Deviatii de stereo sau dragostea nu durează 3 ani întotdeauna

Posted on February 22, 2014 by

share on facebook   

ioanaIoana Casapu pare, de pe facebook, genul de fată minunată cu o viață aproape perfectă și te-ai aștepta să mănânce fericire și curcubeie la micul dejun, prânz și cină. Însă, ca întotdeauna, aparențele înșeală. Cu toate că are și face poze artsy și scrie minunat pe blog, are aceleași trăiri ca restul fetelor de „a little bit over twenty”.

Romanul ei, încă nepublicat, „Deviații de stereo”, pare un țipăt al mamei care încearcă să te trezească dimineața să nu ai absențe la școală. O incursiune în dezamăgirile ei, în ideile ei despre dragoste și singurătate în doi m-a făcut să mă simt mai puțin singură pe lume în Crăciunul petrecut pe trenul Moscova-Sofia, cu oprire la București. Drumul de aproape 10 ore (cu tot cu întârzierile aferente minunatului CFR) s-a umplut de Dani, Vlad, Sebastian et comp. Paginile te poartă prin relații defectuoase și comunicare aproape inexistentă cu tot felul de „masculi feroce”. Vezi în Ioana prototipul studentei socio-umaniste care analizează prea mult (chiar dacă ea a terminat contabilitatea), sau o madame Bovary a zilelor noastre, după cum o descrie un alt personaj.

Anorexie, probleme sentimentale, șampanie răsuflată și biscuiți la micul dejun sau singura masă a zilei…Ce mai!? Personajul pare a fi prietena pe care, după o despărțire iminentă, o ții în brațe și încerci să îi explici, cu sticla de vin lângă, că plecarea nu-i un capăt de lume. Prin vizitele la psiholog și iubitul gelos și posesiv, Ioana pare a fi o variantă feminină a lui Beigbeder pentru care dragostea nu durează 3 ani ci câteva zile sau luni până încearcă să le intre oamenilor în suflet.

Ioana ți se apropie de suflet prin scriitura ei, prin felul în care portretizează sentimentele și pune punctul pe i când tot restul pare atât de comercial.

„La naiba cu fetele perfecte, revistele glossy care ne învaţă să răbdăm de foame şi să scuipăm sânge din stomac, la naiba cu prinţul pe cal alb, relaţiile moderne, cum să pierzi un tip în zece zile, dietele în opt paşi simpli, la naiba cu băieţii care nu te-au iubit, fetele care te-au adorat, lacrimile scurse odată cu apa de la duş!”

Comments are closed.