Poziția alegătorului (nu e cu mâna întinsă)

Posted on May 15, 2014 by

share on facebook   

Nu m-am decis încă ce fac cu votul meu pe 25 mai. Încep cu această afirmație pentru că, urmărind ce se scrie online pe subiectul afis3-01alegerilor europarlamentare, am avut impresia că în ultima săptămână toate energiile societății civile românești sunt îndreptate într-o singură direcție, și anume boicotarea alegerilor prin neparticipare la vot. N-am de gând să redeschid și eu această dezbatere pentru simplul motiv că mi se pare că nu pot contribui în niciun fel la producerea unei schimbări întinzând doar la infinit argumentele pro sau contra boicotului. Odată ce argumentele au fost lansate și s-a creat acel spațiu public de reflecție, aș fi tentată să spun că este responsabilitatea fiecăruia să se gândească de două ori și să analizeze bine ce face mai departe cu votul lui. Pot în schimb și îmi doresc să redeschid un alt subiect, acela al mitei electorale. Pentru că se dă șpagă barosană în campania electorală.

Țara arde, candidații se piaptănă

Candidații împart în voie mita electorală așa cum ne-au obișnuit deja, speculând lipsuri existente la nivelul masei de votanți, iar printre temele lansate public spre dezbatere și considerate relevante (doar de ei desigur) se numără „aducerea României la ora Europei Centrale”, schimbarea orei fiind considerată de inițiatori „un manifest simbolic prin care vrem să transmitem că împărtăşim toate valorile Europei de Vest şi urmărim sporirea eficienţei pe plan economic şi social”.  Superficial – ca să nu zic mai mult. Dacă ajungem să vedem că salvarea economiei românești depinde de schimbarea orei, mi-e frică să mă gândesc mai departe de ziua de azi. Ni se dă din nou apă la moară cu subiecte care ne creează doar iluzia că se întâmplă ceva pe plan politic, iar presa încearcă să ne fure atenția oferindu-ne imagini înduioșătoare cu „Becali în permisie la cimitir” (cine mai crede în coincidențe când e campanie electorală). Președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, insistă degeaba ca tema principală de dezbatere în campania pentru europarlamentare să fie sănătatea, subliniind faptul că „România este campioană în ceea ce priveşte inechităţile în accesul egal la servicii de sănătate”. Eu n-am văzut încă niciun video de la niciun partid politic care să ne propună niște teme de gândire relevante. Poate mă ajutați voi cu niște linkuri.

Drumul României spre Europa e pavat cu mită electorală

gataTrimitem (și) în Parlamentul European oameni fără valori europene. Cum ar putea un candidat care încearcă să-ți cumpere votul cu o porție de mici sau o consultație medicală gratuită să împărtășească valorile Europei? N-am încredere în niciun candidat care acceptă ca numele lui să fie plasat pe o pungă de făină și o brichetă. O găleată de voturi nu are nimic de-a face cu valorile europene. Am ajuns să cred că românii sunt cel mai tolerant popor doar atunci când vine vorba de mită și corupție. Sună clișeic, dar până când?

Aș vrea, dar nu pot să-i condam pe cei care acceptă o sticlă de ulei ca mită electorală în condițiile în care nu știu dacă ei mănâncă ceva înainte să meargă la culcare. Pe aceștia sunt de multe ori tentată să îi îndemn să nu mai accepte decât baxuri în loc de o sticlă și saci în loc de o pungă cu alimente. Putem însă să îi condamnăm pe toți candidații care în campaniile electorale râd de neputința românilor, aruncând de pomană în stânga și în dreapta cu mită electorală legalizată și promisiuni pe care nu ajung nici la al 12-lea mandat să și le respecte.

Poziția alegătorului, știmați candidați, nu este cu mâna întinsă.

 

Comments are closed.