Copiii din Clubul EduPace decid pentru ei

Posted on November 19, 2015 by

share on facebook   

45 de copiii de la Școala Gimnazială Nicolae Iorga, membri ai Clubului EduPace inițiat de PATRIR, participă în edupacesăptămâna 16-20 noiembrie la “Ziua Ștafetei”, un proiect în care cei mici experimentează meseria pe care au decis că și-o doresc, fiind sprijiniți pas cu pas de către mentori, profesioniști de la care preiau ștafeta cu responsabilitate.

“Ziua Ștafetei” implică în ediția din acest an peste 300 de copii cu vârste între 12 și 18 ani din 21 de școli din judetul Cluj, mentori care practică meseriile pe care copii și le-au ales, și coordonatori de grup reprezentați de profesori. La nivel national, sunt implicate peste 128 de școli, fiind un proiect inițiat în 2013 de Fundaţia Terre des hommes din București.

“Copiii se implică în lumea în care trăiesc și au un cuvânt de spus – vin cu întrebări, idei, participă în societatea în care traiesc și unde ar fi bine și frumos să îi lăsăm să fie activi și să nu ne mai purtăm ca și când ar fi niște obiecte pentru care doar noi adulții știm ce este bine. Pentru copiii din Clubul EduPace care provin dintr-un mediu sărac și destul de ostil Ziua Ștafetei îi ajută să își dorească să fie ceva când vor fi mari și să nu spună că nu vor nimic sau ca nu știu și să repete destinul unor părinți. Ziua Stafetei este o acțiune care reușește într-un timp extrem de scurt – o zi- să le dea copiilor încredere și dorința de a visa, convingerea că sunt importanți, așa cum nu o face școala tradițională în ani de zile. Dar e foarte mișto că din ce în ce mai multe școli se implică în acestă initiativă, iar cresterea a fost incredibilă, proiectul începând în București cu 30 de copii.” (Mihaela Griga, coordonator Club EduPace).

Printre meseriile alese de copii se numără: polițist, mecanic auto, florăreasă, educatoare, hair-stylist, pirotehnist, bucătar, îngrijitor de cai, psiholog, fermier, fotograf, profesor, cântăreț, medic, informatician, actor, cofetar, fotbalist, make-up artist, șofer tir, constructor, zugrav, arhitect, electrician, instalator, primar etc.

Pe termen lung, tinerii din Clubul EduPace vor putea beneficia de suport pentru a-și atinge potențialul intelectual și emoțional, pentru a-și descoperi talente și hobby-uri care să le canalizeze energia către lucruri constructive și pentru a dobândi abilități de soluționare a conflictelor într-o manieră nonviolentă. Copiii vor putea alege calea nonviolentă în detrimentul competiției distructive. Finanțarea activităților pentru membrii Clubului EduPace inițiat de PATRIR – Institutul Român Pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare sunt asigurate prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului Fondul ONG în România.

Leave a Reply