În loc de încheiere: provocarea democrației prin jurnalism creativ

Posted on April 26, 2013 by

share on facebook   

Cei mai mulți dintre noi am crescut cu povești, pe unele dintre ele nu ne săturam să le mai ascultăm. Povești care trezeau în noi sentimente atât de adânci și care, de multe ori ne familiarizau cu diverse categorii de personaje, ne arătau părțile însorite sau mai umbroase ale lumii sau ne învățau să punem preț pe lucrurile simple din jurul nostru. În lupta dintre bine și rău era nevoie mereu de acțiune pentru ca binele să învingă. Prin proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație ne-am dorit să transmitem un mesaj foarte clar, și anume acela că democrația are nevoie de tineri implicați, capabili să își asume rolul de cetățeni responsabili și informați.

 

Când te naști cu dreptul de a face tot ceea ce îți dorești, când călătorești oriunde visezi să ajungi sau atunci când poți scrie și vorbi tot ce îți trece prin cap, s-ar putea să fii tentat să crezi că aceasta a fost situația în care au trăit dintotdeauna toți cei de-o seamă cu tine. S-ar putea însă ca la un moment dat să nu ți se mai pară important să-ți cunoști drepturile sau să te folosești de ele. S-ar putea să întorci capul pe stradă și să spui “ar fi bine să se facă în orașul ăsta o pistă pentru biciclete, vreau să se facă mai multe parcuri, să se facă un cinema”. A doua zi, în fața blocului, văzând gura unui canal descoperită și copii jucându-se prin preajmă îți spui “cu siguranță vor reclama alții la primărie problema asta”. Știi că parcul verde din spatele blocului, transformat acum în parcare, a dispărut din vina celorlalți care nu s-au împotrivit nici defrișării salcâmilor din cartier, nici măcar nu au participat la întâlnirile cu pricina unde s-au dezbătut aceste probleme – așa ai auzit, pentru că nici tu nu ai fost acolo. Și ajungi să te plângi de tot ce alții nu au făcut pentru tine, de tot ce tu ți-ai dorit în orașul tău dar nimic nu s-a întâmplat, de tot ce ar fi putut fi altfel dar tu nu ai acționat niciodată, gândindu-te că alții vor face asta în locul tău. După 20 de ani, ieși din casă și străbați în lung același oraș care și-a schimbat doar aspectul străzilor centrale, exact cu două săptămâni înaintea ultimelor alegeri locale… Ce-ar fi fost dacă te-ai fi folosit de drepturile tale pentru a produce schimbările pe care ți le doreai, fără să aștepți ca alții să o facă pentru tine? Fără să aștepți “să se facă” sau “să se schimbe”.

Fă! Schimbă! Folosește ceea ce ai pentru că nu toți au fost la fel de norocoși să se nască cu  dreptul de a fi ascultat, cu dreptul de a lua puterea din mâna celor care nu te reprezintă. Acesta este cea mai simplă descriere pe care pot să o dau azi proiectului Jurnalism Creativ pentru Democrație – oricine poate să scrie și să vorbească despre problemele dintr-o comunitate. Proba am făcut-o și noi, cei 15 tineri care am pus pe roate acest proiect, demarând mici investigații în Sighetu Marmației, un oraș mic, cu o istorie puternică, și interacționând cu localnici, foști deținuți politici și elevi din acest oraș.

Proiectul ”Jurnalism Creativ pentru Democrație” este finanțat de programul Tineret în Acțiune, și sprijinit de Fundația Academia Civică, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Universitatea Babeș-Bolyai. 

Am adunat în Revista Go Free #10 poveștile cele mai bune:

 

Comments are closed.