Studenții din Cluj întră în grevă japoneză!

Posted on November 5, 2013 by

share on facebook   

sigla-anosr

Organizațiile studențești din centrul universitar Cluj-Napoca, membre ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), anunță intrarea în grevă japoneză în solidaritate cu protestele cadrelor didactice începând de miercuri, 6 noiembrie. Mii de studenți vor intra la cursuri cu banderole albe la mână și vor cere alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Pe lângă revendicarea cu privire la bugetul pentru educație, studenții cer creșterea alocației per student echivalent, a subvenției cămine-cantine, a fondului de burse pentru creșterea bursei sociale și servicii de consiliere și orientare în carieră de înaltă calitate.

,,A sosit momentul să îi tragem la răspundere pe cei care decid în numele nostru, pentru modul în care tratează educația și pentru ignoranța față de viitorul nostru. Suntem complet dezamăgiți din cauza faptului că deschiderea la dialog a rămas doar la nivel de conjugare a verbului ,,a fi deschis” la toate timpurile. Educația din România este în prag de colaps iar viitorul nostru ne este în propriile mâini acum. Vom fi alături de cadrele didactice declanșând la nivel național greva japoneză, iar în lipsa unor asumări concrete de alocare a 6% din PIB pentru educație vom organiza proteste în cele mai importante centre universitare din țară pe data de 13 noiembrie!Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Miercuri, organizaţiile studenţeşti membre ANOSR – Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai (OSUBB), Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (OSUT), Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (ASUAD), Federația Asociațiilor Studențești din USAMV Cluj-Napoca (FAS-USAMV), Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSF), Asociația Studenților Psihologi din România (ASPR), Societatea Studenților Europeniști (SSE) şi Asociația Studenților din Facultatea de Business din Cluj-Napoca(ASB) vor merge, înaintea cursurilor, în fiecare facultate, pentru a informa studenţii de situaţia actuală a subfinanţării educaţiei şi, totodată, pentru a le explica rolul important pe care îl au pe data de 13 noiembrie, la protest. Principalele locaţii pentru fiecare Universitate sunt:

UTCN – str. Bariţiu nr. 25, 26-28, 10:00

UMF – str. Pasteur, nr. 6, Amf. Preda, et. 2, 08:00 – 12:00

UAD – Casa Matei, Sala Mare, 15:00

UBB – str. Horea, nr. 31, parter, Amf. Eminescu, 12:00

USAMV – Campus USAMV, Calea Mănăştur nr. 3-5, parcarea mare, 14:00

Studenții, sindicatele şi elevii au anunţat deja acţiuni generale de protest la nivelul întregii ţări, prin care cer respectarea legii şi alocarea a 6% din PIB pentru educație. ANOSR organizează pe 6 noiembrie grevă japoneză în majoritatea centrelor universitare importante din țară, urmând ca pe 13 noiembrie să organizeze acțiuni generale de protest. Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a pichetat luni, 4 noiembrie, Palatul Parlamentului, acțiune la care au participat aproximativ 800 de cadre didactice, existând în prezent consultări interne cu privire la posibilitatea neîncheierii situației primului semestru și declanșării grevei generale. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a organizat pichetări ale Guvernului în 28-30 octimbrie, urmând ca în data de 6 noiembrie să organizeze un miting la București la care sunt așteptate 10.000 de cadre didactice din toată țara. Toate aceste structuri au aceeași revendicare: alocarea a 6% din PIB pentru educație.

Acțiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educație și informații privind finanțarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro

Comments are closed.