În trening Adidas

Posted on October 21, 2013 by

share on facebook   

Conform imparte.ro educația non-formală se referă la orice activitate/acțiune întreprinsă în afara școlii(fel și chip).  Dragii mei, mergeți la bere*, ajută!

1001591_644817415558082_575954577_n

În perioada 1-7 octombrie am fost plecată în Albania, Durres. Toate astea cu ocazia unui seminar despre Serviciul European de Voluntariat, aka SEV/EVS. Într-adevăr, acum știu mai multe detalii despre proiect cât și ”hibe”. Dar, cel mai important lucru la acest gen de proiecte nu este neapărat informația care ți se oferă împachetă sub știu eu ce formă, ci oamenii care te înconjoară. Am cunoscut o duzină de oameni superbi, fiecare în felul lui. Lucru care ne leagă e dorul de ducă și curiozitatea. De la oameni înveți cele mai multe, tocmai fiindcă ei creează și descoperă. Aceste două elemente, după părerea mea, sunt esențiale în orice tip de educație. E simplu, fii curios. Informații noi se regăsesc peste tot, trebuie doar să vrei să le recepționezi. Când intri pe Facebook, automat și de unul singur selectezi ceea ce te interesează; începi să citești/observi ceea ce ai selectat, ei bine, asta este educație informală. Radio(Guerilla!), internet, TV, filme, stradă, cafenele și n alte metode. Da, media este un canal și poate fi o educație, dar nu asta este datoria jurnaliștilor și nici intenția lor.

Evident de la training-uri, seminarii sau workshop-uri este mai ușor să înveți fiindcă, se presupune, ai niște oameni, experți, care te ghidează. Te stimulează prin tot felul de jocuri, schimb de roluri, te pun în diferite situații și cel mai important, te scot din zona de confort. Deși ultima caracteristică e discutabilă, depinde de nivelul propriu de adaptabilitate.

Recomand să se facă abstracție de cele enumerate mai sus fiindcă nimic de pe mapamondul ăsta nu te educă la fel de mult ca experiența proprie. Cel mai bine înveți când dezvolți un proiect, indiferent de care. Doar atunci îți spargi capul, cu adevărat, de probleme și doar atunci te simți  obligat să intervii. E urât și greu afară, dar dacă stai în casă, așteptând să se întâmple ceva, poți la fel de bine să irosești timp prețios.

 

 

*acest articol nu promovează consumul excesiv de alcool

Comments are closed.