Maskar: teatru comunitar despre oameni deveniți “bun de marfă”

Posted on May 10, 2016 by

share on facebook   

Pe 11 mai Caravana Maskar ajunge în Cluj-Napoca, cu un spectacol de teatru comunitar însoțit de omaskar_logo expoziție itinerantă privind patrimoniul material și imaterial al culturii rrome din sudul României, rezultate în urma unui an de documentare pe teren în județul Teleorman. Spectacolul va avea loc la Fabrica de Pensule, de la ora 18.

În limba romani, maskar înseamnă “între” sau “la mijloc”. De peste jumătate de mileniu, culturile română și romani coabitează în Lunca Dunării, fără să se cunoască cu adevărat, fără să-și înțeleagă trecutul pentru a-și construi împreună viitorul. Prin demersul Maskar construim punți de dialog între cele două lumi și culturi pentru o societate (mai) empatică și incluzivă. Principalul instrument de lucru? Arta de intervenție!

Spațiul expozițional Maskar din cadrul Caravanei invită publicul la o reflecție privind meșteșugurile, porturile, legendele și modul de relaționare al culturii rrome cu societatea post-comunistă. Echipa expoziției este formată din Mihaela Cîmpeanu (curator), Ionuț Dulămiță, Ileana Gabriela Szasz și Vlad Dumitrescu (artiști).

maskar_afis-06Spectacolul de teatru comunitar ”Maskar (Între)” aduce în prim-plan transformări ale comunităților de romi, tradiții pierdute, schimbări sociale și politice majore, care au marcat secole de istorie a discriminării. În Maskar (Între), bau-baul istoriei cu care creștem și pe care încercăm să-l adormim ne bântuie imaginarul și ne provoacă reflecția. Echipa spectacolului este formată din Mihaela Michailov (text), Radu Apostol (regie), Arh. Gabi Albu (scenografie), Jak Neumann (muzică), Elena Găgeanu (video), Katia Pascariu și Viorel Cojanu (distribuție).

“Istoria se contractă și se dilată ca o poveste nesfârșită, cu finaluri trecute deschise în prezent. O poveste despre cine-a fost rob rom și cine-a fost stăpân, despre cuvinte-stereotipuri asimilate inerțial și clișee discriminatorii care ne ațipesc conștiința critică, despre transformarea celor slabi în pete de cerneală invizibile ale istoriei, despre oameni deveniți „bun de marfă”, despre violențe și abuzuri repetate împotriva romilor, despre orașe care și-au pierdut identitatea, despre cinematografe și combinate care-au devenit o amintire, despre pierderea oricărui contact cu familiile plecate la muncă în străinătate, despre însingurare și îmbătrânire fără cei dragi aproape.

Maskar (Între) disecă frust și poetic raportarea unei culturi majoritare la o cultură minoritară, felul în care perpetuăm un vocabular discriminator și opresiv fără să-i cunoaștem sensurile, felul în care devenim cititori captivi ai istoriei romilor, pe care îi expediem în formule facile.” (Mihaela Michailov, dramaturg)

Ruta Caravanei Maskar:

-> Alexandria (6 mai, orele 17:00, Primăria Municipiului Alexandria)

-> Turnu-Măgurele (7 mai, orele 17:00, Primăria Turnu Măgurele)

-> Cluj-Napoca (11 mai, orele 18:00, Fabrica de Pensule)

-> București (13 mai, orele 19:00, Centrul de Teatru Educațional Replika).

Intrarea este gratuită!

Despre Maskar:

Maskar (“Intervenții socio-culturale pentru capacitarea comunității rome și pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural”) este un demers de intervenție culturală comunitară realizat de Asociația T.E.T.Alexandria în parteneriat cu asociațiile ADO (Artă pentru Drepturile Omului), REPER21 și URBANIUM, demarat în decembrie 2014 pentru a continua tradiția Ideo Ideis de educație și implicare civică prin cultură.

Maskar este un proiect finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României (eeagrants.org, fonduri-diversitate.ro).

 

Mai multe informații despre proiect:

www.maskar.ro

 www.facebook.com/maskarart

contact@maskar.ro

Leave a Reply