Candidatul Iulian Capsali sau cum am învățat ce înseamnă sexismul și intoleranța

Posted on May 19, 2014 by

share on facebook   

Vreau să vă fac cunoștință cu un personaj extrem de interesant care s-a propulsat pe scena candidaților pentru europarlamentare. Poate ați mai auzit de domnul Iulian Capsali care, de altfel, nu a fost cu totul absent din presă. România Liberă a publicat un interviu cu dumnealui. Contributors și-a pus întrebarea „Care-i problema” cu domnul de față.10370499_10152082334087073_967182408_n

Recunosc, cu cât citeam mai multe despre acest om, peste care am dat din pură întâmplare, dorința de a da cu pumnul într-un perete creștea din ce în ce mai mult. Pe site-ul personal, stimatul domn Capsali  a adresat o scrisoare către tineri. Am citit-o, nu m-am regăsit. „Gândiți cu mințile voastre, încercați să vă deprindeți cu exercițiul discernământului, ca să vă puneți la adăpost viețile.” ne-a spus Capsali nouă, tinerilor. Nu e nimic rău că am fost sfătuiți să nu ne lăsăm conduși de gândirea în masă. Nu e nimic rău în faptul că ni s-a sugerat să analizăm și să gândim singurei. Dar sfatul pertinent al domnului era doar o scuză ca să treacă brusc la ce îl durea pe dânsul în momentul în care degetele îi apăsau frenetic pe tastatură: Conchita Wurst, comparată cu un personaj de circ. Voi lua sfatul lui Capsali ad literam și n-o să las ideile lui despre cât de greșită și păcătoasă este câștigătoarea Eurovision să mă influențeze în vreun fel.

Dar nu vorbim despre ce părere are candidatul nostru despre Conchita pentru că, sincer, nu ne pasă. Vorbim, în schimb, despre ce planuri are dumnealui în momentul în care va ocupa un loc în Parlamentul European. Să o luăm pas cu pas.

Candidează independent pentru că a fost inspirat de Peter Costea, altă bijuterie în alegerile astea, care îi împărtășește multe din idei dar, din păcate, nu e ortodox, iar România ar trebui să aibă un reprezentant ortodox. Are sprijinul BOR, chiar dacă BOR nu sprijină, teoretic, niciun politician. A strâns peste 250.000 de voturi și va fi pe buletinele de pe 25 mai.

Promovează și dorește să protejeze „Familia Naturală”. Adică aia formată dintr-un bărbat și o femeie. Comunitatea LGBT nu ar trebui să obțină vreodată acest drep. Dacă ai o „ideologie homosexuală”, cum o numește domnul Capsali (serios, ideologie? Ce. Doamne. Iartă-mă.) ia-ți gândul de la posibilitatea ca VREODATĂ să te căsătorești cu persoana iubită pentru că asta ar pune în pericol mariajele clasice. „Ei vor să le acorde niște drepturi lovind în drepturile noastre. Ale familiilor creștine” spune Capsalii pentru România Liberă. Personal nu înțeleg cum ar face căsătoriile între același sex treaba asta. Din câte știu eu nu s-a ridicat nimeni în picioare să strige că vrea legalizarea căsătoriilor same-sex și interzicerea celor heterosexuale.

Vrea să respecte dreptul la viață. Sună drăguț, nu? Asta până citești un pic mai mult și aflii că domnul vrea să ilegalizeze avortul. Ne spune că din momentul în care acea celulă se formează în uterul mamei, aceasta este o ființă nenăscută. Cu drepturi. Separate de drepturile mamei. E o viață care nu aparține mamei. Hai, du-te. Serios, nu v-ați săturat ca bărbați pe la vârste mijlocii să tot pretindă că au ceva habar despre cum funcționează corpul unei femei și să tot ia decizii din astea? Uterul meu, decizia mea, mulțumesc frumos.

Un proiect legislativ pe care l-ar propune în Parlamentul European ar fi să susțină mamele. Ah, mânca-l-ar mama. Faptul că mamele stau acasă și au grijă de copii este o muncă neplătită. Un om cu capul pe umeri ar zice simplu „stai așa, dar mamele azi au și slujbe”. Corect. Dar domnul Iulian are alte idei: „Eu am un respect necondiționat pentru femei pentru că văd această jertfă a lor zilnică pentru a crește copii. Pentru că noi, bărbații, suntem mai activi, mai prezenți sociali, ele stau acolo, în spate, și au grijă de viitorul acestei țări. N-am nimic împotriva carierei femeilor. Însă nu trebuie abandonată familia pentru carieră.” De ce mă mai chinui eu cu facultatea? Locul meu este în spate, cum de nu am realizat asta până acum? Copii, tocmai am văzut lumina rațiunii și e minunată, serios. Un pic luată din evul mediu, dar ce mai contează astfel de detalii.

Mi-aș pune întrebarea evidentă „cine naiba l-ar vota pe ăsta?” dar nu vreau un răspuns, pentru că m-aș deprima teribil. Dacă ar fi să fac un rezumat grosolan, eu nu aș putea să mă căsătoresc cu o fată pentru că aș distruge sanctitatea familiei și aș lovi în drepturile celorlalți băieței simpatici și fete drăguțe care vor să aibă un mariaj normal (de rata divorțului în România nu zice nimeni nimic). Dacă rămân însărcinată și nu pot avea grijă de copil/nu îmi doresc un copil, nu am voie să fac avort și în cazul ăsta ori las copilul în grija părinților ori îl las într-un orfelinat și, dacă e norocos, îl va adopta un cuplu heterosexual. Dacă mă voi căsători vreodată, asta va fi numai cu un bărbat și voi avea copii. Nu-mi va zice nimeni că n-am voie să am și carieră, dar va fi subînțeles că e bine să stau acasă, în spate, să am grija de copii și să-mi sprijin bărbatul.

Se spunea la un moment dat că vrem să aducem România și mai aproape de Europa. Eu am o propunere pentru domnul Capsali și alți politicieni de seamă. Dacă e să mă îndrăgostesc de o fată, lăsați-mă să mă căsătoresc cu ea. Așa am să și adopt unul din copiii nedoriți de cuplurile „naturale”. Avortul este decizia mea, dreptul meu. Dacă vreți să nu ajung în situația asta, învațați-mă din școală despre metode de contracepție pentru că, da, tinerii fac sex. Nu vă mai mințiți că toți așteaptă să se căsătorească și nu vă mai rușinați de astfel de lucruri. Nu mai desconsiderați femeile. Avem copii pentru că vrem, avem slujbe și independență pentru că vrem și merităm și o să facem ce credem noi că e necesar și bine pentru noi și familie indiferent de ce cred ceilalți pentru că putem. Nu vă mai folosiți de Dumnezeu și de credința atâtor oameni ca să vă justificați sexismul, intoleranța și gândirea preistorică, măcar asumați-vă asta fără să pretindeți că „gândesc așa pentru că așa gândește cel de sus”. Și, ca un final apoteotic, nu mai îndrăzniți, în veci, să vă adresați tinerilor și să îi otrăviți cu ura mascată în lumină dumnezeiască de parcă noi am fi niște oi incapabile de raționamente elementare. Eu sunt o tânără și dumneavoastră nu mă reprezentați în niciun fel.

Comments (5)

 

 1. O alta fata says:

  Multe, multe felicitari! Sper ca articolul sa fie citit de cati mai multi tineri si sa se regaseasca in el.
  O astfel de gandire imi mai da o speranta ca Romania si atitudinea ei se poate schimba si ma face sa cred ca nu e totul pierdut.

 2. Beti says:

  Excelent articol.

 3. JohnDoe says:

  Îmi pare rău pentru dumneata!

  Sincer, îmi pare rău, că nu cunoașteți principiile pe care se bazează acest om, sunt principii de normalitate, principii ortodoxe. Cândva, tot ce Capsali promovează acum, era normal, era sănătos, așa era. Era anormal să fii homosexual, era crimă să faci un avort. Ideologia marxistă care a fost băgată forțat în rândul tinerilor ca tine este cea care te îndepărtează de normalitate. Dacă ai în pântece un copil anormal trebuie să-l avortezi pentru că societatea va avea de suferit, tu vei avea de suferit. Numai perfecțiunea trebuie să trăiască. Bunicii tăi au stat vreodată să-și pună problema dacă să țină sau nu un copil? Dacă femeia cu barbă este normală sau bolnavă? Dacă este cariera mai presus de orice?

  E păcat de tine, e păcat de jurnalismul tău. Sper să ai pe cine vota și sper să te îndepărtezi de marxism și liberalism păgân.

  Doamne ajută!

 4. Andrei says:

  Felicitări pentru articol, felicitări pentru faptul că ai luat atitudine față de prezența acestui personaj în scena pseudopolitică românească și față de inepțiile pe care acesta le debitează. E trist că nu singurul, dar nici noi ăștia tineri și liberi nu suntem prea puțini. Îmi exprim speranța că vom fi tot mai mulți. 🙂

 5. Donkeypapuas says:

  Alo, stimabilo, vezi că DUMNEATA nu reprezinţi nici un tânăr (în afara propriei persoane) dar în schimb te faci purtătoarea de cuvânt a BOLŞEVISMULUI împuţit. Bolşevicii, dacă nu ştii, se erijau şi ei în a fi reprezentanţii unei întregi categorii. Aşa cum faci şi dumneata. Aşa că… MUCLES!