Despre oameni și solidaritate în “Pata”

Posted on October 17, 2016 by

share on facebook   

pata1

Photo credits: Andra Camelia Cordoș

La începutul lunii, mai exact pe 4 octombrie, am plecat de la lansarea cărții “Pata”, în Cluj-Napoca, cu un exemplar în mână. Au urmat apoi alte evenimente de lansare la Iași (8 octombrie) și București (13 octombrie). Volumul „Pata” este editat de Adi Dohotaru, Hajnalka Harbula și Enikő Vincze, fiind lansat în prezența activiștilor care locuiesc în comunitățile din Pata Rât.

Despre cum s-au desfășurat lucrurile la Cluj-Napoca vă voi spune în rândurile ce urmează, însă voi încerca să folosesc cât mai puțin cuvintele mele, și să vă las în compania vorbelor celor care au dat viață volumului Pata. Încă îmi răsună puternic în minte cuvintele doamnei Greta Linda, femeie hotărâtă și puternică care luptă de 6 ani pentru drepturile oamenilor din Pata Rât:

linda“Trăim într-o societate foarte nedreaptă. Ne adunăm de multe ori, am creat multe grupuri să discutăm despre problema romilor, să discutăm despre problema locuințelor. Ceea ce ne supără cel mai tare este că totul rămâne la nivel de discuție. Facem proteste, meeting-urile pe care le avem noi, activiștii, încercăm să mai sensibilizăm, încercăm ca lumea să se mai solidarizeze cu noi, să ne înțeleagă că suntem și noi oameni, și noi muncim la fel ca ei, și noi contribuim cu tot ce este de contribuit și nimeni nu merită să trăiască în Pata Rât. Nimeni nu merită să trăiască în condiții atât de precare indiferent de ce etnie sau rasă îi!”

Doamna Linda ne dă o lecție despre ce înseamnă solidaritatea pe care ți-ar fi greu să o uiți și care te îndeamnă la pata2acțiune, să faci ceva ca lucrurile să meargă mai bine:

“Toată lumea trebuie să știe că solidaritatea înseamnă un sentiment pe care îl ai pentru cealaltă persoană și încerci să lupți ca cealaltă persoană să obțină anumite drepturi pe care le are, dar societatea i le refuză practic.”.

Vă recomand să citiți despre doamna Linda și realitatea dură a oamenilor din Pata Clujului în cartea ale cărei rânduri încă le mai parcurg. După cum îl prezintă editorii săi, „Pata” este un volum despre activismul pentru apărarea dreptului la o locuire decentă. Vei afla din paginile sale, cum au contribuit autoritățile la formarea unuia dintre cele mai mari ghetouri din România, și care sunt soluțiile pentru desegregarea Pata Rât-ului.  Volumul nu se găsește în librării, el poate fi accesat gratuit aici.

Leave a Reply