Filme cu reacții de copii în prima zi la EducaTIFF

Posted on May 30, 2014 by

share on facebook   

Anul acesta am început maratonul de filme la EducaTIFF. Prima proiecție de la ora 10 la cinema Victoria a fost o producție franceză Etre-et-avoirdin 2001, Être et avoir”/ “A fi și a avea în regia lui R. Nicolas Philibert. Desemnat cel mai bun documentar la Premiile Filmului European în 2002, filmul intră în lumea satului francez izolat, acolo unde mai există încă școli cu o singură clasă (sună cunoscut nu?). Camera, care, așa cum s-a exprimat regizorul prezent la discuțiile din finalul proiecției “nu este una supraveghetoare, ci e o cameră binevoitoare”, suprinde momente din viața de zi cu zi a elevilor de vârste diferite, de la cei mai mici până la cei de 10-11 ani, îndrumați de învățătorul lor.

Întrebat din sală ce mesaj a vrut să transmită prin acest film, Nicolas Philibert a răspuns simplu: “niciunul. Filmele nu sunt făcute pentru a transmite mesaje, ci pentru a pune întrebări, pentru a te pune pe gânduri, pentru a te ajuta să înțelegi lumea, să înțelegem cine suntem. Nu-mi plac sloganele, prefer complexitatea. Dar voi puteți alege mesajul pe care filmul vi-l transmite”.

Un alt răspuns al regizorului a venit la întrebarea publicului “de ce nu ați surprins mai mult și din viața de familie a copiilor?” (accentul căzând mai degrabă pe modul în care profesorul își personalizează procesul educațional în școală în funcție de fiecare copil): “Este un triumf al mediei pe internet – toată lumea vrea să arate ce e intim. Este foarte important să nu arăți totul. Filmele trebuie să sprijine imaginația”.

Filmul mai rulează marți, 3 iunie, la cinema Arta de la ora 12.

Momentul cel mai savoros al zilei l-am gustat însă la cea de-a doua proiecție din cadrul EducaTIFF, “Șutează”/ “Kick it” (Katarina Launing). Și asta pentru că nu te trezești în fiecare zi cu o trupă de copii de generală împrăștiați peste tot prin sală. Copii în film, copii la film – combinația perfectă pentru o proiecție cu tâlc. Filmul este unul de excepție, prezintă povestea adevărată a unei fetițe care află, în urma unui accident banal la școală, că are leucemie. Dincolo de simplitatea sentimentelor surprinse de camera de filmat a fost interesant de urmărit schimbările de comportament ale copiilor din sala de cinema, pe măsură ce acțiunea filmului apăsa tot mai mult pe sentimetele lor. Reacțiile lor atât de naturale mi-au făcut ziua mai bună cu siguranță.

Încercați o experiență la EducaTIFF. Poate aveți noroc și dați și de copii printre spectatori. Veți zâmbi.

Sursa foto: http://sensesofcinema.com/2011/cteq/etre-et-avoir-the-medium-and-the-moment/

Comments are closed.