Poliția Locală Cluj-Napoca împarte dreptatea cu centimetrul

Posted on January 27, 2015 by

share on facebook   

O iau la pas prin cartierul Mănăștur care, mai ales la această oră, este plin de mașini neregulamentar parcate pe trotuar, peste spațiile “verzi”, înclusiv în intersecția cu sens giratoriu din Str. Primăverii, peste marcaje. Cu nota de constatare în mână ajung înaintea agenților la sediul Direcției Generale Poliția Locală din Parking Minerva. Mi-au dat întâlnire la ora 20:40 să semnez procesul verbal prin care eu trebuie să recunosc că am staționat neregulamentar cu mașina pe trotuar, pe Str. Mehedinți, lângă blocul în care locuiesc. Este 19 ianuarie 2015.

Îl rog pe agentul din fața mea să-mi spună dacă a venit la sesizarea cuiva. Răspunsul este afirmativ, după cum mă așteptam. Sunt mai bine de trei luni de când unul dintre vecinii mei mă hărțuiește, proces facilitat în diferite ocazii de Poliția Locală, dar despre asta voi vorbi într-un alt articol.

În stânga mea, tot pentru că a parcat pe trotuar dar într-o altă zonă, un domn în vârstă primește avertisment, de la celălalt agent. Verdictul în cazul meu: amendă 200 lei – 100 lei dacă semnez procesul verbal fără alte obiecții și plătesc amenda în 24h.

Cer lămuriri cu privire la modul în care sunt stabilite sancțiunile, prin urmare cei doi agenți încep să îmi explice cum eu am încălcat aceeași prevedere a HCL nr. 61/2014, ca domnul de lângă mine, dar că eu am încălcat-o într-o măsură mai mare. Altfel spus, mi se spune că eu am împiedicat trecerea pietonilor într-o măsură mai mare decât domnul de lângă mine, care acum așteaptă în tăcere să i se scrie hârtiile.

Încerc să duc conversația mai departe, insistând asupra faptului că sunt de acord ca nicio mașină să nu parcheze pe trotuar. Nu contest faptul că merit să fiu sancționată. Le spun, în continuare, că mă așteptam însă ca toate celelalte mașini neregulamentar parcate în acea zi să primească aceeași notă de constatare pe care mi-au lăsat-o mie pe parbriz. Aflu că nu pot face acest lucru, pentru că sunt și ei conștienți de problema locurilor de parcare din Str. Mehedinți, și mi se cere în schimb să mă gândesc la toate persoanele cu dizabilități care nu ar fi putut să se deplaseze pe str. Mehedinți din cauza mașinii mele. Cu acest argument accept verdictul și renunț să duc conversația mai departe. Semnez pocesul verbal fără alte “obiecții”.

În timp ce agentul se ocupă de completarea hârtiilor încerc să îmi imaginez cum s-ar putea deplasa vreodată o persoană în scaun cu rotile pe trotuarul din strada Mehedinți. Nu ar putea. Iar ipocrizia acestui argument mă face să-mi fie rușine de faptul că iubesc Clujul atât de mult.

Înainte să plec din sediul secției încerc să trag o concluzie după această conversație, așa că  îl întreb pe agentul din fața mea: “Dacă merg acum și îmi mut mașina pe trotuar astfel încât să nu împiedic trecerea pietonilor să înțeleg că nu voi mai primi amendă?”. Primesc un răspuns evaziv, dar afirmativ [înghit în sec, nu mai am alte comentarii și încerc să-mi ascund dezamăgirea acestei întâlniri].

Ieri, 26 ianuarie, la ora 10:08, doar mașina mea este decorată cu o nouă sesizare. De data aceasta sunt chemată la sediul Direcției Poliția Locală de la Sala Polivalentă. Pe aceeași stradă Mehedinți – cu zeci de mașini parcate neregulamentar zi de zi, la orice oră, agenții constatatori văd doar una. Sper că de această dată au apreciat la centimetru modul în care mașina mea a împiedicat în mai mare măsură trecerea pietonilor decât toate celelalte mașini neregulamentar parcate pe același trotuar.

PS: Dacă ai ajuns să citești acest articol și cunoști vreo modalitate prin care un tânăr, care are reședința în Cluj-Napoca – Capitală Europeană de Tineret 2015 și mașina înmatriculată în alt județ, poate să obțină în mod legal un loc de parcare al Primăriei, te rog să îmi lași un comentariu cu aceste informații.

002

Nota de constatare din 19.01.2015

 

004

Procesul verbal din 19.01.2015

_DSC8664

Poziția exactă a mașinii mele când am primit (numai eu) nota de constatare din 26.01.2015

_DSC8675

Acesta este trotuarul unde mi s-a spus că eu am împriedicat trecerea persoanelor cu dizabilități [în condițiile în care Primăria a amenajat un loc de parcare impropriu, care împiedică trecerea pietonilor]

 

Comments (6)

 

 1. Silviana says:

  Poti obtine loc de parcare daca ai flotant si masina este inmatriculata pe numele tau (chiar daca in alt judet).

 2. Daniel T. says:

  Nu e un caz singular, s-au pus cei de la primarie pe adunat bani la buget. Si eu am luat o amenda pentru oprire neregulamentara (la mai putin de 5 metri de trecerea de pietoni), in acelasi cuantum (200 – platibil 100), chiar la capatul strazii, vis-a-vis de Carrefourr. Problema e ca “pilosii” si cei care au putere de decizie primesc parcari prin pile si relatii, apoi sunt incomodati de noi, restul plevei, care parcam pe unde putem. Ei sunt linistiti, pentru ca au unde sa-si lase masinile. Secretul, in cazul acesta, sta in schimbarea modului de alocare a parcarilor in cartiere, astfel incat sa nu mai permita abuzuri. Sa vezi cum, atunci cand nu vor mai avea parcarea asigurata, le va creste brusc interesul sa rezolve problema asta, care a atins cote ridicole. Intamplator (hehe), eu am o idee de proiect in aceasta privinta, pe care cred ca-l voi propune cat de curand pentru dezbatere (si, eventual, voi face o campanie de adunare de semnaturi pentru sustinerea acestuia), astfel incat toti sa avem, in mod egal, acces la parcarile astea “de lux”.

 3. Anca says:

  Nu stiu daca intre timp ai rezolvat situatia parcarilor din zona ta, s-au achizitionarea unei parcari pe cale legala, dar eu incerc acest lucru de mai bine de 3 ani si inca nu am reusit deoarece masina este inmatriculata pe alta persoana (tata) si nu am dreptul de a beneficia de o parcare daca proprietarul provine din alt judet si nu are resedinta in Cluj. Si colac peste pupaza iau amenzi cu gramada incat m-am gandit sa ma abonez la ei si sa le dau acces la contul meu daca tot platesc de 2x pe luna amenzi. In interval de 15 ore am luat 2, una seara si una dimineata asta asa ca sa-mi ajunga; si am inteles ca exista plangeri ca parches pe trotuar dar nu sunt singura parcata pe trotuar si cu toate acestea numai eu primesc amenzi. Deci in concluzie nu cred ca vom aveam mai mult noroc pe viitor, asta daca nu inmatriculam masinile pe noi si platim asigurari de 200 de lei pe an ca sa putem achizitiona parcari.

 4. Pop says:

  Parerea mea sa le o dam la **** si sa nu platim nimic nici o amenda
  Sa vedem atunci de unde o sa si ia salariile bulangii.
  Aceeasi lucru am patit si eu ,20 de masini pe trotuar amenda doar eu …
  Dar de ce??? Ca am un BMW si toti care au BMW pe planeta sunt cocalari.
  Aici au gresit , ca nu sunt cocalar si le dau bani prin gura asta inseamna sa ai BMW .

 5. pieton says:

  Voi trebuie sa intelegeti ca trotuarul ne este loc de parcare. Si nu poate fi ocupat in niciun caz. Daca va luati masini va asumati faptul. Nicaieri nu este scris ca Primaria trebuie sa asigure 4m patrati de spatiul public oricui si oriunde.
  Mergeti si parcati la parking pe Primaverii, acolo sunt locuri libere.

Leave a Reply