Noaptea presei românești și visul rasiștilor: apel la responsabilitate

Posted on April 9, 2016 by

share on facebook   

IMG_3572

Foto: Caterina Sessa

[Noaptea presei] N-a trecut nicio săptămână de la incidentul (infirmat la scurt timp) care a activat pe Facebook o mare de români solidari deranjați de faptul că o franțuzoaică și-ar fi permis să-i spună “țigancă” uneia dintre sportivele “noastre”, a românilor mândri de victoriile sportivilor pe care alegem de multe ori să-i uităm la prima înfrângere. N-am să reiau în întregime acest episod pentru faptul că simt și acum un nod în stomac când mă gândesc la reacțiile românilor care au postat mesaje pe Facebook cu hashtag-ul #jesuisbegu și care vor rămâne acolo multă vreme de acum înainte să ne aducă aminte cine suntem (unii dintre noi). Am vrut doar să redau incidentul pentru cei care, printr-o minune, n-au aflat de el din presa inflamată și pentru că este relevant pentru subiectul pe care-l aduc în discuție.

Atributele fictive care au însoțit presupusa insultă au variat de la un site la altul, de la o instituție de presă la alta: cu cât mai denigratoare au fost traducerile din franceză în română, cu atât discursul presei a avut mai mare potențial de a instiga la ură. Pentru că asta e ceea ce s-a și întâmplat.

Groaza care a cuprins-o pe una din fetele din redacția Go Free când a intrat pe hashtagul de mai sus m-a cuprins și pe mine când mi-a trimis, rând pe rând, print screen-uri ale reacțiilor cetățenilor români: comentarii rasiste, imagini denigratoare, lipsă de respect pentru simbolurile comunității rome etc. În umbra presupusei lupte de afirmare a identității românești răsare o mare de prejudecăți și stereotipuri. Reacții provocate, din păcate, de lipsa de responsabilitate a presei românești care ne demonstrează încă o dată că nu are o cultură a verificării informației.

Personal am găsit ipocrită reacția presei mainstream. Chiar cred că nu mai este nevoie să dau exemple de articole din presă în care jurnaliștii folosesc termenul de “țigan” asociat cu multe alte atribute care nu ajută deloc la promovarea respectului pentru diversitate în România, nici a unui discurs responsabil al presei.

[Visul rasiștilor] Un cort amplasat de Centrul Național de Cultură a Romilor la Universitate, în București, în care erau organizate activități culturale cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor (8 aprilie) este vandalizat cu mesaje cu conținut obscen și instigator la ură împotriva comunității rome. “Moarte țiganilor” – este doar unul dintre mesajele “dedicate” comunității rome.

Comunitatea romă a avut parte de prea multă moarte de-a lungul timpului. Holocaustul Romilor (Porajmos) a fost recunoscut de Parlamentul European în 15 aprilie 2015, din păcate destul de târziu pentru educarea unora dintre cetățenii europeni/români, mi se pare.

Citisem undeva zilele trecute că rasiștii ar avea nevoie doar de mai multă educație. Educație pentru diversitate aș completa, care în România se face prea puțin în școală, pe alocuri în familie, uneori prin presa alternativă și mai rar prin presa tradițională.

[Responsabilitatea] Dacă jurnalismul îl facem pentru oameni atunci și puterea cuvântului capătă sens într-o presă care își asumă cu responsabilitate mesajele pe care le transmite mai departe și rolul de formator de opinii. Nu mai rămâne decât să ne întrebăm în ce măsură, fiecare dintre noi, încercăm să spulberăm acel vis al rasiștilor.

Avem responsabilitatea să alegem, zi de zi, care din acțiunile noastre online și offline contribuie la construcția unei Românii în care violența și actele de vandalism motivate de ură nu se înmulțesc de la o zi la alta, de la vorbă la alta. O Românie în care relațiile dintre noi nu sunt definite de etnie, ci de respect reciproc.

Notă:

Termenul <discurs instigator la ură> va fi înțeles ca acoperind toate formele de exprimare care diseminează, incită, promovează sau justifică ura rasială, xenofobia, anti-semitismul sau alte forme de ură bazate pe intoleranță, inclusiv: intoleranța exprimată de naționalismul agresiv sau etnocentrism, discriminare și ostilitate împotriva minorităților, migranților și persoanelor ce sunt descendenți ai imigranților. (Discursul instigator la ură în România, 2014)

Leave a Reply