Bullying „cu acordul statului”: publicăm povestea ta

Posted on April 8, 2017 by

share on facebook   

Go Free_Bullying„Când eram în liceu, colegii obișnuiau să mă bage în tomberon”, îmi spune un tânăr în timp ce ascultam, fără drept la replică, în amfiteatrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, cum unul dintre invitații conferinței la care luam parte amândoi, promova în universitate un discurs instigator la ură împotriva celor ca el, care se identifică ca fiind parte din comunitatea LGBT. „În liceu, am primit o palmă pentru că m-am sărutat cu prietena mea. Să zicem că eu scăpam doar cu atât, pentru că eram fată, dar băieții aveau o soartă mai grea. Soluția era să te ascunzi.”, mi-a spus, câteva săptămâni mai târziu, o altă prietenă.

România ascunde multe astfel de cazuri de bullying pe care ne-am propus să le aducem în atenția lumii, prin publicarea lor în Revista Go Free #15. Astfel, ne poți transmite experiența ta aici până pe 12 aprilie. Aceste povești au scopul de a arăta o realitate pe care o cunoaștem unii dintre noi, însă cei mai mulți, inclusiv instituțiile statului, o ignoră. Discriminarea apare atunci când cineva este tratat nedrept pentru că este perceput  ca fiind „altfel”, iar acest tratament este justificat explicit sau implicit prin criteriile de mai jos: rasă, etnie, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate, sex, religie, naționalitate, infectare HIV, categorie socială, etc.

Discriminarea poate să ia și forme precum bullying, manifestat prin hărțuire, violență fizică, emoțională sau verbală, și poate să aibă loc atât online cât și offline, în școală, lângă liceu, pe stradă, la magazin, în camera de cămin, în facultate, la locul de muncă etc.

În România, conform unui studiu realizat în licee de Accept România:

  • 9 din 10 elevi LGBT și LGBT-friendly consideră că termenii „lesbiană” și „homosexual” sunt folosiți cu sens negativ, ceea ce îi face să se simtă stigmatizați și să nu dorească să își recunoască orientarea sexuală la școală;
  • 7 din 10 elevi LGBT consideră că tinerii din comunitate nu sunt în siguranță la școală, mai ales din punct de vedere emoțional;
  • 6 din 10 elevi LGBT spun că au fost victima sau martorul unei agresiuni verbale sau fizice din cauza orientării lor sexuale sau a identității de gen.

Conform, No Hate Speech Watch, 1 din 4 membri ai comunității LGBT și 1 din 3 persoane transgender sunt victimele violenței în viața de zi cu zi. Conform European Union Agency for Fundamental Rights, mai mult de 1 din 2 persoane LGBT consideră că limbajul ofensator folosit de politicieni la adresa lor este răspândit, iar conform Hatebase.org, aproape 1 din 2 victime ale violențelor împotriva LGBT cred că poliția nu ar interveni.

Acțiunea Asociației Go Free este cu atât mai necesară în contextul în care statul român nu își asumă protejarea tuturor cetățenilor, inclusiv a celor care se identifică ca fiind parte a comunității LGBTQ+ prin recunoașterea publică a dreptului acestora la nediscriminare, prin asumarea publică a solidarității cu comunitatea LGBT, de către cei care au fost aleși să ne reprezinte pe toți, prin programe educaționale în școli, întărirea legislației și măsuri concrete care să ofere protecție membrilor comunității LGBT.

Leave a Reply