#SpuneDrept: implicarea activiștilor clujeni este recunoscută la Gala Tineretului din România

Posted on November 4, 2017 by

share on facebook   

Un grup de tineri activiști locali LGBTQ & Friends și peste 800 de susținători mobilizați prin mesajeSpuneDrept_01_Credits Ania Ciotlaus de solidaritate, transmise prin intermediul a 36 de video-uri  de susținere a comunității LGBTQ filmate de activiști, membri ai comunității academice, politicieni, membri din comunitatea LGBTQ, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, care au adunat peste 252.736 de vizualizari organice doar pe pagina de Facebook, dar și sute de comentarii homofobe și instigatoare la ură moderate de voluntari zi și noapte, și 22 de cereri depuse de Asociația Go Free la Primăria Cluj-Napoca pentru aprobarea traseului pentru primul marș clujean al comunității LGBTQ și al susținătorilor acesteia. Determinare, rezistență, dialog, empatie și solidaritate. Asta însemnat, pe scurt, #SpuneDrept, o inițiativă care astăzi se numără printre finaliști la Gala Tineretului din România, organizată de Ministerul Tineretului și Sportului, la categoria Implicarea tinerilor în comunitate [votul publicului aici].

Scopul campaniei și al marșului #spunedrept a fost recunoașterea drepturilor tinerilor/comunității LGBTQ+ din Romania și revendicarea spațiului public prin dialog și solidaritate. Inițiativa #spunedrept a fost coordonată de Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, grupul de activiști locali LGBTQ (astăzi, PRIDE România) și ACTEDO-Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului, și fost implementată prin eforturile comune ale voluntarilor care s-au implicat și în organizarea Festivalului comunitar ClujPride și al partenerilor (organizații locale sau naționale,instituții media, etc). Marșul #spunedrept este primul marș pentru drepturile LGBTQ organizat în Cluj-Napoca de către un grup de tineri activiști, promovat ca atare, inclusiv în raport cu autoritățile locale.

Marșul #spunedrept a avut loc pe 1 iulie 2017, pe un traseul aprobat de autoritățile locale, după 22 de cereri depuse pentru diferite trasee din oraș. Manifestația s-a desfășurat între podurile Garibaldi și Napoca, pe malul Someșului, de la 10, oră stabilită de autoritățile locale. În aceeași zi, de la ora 13, în centrul Clujului, ca răspuns la marșul anunțat de comunitatea LGBTQ & Friends, a fost organizat cu aprobarea autorităților un miting al Noii Drepte.

Acțiunea #spunedrept a fost necesară în contextul în care prea puține persoane publice și-au asumat susținerea comunității LGBTQ până în momentul lansării campaniei. Tinerii comunității LGBTQ sunt în continuare victime ale ignoranței publice în România, în lipsa unui dialog real în societatea românească, în lipsa unor mesaje clare transmise de politicieni sau personalități publice, care să invite la înțelegere, și care să susțină introducerea unor programe educaționale în școli care să susțină respectarea diferențelor nu anularea lor, în lipsa unor măsuri concrete care să ofere protecție membrilor comunității LGBTQ.

clujpride2017#spunedrept a arătat că spațiul public este al tuturor, iar drepturile tinerilor și comunității LGBTQ+ trebuie respectate dincolo de orice preferințe individuale. De asemenea, am transmis că trebuie să încetăm să mai acceptăm ca viața personală a membrilor comunității LGBTQ+ să fie dezbătută public, și să începem să discutăm despre lucrurile cu adevărat importante, despre drepturile acestor tineri, despre măsuri de protecție împotriva amenințărilor și violențelor de orice fel, despre hărțuirea din școli și discriminarea la care sunt supuși tinerii LGBTQ+, despre discursul urii promovat de tot mai multe grupuri și persoane publice și despre efectele lui pe termen lung etc. #spunedrept a contribuit la crearea unei societăți mai responsabile, construită pe respect reciproc și dialog responsabil.

Mai jos, puteți cunoaște o parte din membrii echipei care au contribuit la organizarea #CujPride și #SpuneDrept prin cuvintele transmite la invitația redacției Go Free. Și pentru că ne dorim să auzim experiențele mai multor voluntari sau susținători ai campaniei și marșului #SpuneDrept lansăm și invitația de a lăsa un comentariu, în subsolul articolului, cu propria ta experiență la marș.

“Lupta activiștilor locali pentru organizarea primului marș de susținere a drepturilor comunității LGBTQ în Cluj-spunedrept2Napoca merită această recunoaștere, în cadrul Galei Tineretului din România, dar mai ales este nevoie în continuare de susținere a inițiativelor de acest fel. Îmi doresc ca tinerii din alte orașe, care vor auzi despre noi, să găsească în acțiunile noastre inspirație și curaj de a se mobiliza, de a-și dezvolta propriile comunități online sau offline și de a ieși în spațiul public, cerându-și cu demnitate drepturile, așa cum am făcut-o și noi. Mai vreau ca autoritățile locale din toată România să se uite spre Cluj-Napoca și să înțeleagă că într-o situație ca cea creată aici trebuie să respecte dreptul fiecărui cetățean la întrunire în spațiul public, inclusiv al membrilor comunității LGBTQ, și indiferent de preferințele personale ale celor care formează “autoritatea locală”. Am arătat prin acțiunile noastre că suntem bine intenționați, am demontat temeri nefondate alimentate de grupări și coaliții intolerante, iar mesajele transmise de noi au fost mereu o invitație la dialog #fărăură, la cunoaștere reciprocă și respect pentru omul de lângă noi.  În acest context, considerăm că putem  spune fără nicio ezitare că nu suntem noi cei care trebuie să ne schimbăm.” Andra Camelia Cordoș, Go Free-Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

“Când am decis să inițiez organizarea festivalului comunitar ClujPride, cât și a primului mars gay din Transilvania, #SpuneDrept am plecat la drum cu mult entuziasm dar și cu – recunosc abia acum – ceva reținere și multe îndoieli. Nu știam cum va primi comunitatea LGBTQ organizarea acestui eveniment (cu o încărcătură social-politică de această data, comparativ cu festivalul de film SFG pe care îl organizăm la Cluj de ani de zile), nici care vor fi reacțiile societății civile clujene. După câteva zile aceste temeri au fost înlocuite de o bucurie imensă . S-au alăturat proiectului, în urma unui simplu call de voluntari, zeci de tineri atât din comunitate cât și gay friendly, dar și organizații nonguvernamentale care să sprijine lupta pentru drepturile noastre.  Am reușit să creăm împreună  în Cluj, în aceste luni de vară din 2017 un adevărat freamat în comunitate cât și printre aliații noștri și am primit un suport emoțional și încurajare la care abia îndrăzneam să visăm. Toată această energie care s-a creat la nivel local înainte și timpul campaniei și marșului #spunedrept a mișcat lucrurile înainte. Iar acesta este doar începutul.” Lucian Dunăreanu, PRIDE Romania

„Cluj Pride și în special marșul „Spune drept” au fost un exercițiu de democrație, prin care comunitatea LGBT și-a marcat prezența în spațiul public și a revendicat drepturi sub forma unui mare „coming out” – peste 800 de participanți la marș, zeci de voluntari, 36 de testimoniale video și mii de mesaje de susținere. A fost în același timp un exercițiu de solidarizare într-o perioadă în care drepturile și demnitatea persoanelor LGBT sunt lezate, ei fiind ținta unei uri colective, legitimate de Coaliția pentru Familie și inițiativa lor de modificare a Constituției. „Spune drept” a arătat că persoanele LGBT nu sunt singure și că, așa cum am transmis și prin motto-ul nostru, solidaritatea creează punți de legătură între oameni.” Alexandra Columban – Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului (ACTEDO)

spuedrept3“#SpuneDrept a însemnat un pas înainte pentru solidaritate, înțelegere și armonie între oameni. Prin intermediul celor implicați direct în organizare, dar și cu ajutorul participanților sau al tuturor celorlalți susținători, cauza noastră a avut un deosebit ecou în spațiul public. Atât presa locală cât și cea națională au acordat atenție evenimentului ClujPride și marșului Spune Drept,  deschizând astfel noi oportunități de lansare și relansare a unor teme de dezbatere adesea neglijate în mass-media. Mai mult, încurajarea primită în mod public din partea unor actori locali aparținând diverselor medii de implicare comunitară ne-a dat încredere să ducem la bun sfârșit inițiativa, dar și speranță pentru mai departe, în vederea alcătuirii unui colectiv care să militeze pentru drepturi comune și pentru recunoașterea unor realități care nu mai pot fi mascate sau considerate indezirabile social. Forma prin care am optat să reclamăm o serie de inegalități sociale ușor vizibile și să apelăm la un anumit tip de recunoaștere socială, a avut o puternică încărcătură emoțională. A fost un marș pașnic, cu slogane purtate pe piept și cu pancarte a căror mesaje trimiteau la solidaritate, echitate socială, drepturi egale, încetarea abuzului și a discriminării. Ca un prim astfel de eveniment în Cluj-Napoca, acele câteva ore au reușit să aducă laolaltă un număr impresionant de oameni diverși dar cu gânduri comune. Aceste momente au reușit să cultive un sentiment de apartenență la o comunitate deocamdată hibridă.” Ionuț Foldeș, Coordonator Voluntari #ClujPride

“#spunedrept a fost un proiect prin care am reușit, cred eu că e cel mai important, să mă descopăr mai bine ca om și spirit. De-a lungul proiectului am învățat să fiu mai răspicat cu ceea ce se denumesc drepturi ale omului, să știu că fericirea și împăcarea cu sinele sunt unele dintre cele mai importante target-uri universal trăite în lume. Am cunoscut omul de lângă mine și am luptat împreună pentru obiective similare. Libertatea și gândul sunt libere să zboare, aflate în strânsă relație cu capacitatea de acționare, catalizator al <<uite că și bine se mai poate, dacă faci ceva în privința asta>>. Acțiunea de tip comunitară a societății aduce individul alături. Împreună am reușit să construim o comunitate, continuu crescândă. Iar această comunitate, din care fac parte și eu, a reușit să își strige ofurile și să se zbată pentru ceea ce dorește. Cred că individul nu poate fi schimbat din punct de vedere natural și cât se poate de biologic. Mulțumesc celor care au avut încredere în mine și m-au susținut pe durata proiectului pentru că forța se obține prin încredere reciprocă și ajutor reciproc. Sunt multe probleme cu adevărat relevante în viața oricărui om, iar aceasta este una dintre ele.” Vlad Muresan, Designer grafic ClujPride/#spunedrept

“Pentru mine experiența marșului a fost duală. Pe de o parte, marșul în sine și perioada de pregătire a lui, toată spunedrept4efervescenta aia mi s-a părut că încheagă un grup de oameni diferiți care sunt aduși împreună de o cauză foarte importantă (egalitate între cei diferiți și drepturi pentru toată lumea) și asta a făcut foarte bine comunității (comunității LGBTQ+ dar și celei majoritare pentru că s-a creat o ocazie de contact și de deschidere). Mi-am făcut prieteni noi, am petrecut timp între oameni lucrând cot la cot cu ei pentru chestii în care credem, m-a scos din izolate și m-am simțit utilă. Pe de altă parte, niciodată în toată traiectoria situațiilor de activism în care m-am aflat, în toată cariera mea civică, nu m-am simțit la fel de umilită ca în momentul în care, la capătul străzii, a trebuit să trec pe partea cealaltă cu marșul care vira înapoi, conform traseului.” Alex Rațiu, Voluntar echipa media

“Consider că marșul #SpuneDrept a avut un impact puternic la nivelul orașului Cluj-Napoca și că am reușit să subliniem faptul că drepturile tinerilor și comunității LGBTQ+ trebuie respectate dincolo de orice preferință individuală. Experiența mea în cadrul manifestării care a avut loc pe 1 iulie a fost una plăcută. De ce? Pentru că acești oameni care aduc un semn de protest pentru drepturile lor au făcut ca marșul să fie unul pașnic, unde oamenii să militeze fără țipe, fără să perturbe liniștea publică în vreun fel. Îmi aduc aminte că eram cu toții pe partea cealaltă a Someșului, vizavi de Cluj Arena, iar un grup de oameni a început să țipe și să ne insulte pentru activitatea pe care o desfășuram. Am trecut cu vederea și ne-am axat pe ce era cu adevărat important. Faptul că marșul și campania SpuneDrept se află printre cei 3 finaliști Gala Tineretului din România, la categoria Participarea tinerilor în comunitate, este o realizare pentru noi toți și o recunoaștere pentru munca depusă pentru a organiza acest marș, lupta cu autoritățile locale pentru a primi aprobarea de a-l desfășura nu a fost în zadar.” Alexandra Maria Șofroni, Jurnalist comunitar Go Free

Sursa foto: Ania Ciotlăuș, Alexandra Șofroni

Leave a Reply