Pentru studenții din UBB: 15 minute azi sau încă o generație de studenți sacrificată!

Posted on May 22, 2013 by

share on facebook   

Azi sunt alegeri pentru 6 dintre locurile de studenți senatori din UBB.                                 

Probabil că te-ai săturat de spam-urile de pe grupurile de fb, de afișe, de mesaje de susținere. Probabil că nu le înțelegi rostul, nu înțelegi ce treabă ai tu cu aceste alegeri și de ce ar trebui să mergi la vot, care este miza, de ce ai vota cu unii sau cu alții.

În următoarele rânduri o să încerc să-ți răspund la câteva întrebări care probabil îți vin în minte și sper ca după ce vei termina de citit să-ți iei carnetul de student și colegii de cameră și să mergeți să vă exercitați dreptul la vot. O să transmit un mesaj care probabil o să supere multă lume, pentru că nu am de gând să nu mă ascund după afișe frumos colorate, ci o să spun adevărul (fără nume, pentru că altfel se consideră că fac campanie).

Sunt Andreea Petruț, iar acum un an candidam și eu pentru a vă reprezenta în Senatul UBB. Deși am primit un număr foarte mare de voturi (cca. 500), s-a făcut tot posibilul prin mijloace mai mult sau mai puțin legale și morale ca eu să nu ajung acolo (presiuni, voturi aduse cu sacii de gunoi din extensii și multe alte măgării). S-a ținut cu dinții ca eu să nu intru în Senat pentru că se știa că voi fi o persoană vocală care nu e dispusă să facă compromisuri când vine vorba de studenții pe care îi reprezintă. Aceeași poveste și pentru încă câțiva colegi de-ai mei.

Anul trecut la alegeri, pentru majoritatea dintre posturile scoase acum la concurs au existat mai mulți candidați (cu excepția Fac. de Litere). În ciuda logicii și a bunului simț au pierdut alegerile oamenii cu adevărat competenți, dedicați, care aveau rezultate în reprezentarea studenților. Au câștigat niște no-name-uri puși să candideze pentru că erau ușor de controlat, pentru că nu înțelegeau mai nimic din ce înseamnă reprezentarea în Senat. Rezultatele se văd după un an. Acești oameni au fost acum excluși pentru lipsa lor de activitate. Practic nu ne-au reprezentat, au ocupat un loc absolut degeaba!

Aceeași situație este pe punctul de a se repeta și anul acesta. Nu am vrut să scriu aceste lucruri, însă am fost șocată de nesimțirea cu care anumiți oameni care vor să fie aleși în Senat se promovează fără a exista nimic substanțial care să îi recomande pentru a reprezenta studenții. Sunt niște oameni care au fost puși să stea pe scaun și să zâmbească frumos la poze. Pentru ca apoi alții să le dicteze ce să facă.

Pe de altă parte există și în acest an oamenii cu adevărat competenți, pentru care mi-aș putea pune în orice moment capul la bătaie. Sunt oameni perseverenți, care au condus organizații studențești, care s-au luptat cu miniștri și rectori pentru drepturile studenților. Sunt oameni care au contribuit ca tu să ai astăzi dreptul de a vota, ca tu să beneficiezi astăzi de un statut al studentului.

Care este miza?

Pentru cei care susțin no-name-urile:  ca aceste locuri să fie ocupate de oameni ușor de manevrat, care să facă ce li se dictatează, iar cel mai important de împiedica accesul studenților care ar putea avea un cuvânt greu de spus prin argumente pertiente și prin capacitatea foarte dezvoltată de a influența decizii.

 

Pentru cei care susțin oamenii pregătiți: în primul rând accesul la informații (în momentul de față majoritatea organziațiilor studențești) nu sunt informate de aspecte ce țin de deciziile care privesc studenții decât după ce aceastea sunt luate. Nu există informare ce să mai vorbesc de consultare. Pe de altă parte accesul la decizii și îmbunătățirea calității vieții studențești. Acești oameni au un nivel de pregătire pe partea de reprezentare de remarcat, însă de fiecare dată au fost blocați  sa îl folosească în interesul studenților. Pentru că celor care dețin puterea le este frică că nu vor putea să îi controleze.

Nu am voie să spun care dintre persoane se încadrează în ce categorie, însă dacă vei arunca o privire mai atentă pe facebook vei găsi rapid informații suficiente să decizi singur!

 

Cred că putem să demonstrăm că studenții sunt mai mult decât o masă de manevră, care nu se lasă duși de nas prin afișe colorate și figuri simpatice.

Acum te rog, rupe-ți 15 minute din timpul tău și dă o fugă către cea mai apropiată secție de votare. Pentru noi, fiecare vot contează!

Autor: Andreea Petruț

Comments are closed.