilitate pe care un grup de tineri diverși l-au făcut cu curaj, în contextul în care societatea românească se adâncește în discursuri din ce în ce mai ostile față de comunitatea LGBTQ+, la toate nivelurile, de la oficiali de stat la presă și nu numai. Mă bucur nespus să văd că efortul de a crea un dialog real în spațiul public despre drepturile persoanelor LGBTQ+ la întrunire, la demnitate și respect au reușit să mobilizeze numeroși oameni care doresc să vadă o schimbare în societatea românească și sunt gata să participe activ la producerea ei.

premiuInițiativa #spunedrept a însemnat un mod de acțiune pentru societatea în care vrem să trăim, una bazată pe solidaritate, pe libertăți civice, pe dialog, o societate în care indiferent cine ești, de unde vii și pe cine iubești ești tratat cu respect. Această manifestație care a venit în susținerea persoanelor LGBTQ+, o comunitate vulnerabilă a societății, care de-a lungul istoriei au suferit numeroase acte de abuz și discriminare, ne privește pe toți, indiferent de orientarea sexuală, pentru că protecția drepturilor și libertăților unei minorități înseamnă protecția a însăși democrației și a principiilor pe care este construită.

Chiar dacă în fazele inițiale ale inițiativei am văzut o anume neîncredere asupra reacției pe care comunitatea clujeană o va avea, pe măsură ce mesajele de susținere au început să apară, întreaga mișcare #spunedrept a prins tot mai multă încredere, culminând cu marșul #spunedrept care a adus alături peste 800 de persoane de toate vârstele și categoriile sociale, un număr cu adevărat impresionant în condițiile date. Putem spune astăzi că toată munca depusă de echipa de voluntari și de către organizatori, care au luptat împreună cu determinare pentru a face întregul festival ClujPride și marșul #spunedrept să devină realitate, a meritat iar rezultatele sunt vizibile. În ciuda unor reacții mai puțin prietenoase din partea unor oameni care au lăsat zi de zi zeci de comentarii instigatoare la ură pe paginile de social media sau din partea unor grupuri care au încercat să discrediteze inițiativa, campania #spunedrept a avut un impact puternic la nivel local, deschizând un dialog despre ce înseamnă să fii cetățean responsabil într-o democrație, despre respect și acțiune socială, despre empatie și cunoaștere reciprocă.

Cred că una dintre cele mai importante consecințe pe care acest eveniment a avut-o a fost faptul că a adus împreună oameni diverși care au luptat pentru un scop comun, pentru ceea ce este drept și “normal”, firesc, pentru un viitor pe care și-l doresc. Campania #spunedrept a fost o platforma prin care mulți, inclusiv eu, am putut să acționăm asupra lucrurilor pe care dorim să le schimbăm la nivelul societății. Sper ca acesta să fie doar începutul unei mișcări mai ample care să aducă o reală și necesară schimbare de atitudine în societatea românească. A venit timpul să sărbătorim lucrurile care ne fac diferiți și să găsim lucrurile care ne aduc împreună, să vedem că în ciuda diferențelor dintre noi toți ne dorim același lucru: să ne trăim viața fericiți, în siguranță, alături de cei pe care îi iubim.

 

Leave a Reply