Cum am început și noi să vedem caii verzi de pe tavanul lui Ponta

Posted on July 17, 2014 by

share on facebook   

Există situații în care opinia publică din Romania se inflamează în moduri de-a dreptul delicioase: punct în cauză, clipul de 26 de image-2014-07-14-17674469-41-ministrul-finantelor-premierul-cotroceniminute postat zilele trecute, care-i are drept actori pe eternii Victor Ponta și Traian Băsescu, împreună cu Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor, despre care nu putem spune cu exactitate dacă joacă un rol principal sau secundar în toată scena. Acum vine testul practic: dați un scroll pe news feed-urile voastre și numărați câte imagini photoshopate cu Ponta care se uită plictisit în sus aveți. Destul de multe, nu?

Deja e târziu să comentezi episodul în sine fără a face din asta un exercițiu în inutilitate. Dar, cumva, putem observa cum toată vâlva care s-a creat în jurul acestei întâmplări, cât și cele ce se petrec în filmarea cu pricina ne arată exact cum funcționeză genul acesta de evenimente în societatea română – de la cauză până după efect.

Toată schema întâmplării seamănă puțin cu cea a lanțului trofic. În vârful ei stau, în mod evident, Ponta și Băsescu – aflați etern la antipod unul față de celălalt nu doar datorită intereselor pe care le apără ci și din punct de vedere al caracterelor lor (evident, de aici fâcând excepție tendința amândurora de a-și transforma conversațiile într-un fel de partide de box). Aici, Băsescu apare sub un chip cu care ne-am obișnuit deja cu toții – sarcastic (aproape sardonic) și expeditiv, cu un limbaj ce abundă de anecdote – simultan, total lipsit de eleganță, cu foarte vagi urme de tact. (Faptul că video-ul cu pricina a fost postat pe site-ul președenției ne arată că își asumă această imagine.) Ponta – obișnuit să-și construiască discursul dintr-o poziție de superioritate se lovește proverbial cu capul de pragul ușii de data aceasta. Apelează totuși la atacuri mai mult sau mai puțin subtile când se ivește ocazia, dar petrece majoritatea timpului holbându-se tăcut la pereți, într-o combinație de pliciseală și exasperare, încurcat și departe de mediul său obișnuit.

A doua treaptă de pe scară îi aparține Ioanei Petrescu care poate fi permutată cam cu orice tânăr ministru aflat momentan la conducere. Avem dovada că argumentul: „avem nevoie de oameni tineri în Guvern!” este unul pertinent doar dacă adăugăm încă câteva adjective pozitive în propoziție. Ea este diletanta cu diplomă bună de pus în ramă și cam atât; incapabilă de-a se apăra dincolo de poezia repetată de acasă, adică de-a aplica ceea ce a învățat într-un context real și palpabil.

Urmează „formatorii de opinie”. Văd clipul, se supără sau se amuză (sau ambele) și pun mână pe cel mai apropiat calculator. Rezultatul este variabil: de la cei care dau verbal cu nemiluita în tabăra Ponta-Petrescu până la punctul în care se ajunge la diatribe sexiste, la cei care încearcă să-i aplice o palmă proverbială președintelui dar nu reușesc să o facă fără a se lua și de tabăra opusă, până la puținii care încearcă să vadă situația per ansamblu (care, surpriză, e tot la fel de gri). (Și, normal, Cristian Tudor Popescu care vine cu un text la limita grotescului, că altfel nu se putea.) Fiind aici vorba de un episod amuzant se auto-sesiează și paginile hazlii de pe Facebook și-l copy-paste-ează pe Ponta în tot felul de ipostaze. Sau îi copy-paste-ează varii obiecte lui Ponta primprejur.

Ultimii rămân cei din spatele ecranului, care se mulțumesc cu una sau două din cele trei opțiuni deja devenite clasice: like, share sau comment. Like pentru cel care suține că de obicei nu se bagă în politică, dar că de data asta s-a ajuns prea departe. Share la Photoshop-ul cu Victor Ponta pe post de autostopistul din Fear and Loathing in Las Vegas. Comment la știre sau la blog post în funcție de conținut și lungimea minții: „Cred ca fata asta saraca, ramne nemaritata”, „PFUU dar mare cocalar Ponta ,acum s-a mai asociat si cu Dan Diaconescu..incult de prima clasa…votatii idotilor(care va simtiti)”, „…baseeee face Maceeeellllll!!!!!Ponta face pe Prostu….fiecare dupa cum e.”. „O doamna care se respecta are fusta/rochia in bataia genunchiului si stie sa aiba o tinuta apicioarelor corecta.”, „Hai, lasa, ca nici cu hahalera aia de basescu (intentionat i-am scris numele cu litere mici) nu mi-e rusine! ”. (Astea-s exemple adevarate, apropos.) Zgomot mare, renumerație mică după buget, vorba aia.

Și-acum vine întrebarea: iar acum, ce? După cum au punctat și alții înaintea mea, acest episod, deși de-un caragialesc dus la extrem (iar asta, cam la toate nivelurile), nu vine ca un șoc sau o surpriză, ci ca o nouă palmă peste frunte și un nou subiect de care să râzi în timp ce stai pe net sau la o bere. Incompetența mascată sub un strat gros de hărmălaie a celor din conducere e deja o chestiune pe care, din păcate, nu doar ne-o asumăm, o tratăm ca pe o normalitate. Întâmplarea de la Cotroceni a ieșit din „real” în momentul în care a luat sfârșit. Iar de aici, cu toată supărarea noastră, ajungem să fim la fel de eficienți ca Viorel cel ce se uită în gol. Șansele sunt slabe ca să apară printr-o piață publică mai mult decât câțiva zeci de inși care să ceară o demisie sau alta după acest incident. Pe de altă parte, articolul de pe site-ul ProTV care explică ce-i ăla un MTO (http://stirileprotv.ro/stiri/politic/ce-inseamna-mto-combinatia-de-litere-cu-care-presedintele-l-a-pus-in-dificultate-pe-premier-si-pe-ministrul-finantelor.html) are probabil mii de click-uri în momentul de față. Măcar atât?

Autor: Flavia DIMA

Sursa foto

Comments are closed.