Candidatură fără ură! Dialog cu ușile închise la primăria din Alba Iulia

Posted on April 24, 2016 by

share on facebook   

“Veniți înapoi, să vorbiți cu noi!, “Vrem soluții, stați la discuții!” asta am scandat împreună cu protestatarii, în fața primăriei din Alba Iulia, în momentul în care primarul s-a oprit doar pentru 2 minute pe scările primăriei, privind de sus spre cetățenii din stradă, cu mâinile în șold, și refuzând dialogul cu cei prezenți:

13029451_10153448014972073_6486898043013600563_o

Foto: Caterina Sessa

“Bună ziua, domnule primar, bine ați venit la acțiunea noastră de protest, l-au întâmpinat reprezentanții Asociației E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome).

“Eu nu-s la acțiunea voastră de protest, mă! Am venit la primărie. Nu greșiți!”, a spus primarul ridicând degetul arătător spre mulțime. “Eu v-am aprobat-o, e dreptul vostru s-o faceți”, le-a mai spus primarul protestatarilor, cu zâmbetul pe față, apoi a intrat în primărie. După câteva minute, în timp ce din stradă se auzea “Rușine să vă fie, rasiști din primărie, angajații instituției au închis ușa, cel mai probabil deranjați de vocile oamenilor.

Aici s-a încheiat dialogul și responsabilitatea asumată de primarul din Alba Iulia în fața protestatarilor romi și neromi, care au venit din Cluj, București, Alba, Timișoara etc, pe 21 aprilie la Alba Iulia. Majoritatea celor prezenți au fost femei, iar, așa cum știm deja, feminismul și marea parte a politicienilor din România se află într-o relație complicată. Când misoginismul și rasismul fac front comun în agenda politicienilor și în spațiul public, avem însă cu toții responsabilitatea de a reacționa, de a trage un semnal de alarmă.

nohate

Foto: Caterina Sessa

Acțiunea a avut loc în contextul recentelor declarații ale lui Rareș Buglea, consilier local în cadrul primăriei, candidat și membru PNL. Potrivit comunicatului de presă emis de E-Romnja, pe data de 8 aprilie instituția primăriei a organizat un eveniment cu ocazia Zilei internaționale a romilor, invitându-l pe Rareș Buglea ca moderator, în contextul în care acesta a fost acuzat de rasism în anul 2013 și amendat cu suma de 8000 lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarațiile sale, dintre care amintim:

„Ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!”.

stopsterilizarii

Foto: Caterina Sessa

Aceasta este doar una dintre declarațiile consilierului și candidatului Rareș Buglea, membru PNL. De asemenea, declarațiile acestuia, pe parcursul activității sale, nu au fost îndreptate doar împotriva femeilor rome, ci au vizat toate femeile sărace din România. Cazul de la Alba nu este unul izolat și este relevant pentru întreg contextul politic și social din România. Această atitudine a politicienilor, candidaților ori autorităților prin care, pe de o parte unii sfidează bunul simț, iar de cealaltă parte colegii lor și autoritățile le încurajează discursul rasist și ofensator prin lipsa de reacție și prin faptul că nu se distanțează de aceste declarații, ne spune multe despre nivelul celor care ar trebui să ne reprezinte. În loc să rezolve problemele oamenilor săraci, așa cum vedem din acest caz, unii dintre politicienii români propun sterilizarea femeilor. Înțelegem de aici că este mai ușor să pasezi femeilor rome responsabilitatea pentru condițiile în care trăiesc milioane de oameni săraci din România, însă rezolvarea nu este sterilizarea. Nu femeile rome reprezintă problema, ci lipsa de măsuri coerente și incapacitatea politicienilor de a veni cu un plan împotriva sărăciei. Să nu uităm nici de starea educației din România, și de faptul că aceiași politicieni nu au curajul să adopte un program național de educație sexuală în școli în contextul în care Biserica Ortodoxă Română nu susține această măsură, așa cum și-a exprimat public poziția.

Protestul a fost aprobat pentru 100 de persoane, ceea ce nu și-au imaginat însă autoritățile a fost, probabil, faptul că protestatarele și protestatarii vor veni pregătiți, cu mesaje clare și un manifest cu revendicări. Cei prezenți au cerut:

  • Sancționarea politicienilor care au discursuri îndreptate împotriva romilor, femeilor, altor grupuri etnice sau religioase etc;
  • Disocierea primarului, ai membrilor Consiliului Local și ai colegilor de partid ai lui Rareș Buglea de astfel de discursuri misogine și rasiste, prin sancționare publică simbolică și izolare politică;
  • Responsabilitate din partea politicienilor în perioada campaniei electorale, alegeri fără ură îndreptată împotriva romilor sau altro categorii etnice, sociale etc;
  • Responsabilitate politică după alegeri – Introducerea educației sexuale în șoli poate fi un început.
yeslove

Foto: Caterina Sessa

Câțiva voluntari Go Free și studenți Erasmus din cadrul Universității Babeș-Bolyai s-au alăturat protestatarilor. Am plecat de acasă și noi pregătiți cu mesaje clare: “Rasism sancționat, nu încurajat!”, ”Femei reprezentate, nu ignorate”, “Educație sexuală, în fiecare școală”, “Să se știe, rasism în primărie”. Campania #YesLove prin care promovăm respectul pentru diversitate și-a continuat și ea drumul prin România: “No Hate, Yes Love”, “We are equal”, “Drepturi egale”, “Respect pentru diversitate”, “Justiție socială”; “Make love, disobey hate speech”, sunt câteva dintre mesajele cu care oamenii de bine s-au fotografiat pentru a susține campania.

be the media

Foto: Cristian Ioan

M-am apucat, 3 zile mai târziu, să scriu acest articol pentru că mă simt înșelată de modul în care cei 2-3 jurnaliști au ales să scrie și să prezinte protestul. “Să vină presa, să-i scoatem lesa”, a fost primul meu gând, și cu asta cred că mi-am exprimat dezacordul față de scriitura jurnaliștilor din Alba. Menționez faptul că, din articolul prezentat de un portal de știri din Alba, reiese faptul că, în timp ce protestatarii cereau sancționarea lui de către autorități, consilierul și candidatul Rareș Buglea s-ar fi aflat, exact în același timp, într-o comunitate de romi din Alba. Romi care, conform presupunerilor jurnaliștilor, nu s-au simțit jigniți de afirmațiile rasiste ale consilierului. Noi ne-am simțit jigniți, iar măsurile populiste ale candidatului Rareș Buglea nu-i anulează declarațiile rasiste și misogine, nici nu i le legitimează.

Și pentru că nu cred în coincidențe cu iz electoral, mi-aș dori ca jurnaliștii să-și păstreze demnitatea și să nu facă rabat de la etica jurnalistică în această campanie electorală, să scrie cu responsabilitate, în interesul cetățenilor și nu al candidaților.

“Drepturi respectate, nu femei sterilizate!”, de asta au nevoie cetățenii din România. Iar dacă mesajul nu a fost înțeles de autorități/candidați vă rugăm: “Nu mai candidați, ne dezgustați”. Un lucru e sigur, și-l transmitem tuturor politicienilor care instigă la ură în această campanie electorală și nu numai: nu vă iertăm, vă sancționăm!

Celor care au citit acest articol gândindu-se că mesajele rasiste precum cele pe care le transmite Rareș Bugela în spațiul public au fost îndreptate numai împotriva femeilor rome, le mai spun doar faptul că sărăcia nu ține cont de etnie. Toți cei săraci sau vulnerabili sunt vizați. Solidaritate!

 

Material realizat în cadrul proiectului StReEt (#JurnalismPentruComunitate, #StReEtisON), finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondul ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi Romano Suno, Buzz News și România Pozitivă. Acest conţinut nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

 

Leave a Reply