Teatru Forum – o metodă participativă

Posted on February 21, 2014 by

share on facebook   

Teatru Forum este o metodă de educație nonformală ce se prezintă ca un instrument de intervenție socială, prin DSC_1079care se pot dezbate anumite dileme presante din viața de zi cu zi. Go Free a avut ocazia de a sta de vorbă cu unul din responsabilii teatrului forum, Ana-Maria Grădinariu, și am aflat mai multe despre această metodă.

 

Go Free: Augusto Boal, fondatorul Teatrului celor Opresati, spunea că “în timp ce unii fac teatru, noi suntem teatru”. Ce înțelegi tu prin spusele lui?

Ana-Maria Grădinariu: Așa cum tot Augusto Boal spunea, “Teatru Forum este o repetiție pentru viață.” De ce?! Pentru că Teatru Forum este printre altele un exercițiu de a testa niște soluții la unele probleme, soluții pe care uneori nu avem curajul să le testăm în realitate. Teatru Forum lucrează cu caractere reale și nu cu personaje ficțiune, situații ipotetice sau replici învățate pe de rost fără nicio noimă. Teatru Forum este un ”teatru făcut de actori”, inspirat din realitatea lor.

Go Free: Câtă nevoie are societatea de această formă de intervenție socială, care îmbină teatrul cu ideile și opiniile unui forum?

Ana-Maria GradinariuAna-Maria Grădinariu: Nevoia de Teatru Forum este acolo unde oamenii nu au suficiente instrumente să lupte pentru problemele lor, acolo unde cineva face abuz de puterea pe care o are pentru a-i face pe ceilalti să renunțe la visele lor, să renunțe să mai lupte pentru drepturile lor, să se complacă într-o situație de oprimare, fie că ea este la nivel psihic sau fizic. Ne aflăm într-o perioadă în care vedem în jurul nostru oameni fără o dorință de a lupta pentru ceea ce își doresc sau pentru propriile drepturi ascunzându-se după “Eh, și ce pot eu să fac?! Oricum nu se rezolvă nimic.”.  Ca poate mai toți dintre noi și eu mi-am dorit odată să salvez lumea. Nu pot să spun că acum nu mai vreau asta dar ce cred că este diferit acum este că schimbarea se face în pași mici, începând cu familia noastră, prieteni, comunitatea de lângă noi, luând în calcul problemele de lângă noi, ca ele să nu devină problemele alea pentru care “nu mai putem face nimic”. Teatru Forum nu rezolvă probleme guvernamentale, Teatru Forum lucrează cu “fundația” ei, dă șansa victimelor să facă ceva pentru a găsi soluții și agresorilor șansa să vadă în fața lor care este rezultatul acțiunilor lor. Pentru mine teatru forum este unori un stil de viață care mă provoacă să mă gândesc ce aș face în anumite situații, dacă aș fi într-o piesă de teatru forum.

Go Free: Cât de deschiși sunt românii către o astfel de metodă?

Ana-Maria Grădinariu: Teatru Forum se face în România de prin anul 2004-2005, iar printre primele organizații care au lucrat cu metoda se numără Fundația Concept, Asociația Chance for Life și Asociația A.R.T. Fusion. Treptat, au început și alte organizații sau grupuri să lucreze cu teatru forum, respectând-o ca atare sau adaptând-o. Am avut ocazia să lucrez în varii contexte și cu varii grupuri și pot spune că da, românii sunt deschiși la această metodă. Fie că fac parte din mediul rural sau urban, din ”libertate” sau din închisoare și centre de reeducare, victime, agresori, nepăsători sau părtinitori, într-un fel sau altul Teatru Forum ajunge să îi pună față în față cu propriile probleme și să le ofere contextul în care să găsească soluții să lupte împotriva lor.

 

Go Free: Ce este de fapt Teatru Forum?

Ana-Maria Grădinariu: Teatru Forum, așa cum spune și numele, este o formă de teatru ce dă posibilitatea la interacţiune și DSC_0317dezbatere, însă teatrul-forum este un instrument de intervenţie socială. La prima vedere, Teatru Forum ar părea o formă de teatru, însă atributul distinct de „forum” creează o nouă modalitate de expresie și de interacţiune cu publicul. Piesa de teatru se petrece astfel încât un grup de oameni schimbă idei şi opinii, caută împreună soluţii sau modele de acţiune potrivite cu situaţia în care sunt implicaţi.

Go Free: Cât de evidente sunt schimbările provocate de această intervenție socială?

Ana-Maria Grădinariu: Nu o să uit niciodată ce mi-a zis unul dintre spectatorii pe care i-am avut la una dintre primele piese de Teatru Forum în care am jucat, undeva în anul 2007. Împreună cu echipa de voluntari cu care lucram, am făcut o piesă care aborda problema abandonului școlar  cauzat de lipsa suportului părinților, într-o comunitate de rromi din județul Suceava, în Pătrăuți. Cu ajutorul coordonatorului nostru, am observat mai în amănunt problema din comunitate, oamenii implicați, tipologiile de caractere, cauzele problemei și tot așa mai departe. Am pregătit piesa și, undeva în mijlocul  lui decembrie, pe un frig de îngheață pietrele, am mers și am bătut din poartă în poartă să îi invităm pe toți părinții din comunitate la piesa de Teatru Forum pe care urma să o jucăm la școala din sat. Cu chiu, cu vai, am reușit să îi strângem. Îmi amintesc și acum că după piesă au venit câțiva părinți la noi și ne-au spus că situația pe care am arătat-o noi este fix cea din realitate, că ei de multe ori nu îi lasă pe copii să vină la școală pentru că mai au și alte lucruri de făcut prin casă, DAR că în același timp își dau seama că nu procedează corect, că și-ar dori să-și vadă copiii mai realizați decât sunt ei și că o să încerce să îi lase mai des la școală, pentru că este spre binele lor. Pentru mine asta a fost suficient să îmi dau seama că Teatru Forum funcționează și că schimbarea se face cu pași mici. Important este să crezi în puterea metodei, în mesajul pe care vrei să îl transmiți și în oameni. Pentru că oamenii sunt cei care pot să schimbe lumea.

DSC_0092Go Free: Cum prinde viață o piesă de Teatru Forum și care este sursa de inspirație a acesteia?

Ana-Maria Grădinariu: Sursa de inspirație e realitatea. Sursa de inspirație este echipa care lucrează la piesă și lucrurile pe care îi afectează pe ei, într-un fel sau altul.

Pregătirea piesei și a echipei este foarte importantă. Un grup de voluntari, de cele mai multe ori non-actori, sau un grup oarecare care vrea să SPUNĂ ceva, sunt bine instruiţi în metoda teatrului forum printr-un training specific prin care se dezvoltă abilităţi din sfera teatrului cu ajutorul exerciţiilor, jocurilor și dezbaterilor specifice metodei. Ei identifică o problemă de opresiune într-o anumită comunitate sau li se semnalează de către coordonatori de proiect, facilitatori comunitari sau alte persoane care doresc o schimbare. Pentru realizarea piesei de teatru-forum au loc întâlniri în care se stabilesc prin improvizaţie personajele piesei și scenariul, ţinându-se cont de cazuri reale specifice problemei în dezbatere. Piesa se joacă pentru un public ţintă, care s-a confruntat sau are potenţial să se confrunte cu o astfel de problemă. Desfășurarea efectivă a unei piese de teatru-forum are trei etape principale: piesa, discuţia și forumul. În prima, situaţia de opresiune este prezentată în aproximativ 15 minute cu ajutorul personajelor și a interacţiunilor dintre acestea. În a doua etapă, moderatorul piesei, numit Joker, facilitează discuţia despre situaţia prezentată, despre cauzele opresiunii, despre relaţiile dintre personaje și despre poziţia ocupată de fiecare în piesă: opresor, opresat, aliaţi ai acestora, personaje neutre. Jokerul are rolul de a motiva și stimula publicul să vină cu soluţii realiste sau îmbunătăţiri ale situaţiei prezentate pe care să le joace pe scenă. O altă atribuţie a sa este de a explica și urmări respectarea regulilor Teatrului-Forum. În partea de forum piesa se reia, iar publicul devine activ. Are posibilitatea să schimbe toate personajele, mai puţin opresorul: teatru forum presupune că în realitatea cotidiană opresiunea nu va dispărea pur și simplu, și își propune atunci ca aceasta să fie înlăturată prin schimbarea atitudinilor vizavi de opresor și vizavi de problemă.

 

Go Free: O caracteristică a Teatrului Forum este interactivitatea dintre public și actori. Cât de des intervin DSC_1099spectatorii?

Ana-Maria Grădinariu: Surprinzător sau nu, spectatorii intervin, își fac glasul auzit și vor să schimbe ”finalul”. Ingedientul ca lucrul acesta să se întâmple este ca ei să fie motivați de ceea  văd pe scenă iar ca ei să fie motivați, este foarte important să-și vadă viața pe scenă. Publicul pieselor de teatru forum trebuie să fie format din oameni care se confruntă cu problema pe care o arăți tu, oameni care se regăsesc în personajele de pe scenă și au constant reacții de genul: “A! Și mie mi s-a întâmplat lucrul ăsta!” sau “Știu și eu pe cineva care a pățit la fel.”. Dacă cei din public nu se regăsesc în situația pe care ai arătat-o pe scenă, nu o să fie niciodată motivați să facă o schimbare. Pe oameni trebuie să-i ”doară” și trebuie să-și vadă viața pe scenă pentru a nu rămâne simpli spectatori, ci pentru a fi ”spectActori”.

 

DSC_0319Go Free: Publicul e format din persoane cu probleme mai mult sau mai puțin asemănătoare. Reușisți să găsiți o soluție pentru necazurile fiecăruia?

Ana-Maria Grădinariu: Teatru Forum nu este pentru mase așa că nici nu trebuie să găsești soluție tuturor “necazurilor” fiecărui om. Asta e frumos la teatru forum. Lucrurile se fac pe rând, de aceea este foarte important în fața cui joci piesa de teatru forum la care ai lucrat. Așa cum spuneam și mai sus, modul în care alegi publicul este cel mai important. Publicul trebuie să se regăsească în situația de pe scenă și apoi lucrurile vin de la sine. Până la urmă scopul principal nu este să găsești soluția sau soluțiile ideale ci să creezi contextul în care oamenii se pot deschide, pot discuta despre o problemă sau o situație prin care trec cu toții și apoi să încerce împreună să descopere ce pot face. Procesul până la soluție e important.

Go Free: Când și unde se folosește metoda Teatru Forum?

Ana-Maria Grădinariu: Metoda Teatru Forum poate fi folosită în diferite contexte de educație non-formală dând șansa participanților să învețe din experiența directă. Este o metodă care se bazează pe învățarea prin experiență. Poate fi utilizată în comunități de toate tipurile în care există persoane care sunt în risc de excluziune socială, în care se întâlnesc situații de discriminare ale anumitor categorii de oameni, în orice contexte în care vedem oameni care susțin stereotipurile și prejudecățile, în care intoleranța și mila sunt sentimente care provoacă suferința (astfel putem vorbi de instituții de învățământ, familie, instituții publice, stradă, cartier, comunități de rromi, penitenciare etc).

De asemenea, metoda poate fi folosită acolo unde observăm: indiferența, lipsa de interes în problemele celorlalți și ale comunității în DSC_0865general, neimplicare și pasivitate, agresiune și intoleranță. Astfel, Teatru Forum se pune în scena în spații publice și în fața persoanelor care se confruntă cu problema pusă în scenă, pentru a crea un context de învătare pentru publicul larg (copii, tineri, adulți și bătrâni). Tematica abordată poate fi foarte diversă pentru că piesa preia scene din realitatea publicului spectator.

Go Free: Apelați la un ajutor specializat, cum ar fi un psiholog, pentru a găsi o soluție problemelor fiecăruia?

Ana-Maria Grădinariu: Scopul metodei este printre altele să implice comunitatea în rezolvarea propriilor probleme. Chiar dacă în anumite cazuri procesul poate să aibă și un efect terapeutic, să-i spunem așa, scopul nu este unul terapeutic. Pentru acesta putem apela la alte metode cum ar fi psiho-drama, Rainbow of Desire (metodă dezvoltată tot de Augusto Boal). Teatru Forum vrea să împuternicească și să dea o voce celor care nu au. Teatru Forum lucrează cu oameni și cu modul în care văd ei realitatea și comunitatea în care și-ar dori să trăiască și să facă apoi ceva pentru a o transforma.

Go Free: Puteți fi contactați de cei care au nevoie de ajutorul vostru?

Ana-Maria Grădinariu: Sunt mândră să spun că reprezint Asociația A.R.T. Fusion, prin intermediul căreia sau de la care am avut ocazia să învăț și să experimentez tot ce știu acum de Teatru Forum și o recomand cu căldură, pentru că noi în A.R.T. Fusion ținem la calitatea cu care practicăm și îi învățăm și pe alții șă lucreze cu metoda. Nu spun că suntem cei mai buni sau că deținem adevărul absolut, dar în mod sigur facem asta cu pasiune și ne place să credem că putem să stârnim apetitul ca și alții să înceapă să experimenteze și să învețe cum să lucreze cu Teatru Forum dar mai ales care este impactul ei.

www.artfusion.ro

www.nonformalii.ro

Acest material a fost publicat în Revista Go Free#11

Mihaela CREȚU

Comments are closed.