“Nonformalul prinde Universitarul” din 5 noiembrie, la Cluj

Posted on November 1, 2013 by

share on facebook   

Învăț cel mai bine afis“când spațiul în care mă aflu mă inspiră”/ “atunci când mă simt în siguranță, când ochi prietenoși sunt îndreptați asupra mea”/ “când profii aplică exerciții interactive la cursuri sau seminarii”/ “prin simulări practice, jocuri interactive”/ “experimentând”/ “când sunt stimulat să gândesc”/ “dacă găsesc o aplicabilitate practică a cursului”/ “când proful creează scheme vizuale, care îmi rămân întipărite în minte până la examen”/ “când nu mi-e frică”/ “când lucrez în echipă”/ “lângă un ceai sau o cafea bună”/ “dacă îmi fac însemnări pe suportul de curs, subliniez cu markere colorate, lipesc post-its cu informațiile relevante”/ “la cursurile la care profii ne implică prin întrebări”/ “când sunt în mișcare, în vizite, excursii, expediții”.

Noi, voluntarii din Go Free ne-am pus întrebarea:  cum poate Universitatea să ofere tinerilor cel mai bun cadru de învățare? O parte din răspunsurile la această întrebare le-ați citit deja mai sus, în declarațiile tinerilor care au expus în câteva cuvinte modul în care ei învață cel mai bine. Celelalte răspunsuri le vom dezvolta prin activitățile campaniei  “Nonformalul prinde Universitarul”, o campanie prin care ne-am propus să promovăm metodele nonformale de învățare și predare în Universitatea Babeș-Bolyai și să conștientizăm actorii din mediul universitar cu privire la oportunitatea integrării metodelor de educație nonformale în procesul de învățare al studenților.

Campania se va desfășura în perioada 5-29 noiembrie 2013 la inițiativa Asociației Go Free și este susținută de Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Centrul de Imagine UBB și de societatea civilă: Asociația Dreams for Life, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, PATRIR, Fundația Noi Orizonturi, OSUBB.

Ce ne propunem?

(1)    Promovarea conceptului de educație nonformală în rândul a 3000 de studenți din Universitatea Babeș-Bolyai, cât și în rândul profesorilor;

(2)    Informarea unui număr de 50 de profesori și doctoranzi din Universitatea Babeș Bolyai cu privire la metode de educație nonformale și implicarea lor directă în workshopuri specifice, astfel încât la finalul acestora să poată aplica metodele în cadrul cursurilor/seminariilor cu studenți.

Campania din acest an este un proiect-pilot, pe care Asociația Go Free și-a propus să îl dezvolte în ediții ulterioare, pentru a ajunge în toate Facultățile din UBB.

Campania cuprinde următoarele activități (fiecare eveniment va fi promovat ulterior, individual, cu detaliile necesare):

  1. Târgul Metodelor de Educație Nonformală, marți, 5 noiembrie, între orele 12-14, în spațiul de socializare de la cantina studențească din Hasdeu – eveniment ce va marca și lansarea campaniei “Nonformalul prinde Universitarul”
  2. Captain Nonformal, joi, 7 noiembrie.
  3. Atelier PhotoStory, marți, 12 noiembrie.
  4. Workshop 1, joi, 21 noiembrie – workshop destinat profesorilor și doctoranzilor din UBB. Susținut de: Bogdan Romanică.
  5. ProAction Café, luni 25 noiembrie – workshop destinat studenților, profesorilor și doctoranzilor din UBB. Susținut de: Andreea Firăstrăeru.
  6. Casino, miercuri, 27 noiembrie (animație socio-educativă).
  7. Eveniment “Discover, Dream and DO”, 29 noiembrie – ateliere implementare de Asociația Dreams for life.

 

Asociația Go Free este membră a Rețelei de Educație Nonformală.

Comments are closed.