Focus: Săptămâna Europeană pentru Reducerea Risipei

Posted on November 27, 2016 by

share on facebook   

Săptămâna Europeană pentru Reducerea Risipei (21-27 Noiembrie) este o inițiativă de conștientizare privind administrarea resurselor și a deșeurilor în mod sustenabil. O săptămână în care se re-evaluează percepții și se caută soluții. Tematizarea creează un spațiu comun pentru comunitate, autorități, actori civici și privați, un spațiu de germinare pentru următoarea etapă – acțiunea.

„Let’s Clean up Europe!” are loc într-o singură zi. Provocarea creează impact pentru că este ambițioasă. Săptămâna europeană dedicată conștientizării își propune ceva la fel de curajos – de a da un nume inițiativelor disparate având același obiectiv și de a le multiplica. Organizarea eforturilor în ceea ce privește risipa și administrarea deșeurilor este cu atât mai importantă, cu cât, în ciuda inițiativelor mai mult sau mai puțin spontane, separate, de reciclare și promovare a responsabilității ecologice, cantitatea de deșeuri menajere din U.E. s-a dublat din 1970 și nu s-a redus de 15 ani.

saptamana-europeana-pentru-reducerea-risipei-cluj

În Cluj-Napoca, Asociația Cercul Social, Repair Café si Casa de Cultura Permanenta, au facilitat întâlniri în care s-au căutat soluții pentru „Cluj – un oraș fără risipă?”, s-a discutat despre compost, deșeurile din construcții, risipa alimentară, și au organizat și un atelier de realizat sacoșe din tricouri reutilizate. Iar sâmbătă, la Fabrica de Pensule, a avut loc o cină comunitară cu produse locale, parte a proiectului Food Waste Combat al JCI Cluj.

Iată câteva teme aduse în discuție:

  • Colectarea selectivă la sursă: o problemă de educație sau de legislație? Ne lipsește educația necesară sau mijloacele de a o pune în aplicare? E nevoie de educație preliminară sau se pot obține rezultate reale prin măsuri legislative coercitive, de responsabilizare reciprocă la nivelul asociațiilor de locatari?
  • Lipsa transparenței, de acces la informații sigure privind reciclarea, întrebări privind punerea în comun a deșeurilor selectate, de unde decurg scepticismul, resemnarea.
  • Consumerismul, nevoile false
  • Dacă nu se discută, înseamnă că nu e important – lipsa transparenței, lipsa dezbaterii publice alimentează impresia că deșeurile sunt doar gunoaie, la care nu trebuie să ne mai gândim odată ce ies din gospodăria proprie. Se susține astfel o limitare a înțelegerii problemei deșeurilor în întregimea sa, ca circuit continuu, în sensul de „Nu există deșeuri, ci doar lucruri prețioase în locul nepotrivit”. Re-evaluarea, înțelegerea lor ca resurse valoroase este primul pas.

Întâlnirile au fost bogate și în propuneri de soluții, precum înființarea unei cooperative alimentare, care să intermedieze între producătorii locali și cumpărători și să recupereze fructele și legumele imperfecte, care nu se vând și nici nu mai ajung în piețe.  S-a discutat și despre dezvoltarea de img_36783aplicații mobile pentru reducerea risipei alimentare – asociația „O masă caldă” va lansa una în scurt timp, instalarea de frigidere cu alimente donate în spații semi-publice,  crearea unei rețele de „restaurante responsabile”, care redistribuie alimentele în surplus, calitatea de membru sau non-membru putând deveni un factor important de influență asupra imaginii acestora. De asemenea, în urma discuțiilor din această săptămână, la jumătatea lunii decembrie se plănuiește darea în folosință a primului  compostor de bloc (recipient pentru compost – resturi vegetale și animale, care sunt îmbogățite cu minerale și folosite apoi ca îngrășământ organic), în cartierul Mărăști.

 

Resurse și sugestii:

  • Cartea „Zero Waste Home” de Bea Johnson
  • Cutia Țăranului – legume, fructe, produse animale de la producători din județul Cluj, livrate lunar sau de două ori pe lună.
  • Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT) – promotorul unor parteneriate locale de solidaritate „între orășenii conștienți de diminuarea continuă a alternativelor de alimentație sănătoasă și țăranii care fac agricultură organică”.
  • 8 pași pentru o viață fără risipă: Refuză să cumperi lucruri care nu îți sunt necesare, Redu cumpărăturile, Reutilizează, Repară, Recuperează, Refuncționalizează, Reciclează, Re-proiectează!

Eva-Viorela SFÂRLEA este voluntar în cadrul PATRIR – Peace Action, Training and Research Institute of Romania și colaborator al Redacției Go Free.

Leave a Reply