În papucii altcuiva: exercițiu de empatie

Posted on April 20, 2016 by

share on facebook   

„La ce vă gândiți voi când vorbim de discriminare?” 

La culorea pielii, religie, dizabilități, îmbrăcăminte, gen, vârstă etc. Așa au răspuns elevii de clasa 7-a care au participat astăzi la Atelierul Antidiscriminare, în cadrul Festivalului Altfel, facilitat de Mihaela (PATRIR – Institutul 13035588_10207075750028380_1867869920_oRomân Pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare).

Tinerii au vorbit despre experiențele lor personale și despre cazuri de discriminare și bulling pe care le-au întâlnit sau în care au fost implicați în mod direct la școala ori în alte momente din viața lor cotidiană. Unii dintre ei au avut curajul că împărtășească cu ceilalți colegi povești despre agresiunile suferite. Dar care poate să fie soluția la aceste cazuri de agresiune?

Mihaela propune un concept nou pentru ei: empatia. „Ești empatic când încerci să te pui în papucii celuilalt”. Cineva pune piciorul aproape de cel al unui alt coleg și tot lumea râde. Un moment amuzant, însă toată lumea din sală a înțeles și a reținut mesajul: empatia este primul pas pentru a evita discriminarea. Dar și ajutorul primit de la ceilalți este util atunci când suntem victime sau asistăm la o agresiune.

„Rolurile de victimă și de agresor nu sunt fixe” ne amintește Mihaela. Fiecare persoana poate să ajungă la un 13054868_10207075749988379_859639000_omoment dat în ambele ipostaze. Acesta este motivul pentru care este nevoie să fim atenți la situația celorlalți, să ne purtăm de grijă unii altora și să ne apropiem de ei.

Dar de unde vine discriminarea? „Poate că ne este frică de cineva sau de ceva, dar câteodată nu știm de ce ne este frică”. Este ok să ne fie teamă, dar această teamă devine periculoasă când să transformă în prejudecăți.

Prejudecățile vin sau sunt create de propriile noastre frici, pe care nu le putem explica. Deci ar trebui să ne gândim la aceste frici pe care le avem și să încercăm să ne dăm seama dacă suntem cu adevărat într-o situație care prezintă un anumit risc, sau dacă fricile și prejudecățile sunt complet nefondate. Participanții par să fie de acord că prejudecățile sunt de cele mai multe ori nefondate: de multe ori au realizat că prejudecățile erau inutile, sau chiar un obstacol și au fost infirmate.

Material realizat ca parte practică a proiectului StReEt (#JurnalismPentruComunitate, #StReEtisON), finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondul ONG în România, implementat de Asociația Go Free în parteneriat cu Asociația Studenților Romi Romano Suno, Buzz News și România Pozitivă. Acest conţinut nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014.

Leave a Reply