Ghidul Jurnalistului Comunitar: o abordare solidară a inechităților în media [română-romani]

Posted on June 9, 2016 by

share on facebook   

Toate proiectele Asociației „Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile” au în spate o poveste cu impact, ghid_onlinepe care obișnuim să o dăm mai departe. „Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”, este o inițiativă conectată la oamenii simpli din 5 comunități multietnice din 4 județe (Dăroaia/Roșia Montană – Alba; Cămărașu și Sînpaul – Cluj; Cristolțel/Surduc – Sălaj; Hădăreni/Chețani – Mureș); o călătorie/un drum de 12 luni, cu bune și grele, prin realitățile sociale ale satelor românești, a unui grup de tineri jurnaliști comunitari în formare, elevi și studenți voluntari. Ca rezultat al procesului de învățare prin experiență, acest Ghid al Jurnalistului Comunitar preia elemente din activitățile de documentare pe teren a materialelor jurnalistice dezvoltate în cadrul StReEt.

Conținutul dezvoltat este stâns legat de modul în care echipa StReEt s-a pregătit pentru întâlnirile de documentare, a interacționat cu oamenii din comunități și reprezentanți ai instituțiilor locale, de modul în care a ales și a dezvoltat subiectele jurnalistice și a aplicat elemente de etică în activitatea jurnalistului comunitar.

Acestă publicație este expresia experiențelor de învățare care au avut un impact puternic asupra membrilor echipei StReEt, având totodată contribuția experților care s-au alăturat inițiativei StReEt de dezvoltare a jurnalismului comunitar în România și de formare a unei generații de tineri jurnaliști care combat discursul instigator la ură și folosesc jurnalismul comunitar ca un instrument de intervenție în comunitate.

Ghidul Jurnalistului Comunitar cuprinde elemente practice și recomandări ce vin în sprijinul cetățenilor care își doresc să aplice acest tip de jurnalism în comunitatea lor. Veți regăsi, de asemenea, paragrafe despre provocările activității jurnalistice pe teren, despre responsabilitățile jurnalistului comunitar și rolurile pe care și le asumă: de a da vizibilitate unor comunități despre care, cel mai probabil, puțini dintre noi am auzit, de a promova respectul pentru diversitate, solidaritatea și justiția socială.

Autori: Andra Camelia CORDOȘ, Diana CATARAMĂ, Florin GHINDĂ, Dan PETACA, Codru VRABIE.

Traducerea în limba romani a fost realizată de Dan PETACA.

Fotografii realizate de: Andra Camelia CORDOȘ, Andreea FIRĂSTRĂERU, Cristian IOAN.

Testimonialele jurnaliștilor comunitari au fost oferite de: Casandra COVACIU, Diana CATARAMĂ, Iulia DROMERESCHI, Amalia POPA, Laura POPA, Ioana POPOVICI, Caterina SESSA, Valentina ȘTEFANSCHI, Denis VARGA,

Ghidul Jurnalistului Comunitar poate fi accesat online și descărcat gratuit:

StReEt este un proiect implementat de Asociația Go Free împreună cu partenerii Asociația Studenților Romi „Romano Suno”, România Pozitivă și BuzzNews, finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Acest conţinut nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014 sau a partenerilor.

Leave a Reply