Astrid Thors despre accesul tinerilor în instituții europene și crizele UE

Posted on October 23, 2016 by

share on facebook   

Astrid Thors, Înalt Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale (2013-2016) și membru în astrid1Parlamentul European (1996-2004) le-a vorbit vineri clujenilor, în cadrul unui workshop organizat de UN Youth Association of Romania – Cluj Branch, despre accesul tinerilor în organizații internaționale, cât și despre crizele prin care trece Uniunea Europeană.

Astfel, în cadrul întâlnirii care a avut loc la Institutul de Istorie, în prima parte a discuției, Înaltul Comisar a prezentat diferitele căi prin care o persoană poate ajunge să lucreze într-o instituție internațională, fie aceasta Parlamentul European sau Comisia Europeană, ONU, sau organizații internaționale private. După cum spunea și Astrid Thors, nu există o rețetă pentru a ajunge într-o asemenea instituție, accesul fiind deschis pentru unii datorită studiilor urmate sau implicării în activități de voluntariat, iar pentru alții prin decizii politice. Însă, indiferent de calea prin care o persoană ajunge să lucreze într-o instituție sau organizație internațională, există, totuși, un set de calități pe care trebuie să le dețină. Astrid Thors punctează aici importanța calităților de leadership, project management, dar și a cunoașterii limbilor străine cât mai diverse. De asemenea, aceasta sublinia și necesitatea abilităților de comunicare, de predare, și a cunoștințelor în domeniul IT. Toate acestea, alături de o bună cunoaștere a sinelui, contribuie la remarcarea candidatului față de ceilalți concurenți.

Un  sfat pe care Înaltul Comisar l-a dat celor prezenți a fost să acceseze intership-uri, stagiaturi în instituțiile și organizațiile în care își doresc să lucreze în viitor, și să aplice pentru acestea cu cel puțin un an înainte de termenul de plecare, datorită formalităților care trebuie îndeplinite. Astrid Thors a încheiat această primă parte a întâlnirii cu un îndemn către cei din sală să fie pasionați, curioși, să citească cât mai multe informații despre subiectele de care sunt preocupați și să se apuce să învețe limbi străine cât mai diverse, precum spaniola, ucraineana sau rusa.

astrid2Partea a doua a întâlnirii s-a concentrat pe dezbaterea diverselor crize prin care trece Uniunea Europeană în momentul de față. Fostul parlamentar european a subliniat faptul că regulile și prevederile care au stat la baza formării Uniunii Europene au fost gândite pentru vremurile bune și nu au prevăzut perioade mai sumbre, marcate de crize financiare sau naționaliste. Aceasta consideră momentul Brexit ca unul de trezire pentru spațiul european, care a dat posibilitatea sesizării problemelor reale, a diferențelor dintre așteptări și realitate. Șomajul în rândul tinerilor sau situația agriculturii după sancțiunile date Rusiei, precum și creșterea naționalismului extremist continuă lista crizelor prin care trece Uniunea Europeană. În ceea ce privește șomajul tinerilor, invitata afirma că subiectul este intens discutat și că, pentru prima oară, se lucrează la mai multe proiecte economice decât teoretice.

Astrid Thors sublinia nevoia de a nu lăsa rezolvările acestor crize doar pe seama instituțiilor europene, fiind necesară demararea unor politici la nivel național care să vină în sprijinul rezolvării parțiale a acestora. Însă, chiar și cu toate aceste crize, Uniunea Europastrid4eană încă se bucură de mult mai multă încredere față de guvernele naționale. Întrebată de redactorul Go Free care este opinia ei despre criticile aduse discuțiilor dintre Uniunea Europeană și Canada (pactul CETA etc), de către diverse ONG-uri și voci publice care subliniază efectele nefaste ale acestui schimb, fostul europarlamentar a răspuns că ea consideră aceste critici și temeri sunt mult prea exagerate și că înțelegerea ar prevedea măsuri de siguranță pentru evitarea efectelor din scenariile criticilor, fără a le exemplifica. În opinia ei, Canada este țara cu cele mai multe valori în comun cu Uniunea Europeană, iar această înțelegere ar acorda, spune ea, șansa țărilor mai mici la un acces mai ușor și mai corect la piața muncii, călătorii, educație. A punctat, în final, că asemenea schimburi vor reprezenta viitorul politicilor internaționale.

Leave a Reply