Lansarea Revistei Go Free #15: în numele libertății

Posted on May 3, 2017 by

share on facebook   

În numele libertății

Andra Camelia CORDOȘ

Ne lovim, tot mai des, de cuvintele și acțiunile a două feluri de oameni care spun, fiecare, că acționează în numele libertății ce li se cuvine de drept. Îi vedem, pe de o parte, pe acei oameni pentru care libertatea înseamnă să-i umilească pe cei din jurul lor, să-i stigmatizeze și să le lezeze demnitatea, prin vorbe și prin fapte, pentru care dictatura bunului plac pare a fi singurul țel în viață. Persoane ale căror inițiative instigă la ură, la violență ori la dispreț și care își folosesc puterea asupra celorlalți în interes propriu ori pentru a-i pune la zid pe cei vulnerabili, împingându-i spre marginea societății, acolo unde devin invizibili.

Vreau să vorbim, însă, despre ceilalți, despre oamenii cu care jurnaliștii comunitari de la Go Free împărtășesc valori comune. Despre oamenii care își definesc libertatea în mod responsabil, în raport cu ceilalți, și care înțeleg că nu putem fi liberi decât împreună. Despre oamenii solidari care au curajul să vorbească în fața nedreptăților la care sunt supuși ei sau cei din jurul lor și care opun rezistență în fața abuzurilor și a dictaturii bunului plac. Oameni mereu puși pe pace, dispuși să construiască un spațiu mai sigur pentru toți, care își asumă responsabilitatea vorbelor și acțiunilor lor. Astfel de oameni sunt cei împreună cu care jurnaliștii comunitari au construit numărul #15 al Revistei Go Free, pe care îi veți cunoaște în paginile care urmează și despre care vă invităm să le vorbiți și prietenilor voștri.

Prin Revista Go Free #15 ducem mai departe ideea nevoii de solidaritate și cea a promovării respectului pentru diversitate în spațiul public, susținute de redacția Go Free în ultimii ani. Idei făcute mai vizibile odată cu demararea proiectului „Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”, desemnat Proiectul de voluntariat al anului în domeniul activism civic și drepturile omului, la Gala Națională a Voluntarilor, în decembrie 2016. La această recunoaștere putem adăuga încă două premii pentru implicarea redacției Go Free în combaterea discursului instigator la ură, și în campania No Hate Speech Movement, respectiv campania #FărăUră în România.

Dedicăm acest număr tuturor celor care înțeleg că libertatea nu poate fi invocată fără responsabilitatea pe care o implică, și celor care cred că putem schimba împreună modul în care ne raportăm la cei din jurul nostru.

#StReEtisStillON

Revista Go Free poate fi descărcată gratuit în format PDF.

Leave a Reply