Fotoreportaj: Privește și nu uita/Dik I Na Bistar/Look and don’t forget

Posted on January 26, 2016 by

share on facebook   

Am ajuns pentru prima dată în Berlin la jumătatea lunii decembrie cu scopul de a planifica împreună cu alți tineri din Europa unul dintre cele mai reprezentative evenimente care comemorează în fiecare an, pe 2 august, victimele rome ucise în timpul Holocaustului: “Dik I Na Bistar/Look and don’t forget/ Privește și nu uita.” Trei memoriale au fost ridicate aici în numele romilor, evreilor și homosexualilor care au căzut victime ale ideologiei rasiste între 1933 și 1945, atât în Germania cât și în restul țărilor europene.

 

_DSC8004

Doar câteva sute de metri despart Parlamentul german de Memorialul dedicat victimelor rome și sinti ucise în timpul celui de-al III-lea Reich. În fiecare zi, o floare proaspăt culeasă este așezată în centrul apei – un loc încercuit azi de supraviețuitori, de cei care își aduc aminte ce s-a întâmplat.

_DSC7993

_DSC8191

_DSC8248

În plin centrul Berlinului, aproape de Poarta Branderburg , 2711 blocuri de beton formează astăzi Memorialul evreilor uciși în Europa.

 

_DSC8273

_DSC8261

_DSC8318

Am ajuns odată cu ploaia în parcul unde stă ascuns monumentul ridicat în memoria homosexualilor uciși în Germania nazistă. Pentru câteva momente, amintirea celor trei memoriale dedicate victimelor Holocaustului mi-a lăsat impresia că s-a creat o ierarhizare a durerii.

_DSC8317

_DSC8299

 

Acest material a fost publicat în Go Free – Revista Cetățeanului Jurnalist #12 .

Leave a Reply