Revista Go Free #14: solidaritate și justiție socială

Posted on April 28, 2016 by

share on facebook   

“KON SI KADALA?“[Cine-s ăștia?] a fost, probabil, una dintre întrebările la care ne-a fost cel mai greu să răspundem când am pornit la drum, cu aproape 10 luni în urmă, împreună cu o echipă nouă de elevi și studenți care s-au alăturat inițiativei Go Free: “Jurnaliști Comunitari pentru Solidaritate Socială: StReEt”.

La început am fost cei care i-am căutat pe oameni în satele lor, spunându-le că am venit să-i ascultăm. Oamenii ne-au vorbit, ca și cum, după multă așteptare, cineva a venit să întrebe de soarta lor. Am fost “tinerii de la oraș” care ne-am întors cu un carnețel verde și un pix în mână la porțile ce ni s-au deschis, una după alta. Am fost cei car13090195_996719377063311_806109170_ne am căutat să înțelegem ce înseamnă solidaritatea pentru oamenii din 5 comunități multietnice din județele Alba, Cluj, Mureș și Sălaj. Le-am spus oamenilor că vrem să învățăm mai multe despre comunitățile lor, despre ceea ce este important pentru ei, despre eforturile pe care le fac în fiecare zi pentru a merge mai departe, despre lucrurile bune și grele din viața lor trecută și prezentă.

Am învățat, bătând la porțile instituțiilor locale, că este mai important să încercăm să înțelegem sărăcia României rurale și să nu căutăm doar vinovați pentru starea lucrurilor, ci mai degrabă să încurajăm solidaritatea celor care își doresc să construiască pentru comunitate. Am învățat să le purtăm de grijă oamenilor care s-au deschis în fața noastră, să le respectăm dreptul la viață privată și demnitate. Am învățat să punem omul în centrul activității jurnalistice pe care ne-am dorit să o facem într-un mod responsabil. Uneori ne-a fost teamă să nu jignim cu întrebările noastre, alteori să nu creăm speranțe false pentru oamenii care ne-au împărtășit poveștile lor și care au nevoie de sprijin pentru ca schimbarea să se producă în comunitățile lor acum. Am învățat împreună să facem jurnalism pentru comunitate, (re)cunoscându-ne limitele și încercând să ne asigurăm că oamenii înțeleg ceea ce putem să le oferim.

Am înțeles că drumurile au o culoare diferită acolo unde locuiesc comunități rome compacte și că nu putem vorbi de justiție socială acolo unde asfaltul negru devine pământ. Am înțeles că zidurile segregării de la oraș pot lua forma unor garduri de lemn la țară și că podurile de acces reprezintă cea mai simplă modalitate de a ține o comunitate izolată. Nu am înțeles, în schimb, cum reușește o comunitate de aproape 500 de persoane să-și trimită la școală copiii curați când un singur izvor de apă e disponibil în comunitate, în timp ce containerul de dușuri a fost închis la doar câteva ore după inaugurarea de către autorități.

Ceea ce ne-a unit pe toți în această călătorie a solidarității a fost grija pe care ne-am purtat-o unii altora și respectul pe care l-am arătat celor ca noi și celor diferiți de noi. Oamenii din Cristolțel/Surduc, Hădăreni/Chețani, Cămărașu, Sînpaul, Dăroaia/Roșia Montană ne-au primit în casele lor cu încredere. Despre o parte dintre aceștia veți găsi în continuare articole scrise pentru prima dată de tinerii care azi au un răspuns la întrebarea “Kon si kadala/ Cine-s ăștia”, cu care am plecat la drum.

Ei sunt astăzi jurnaliștii comunitari care duc mai departe cuvintele oamenilor pe care i-au întâlnit, într-un număr al Revistei Go Free dedicat solidarității și justiției sociale.

Această initiațivă de dezvoltare a jurnalismului comunitar și formare a unei generații de tineri jurnaliști care înțeleg realitățile comunităților rurale multietnice, își asumă rolul de watchdog în numele justiției sociale, promovează prin activitatea lor respectul pentru diversitate și un discurs responsabil a fost susținută de granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului Fondul ONG în România.

Autor: Andra Camelia CORDOȘ

Material realizat în cadrul proiectului StReEt (#JurnalismPentruComunitate, #StReEtisON), finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondul ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi Romano Suno, Buzz News și România Pozitivă. Acest conţinut nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

 

Implică-te și tu alături de voluntarii Asociației Go Free în dezvoltarea jurnalismului comunitar în România. Împreună putem să dăm vizibilitate poveștilor și oamenilor din comunitățile vulnerabile din mediul rural. Poți dona online orice sumă dorești folosind butonul DONATE.Dacă dorești să faci donații în RON poți folosi contul de mai jos deschis la Banca Transilvania sau poți redirecționa 2% din impozitul pe venit folosind datele de mai jos:

Denumire entitate: “Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile

Cont bancar (IBAN): RO57 BTRL 0670 1205 C081 37XX

Cod de identificare fiscală: 29818629

Contact: asociatiagofree@gmail.com 

Leave a Reply