Vrem case sociale, nu pomeni electorale!

Posted on November 25, 2016 by

share on facebook   

casisocialeacum

Sursa foto: Campania Căși Sociale Acum

De-a lungul timpului, exemple ale unui sistem care favorizează rasismul și atitudinile discriminatorii și-au găsit locul în structurile administrative românești, astfel încât pentru mulți nu este ceva nou sau surprinzător că asta s-a întâmplat și continuă să se întâmple în ultimele 2 decenii și la Cluj. 

Ziua mondială a locuirii a fost marcată la Cluj, pe 3 octombrie, printr-un eveniment în care Frontul comun pentru locuire socială împreună cu activiști, cercetători, membri din comunitatea din Pata Rât au prezentat pe de o parte neajunsurile politicii locative clujene și pe de altă parte au făcut cunoscute celor prezenți propriile experiențe legate de evacuare și condițiile precare de trai, greu de suportat. Aceste condiții au reprezentat răspunsul administrației clujene la nevoia de adăpost a comunităților rome evacuate sistematic în Pata Rât.

Ignorați în demersurile de a se face ascultați de decidenții locali – excepție făcând perioadele de alegeri și valurile în care reprezintă un subiect de interes pentru media, acel senzațional grotesc care arată condițiile în care trăiește o comunitate de oameni lângă groapa de gunoi a orașului – comunitatea de romi din Pata Rât întâmpină piedici birocratice și în obținerea punctajului  suficient de mare pentru a primi locuințe sociale, în contextul în care doar unei părţi din solicitanţi -cei cu punctajele cele mai mari- i se alocă o astfel de locuinţă. Din cele 76 de familii evacuate pe timp de iarnă în 2010 de pe strada Coastei în apropierea rampei de gunoi, niciuna nu a fost considerată ca fiind îndreptățită să-i fie repartizat un spațiu din fondul locativ public. Asta pentru că criteriile de selecție stabilite de primăria Cluj îi declară neeligibili pe cei evacuați. Mai exact, aceștia nu sunt considerați într-o situație critică (care ar presupune o nevoie mai urgentă de adăpost) față de ceilalți aplicanți și astfel nu primesc un punctaj în plus. În aceeași ordine de idei, nici faptul că trăiești într-o locuință improvizată nu reprezintă în prezent un motiv suficient pentru a primi un punctaj suplimentar care să împingă aceste cazuri pe lista priorităților. Iar dacă deții buletin provizoriu, pe care membrii comunității din Pata Rât l-au primit de la primărie odată cu evacuarea din spațiul în care locuiau inițial, șansele de a obține un loc dintre cele oferite de administrația publică locală sunt minime. De asemenea, criteriul potrivit căruia este nevoie să faci dovada unui venit stabil, consemnat într-un contract de muncă pe o perioadă de minimum 12 luni, îngrădește și el accesul persoanelor evacuate la locuințele sociale, cu atât mai mult cu cât aceste persoane întâmpină provocări în a obține un loc de muncă. Pe de altă parte, majoritatea romilor lucrează cu ziua în industria deșeurilor pentru a-și asigura strictul necesar.

incendiucantonului

Sursa foto: Campania Căși Sociale Acum

Totodată, provocările întâmpinate de comunitate nu se rezumă doar la locuire. Numeroasele incendii din preajma rampei de gunoi pun în pericol viaţa şi sănătatea locuitorilor, deja pusă la încercare de condiţiile de trai şi locuirea în preajma unei rampe de gunoi. Cu toate acestea, autoritățile locale nu au demarat nicio măsură în acest sens. Ultimul incediu a avut loc pe 19 noiembrie, de această dată pe strada Cantonului, când 7 adăposturi improvizate au ars, soldându-se, din fericire, fără victime. Condițiile din zona Cantonului continuă să prezinte însă un pericol pentru întreaga comunitate, mai ales în perioada friguroasă, existând riscul ca o scânteie să provoace oricând un incendiu care, odată propagat în locuinţele improvizate din apropiere, să ducă la pierderi umane.

Reprezentanții Fundației Desire sugerează că dacă asta s-ar fi întâmplat într-o comunitate ne-romă, reacția autorităților ar fi fost una complet diferită, ce implică o acțiune urgentă pentru soluţionarea problemei şi prevenirea unor situații asemănătoare.

Într-o scrisoare deschisă adresată clasei politice, în special candidaților şi candidatelor la alegerile parlamentare din decembrie, activiștii Fundației au tras un semnal de alarmă: “inegalitățile sociale ucid”. Atribuind inegalitățile “de venit, sărăcia, deprivarea locativă și discriminarea instituțională” deciziilor şi decidenților politici, aceștia reiterează importanţa unei alte politici “în domeniul muncii și al locuirii… care nu ar mai urmări în primul rând susținerea acumulării de capital”. În vreme ce legislația existentă îndreptățește o persoană sau o familie la o locuință socială, procedurile locale în vigoare nu trebuie să-i limiteze accesul la un spațiu din fondul locativ prin birocraţie şi criterii ce o exclud din start din a lua parte la procesul de selecţie. Modificarea acestor criterii (re)stabilite la nivel local şi militarea pentru o politică de locuire justă, incluzivă şi care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor ne priveşte pe toţi.

În cadrul Forumului pentru Locuire, Nicoleta Vişan, una dintre cele 150 de persoane evacuate forțat de pe strada Vulturilor 50, din București, le transmitea membrilor comunității din strada Cantonului (Pata Rât): “Nu vă descurajați, mergeți înainte. E lupta voastră pentru drepturile voastre de oameni. Nu aștepta, luptă! Luptă pentru ceea ce vrei.” Lupta, în schimb, nu e doar a activiștilor romi şi ne-romi, ci vizează şi restul comunităţii clujene. Manifestarea solidarităţii poate începe printr-o semnătură de susținere a iniţiativei cetățenești Campania Căşi sociale ACUM, lansată de Fundația Desire împreună cu ONG-urile partenere, care își propune să schimbe o politică locativă care prin birocrație și criterii discriminatorii elimină dreptul social la adăpost tocmai comunităţilor marginalizate care ar avea mai mare nevoie de el.

Pe 25 noiembrie au fost publicate Rezultatele preliminarii ale repartizării locuințelor sociale în Cluj-Napoca. Lista va fi adoptă de către Consiliul Local luni, 28 noiembrie. Urmează apoi o perioadă de 30 de zile de depunere a contestațiilor. Campania Căși sociale ACUM propune tuturor solicitanților să depună contestații, cei care au primit punctaj, să ceară defalcarea punctajului pe fiecare criteriu în parte, iar îndemnul pentru cei declarați “neeligibili” este să observe mai întâi în procesul verbal făcut public de primărie http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/48a.pdf) de ce au fost declarați neeligibili. “Revendică-ți dreptul la oraș!”.

Leave a Reply