Discurs rasist tolerat de autorități la Alba Iulia

Posted on April 19, 2016 by

share on facebook   

erominja

Sursa foto: E-Romnja

Asociația E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome) cu sprijinul partenerelor și partenerilor săi organizează în data de 21 Aprilie a.c. începând cu ora 15 o acțiune de protest în fața Primăriei orașului Alba Iulia. Acțiunea are loc în contextul recentelor declarații ale lui Rareș Buglea consilier local în cadrul primăriei și membru PNL.

Astfel pe data de 8 Aprilie instituția primăriei a organizat un eveniment cu ocazia zilei internaționale a romilor. Cu acest prilej Rareș Buglea a fost invitat ca moderator al evenimentului. Gestul de a-l invita pe Rareș Buglea ca moderator al unui eveniment dedicat romilor reprezintă din partea autorităților locale un act de sfidare și de ignoranță la adresa valorilor democratice și drepturilor omului pe care România le-a adoptat odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Rareș Buglea a fost acuzat de rasism în anul 2013 și amendat cu suma de 8000 lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru declarația sa:

„Ştiu că falşii umanişti mă vor critica aspru, dar susţin în continuare sterilizarea femeii rome, dacă după prima naştere la ancheta socială se dovedeşte că nu are condiţii şi nici intenţia de a creşte primul prunc în condiţii cât de cât umane!”.

Autoritățile locale din Alba Iulia au ignorat aceste declarații încurajându-i atitudinea rasistă prin tăcere, prin lipsa sancțiunii morale. Drept dovadă Rareș Buglea și-a reluat afirmațiile chiar în contextul evenimentului organizat de instituția primăriei în anul 2016 tocmai în contextul zilei de 8 Aprilie ce are drept scop revendicarea drepturilor civile ale romilor.

Cităm din declarația sa preluată de ziarul online Urbeamea.ro Alba Iulia: „Nu poate nimeni să mă determine să îmi retrag cuvintele referitoare la faptul că orice mamă, şi mă refer şi la părinţi, trebuie să facă atâţi copii cât poate să crească. Niciodată, indiferent că eşti ţigan, român, ungur nu poţi să faci mai mulţi copii gândindu-te că ţi-i creşte statul, neamurile, vecinii, comunitatea“.

Suntem ținta unor instigări la ură, rasism și misoginism fiind în același timp ignorate contextele istorice, sociale și economice sau rasismul instituțional de care ne lovim în fiecare zi în accesul la serviciile de sănătate. Drepturile reproductive sunt în pericol. Segregarea în spitale vulnerabilizează femeile rome, lipsa accesului la educație sexuală și mijloace contraceptive gratuite afectează toate femeile din România indiferent de etnia sau clasa din care provin. Nu doar pe noi femeile rome dar în general pe toate femeile aflate în situații vulnerabile, la risc de sărăcie sau care nu întrunesc ‘’standardele’’ unor politicieni iresponsabili.

Astfel de declarații nu trebuiesc tolerate. Autoritățile locale împreună cu clasa politică la nivel local trebuie să își asume răspunderea pentru situația în care trăiesc femeile din diferite grupuri sau etnii. Agenda politică în perioada campaniei electorale nu trebuie să fie marcată de mesaje naziste, rasiste și eugenice. Vă așteptăm alături de noi în data de 21 Aprilie pentru a le transmite un mesaj clar legat de valorile de drepturile omului.

Leave a Reply