Moralitatea nu se poate plagia

Posted on April 18, 2013 by

share on facebook   

Problema plagiatului în România a fost, cel puțin în ultimul an, una extrem de discutată. Spun în ultimul an, deoarece în ciuda faptului că toți românii erau conștienți de expansiunea acestui fenomen, a fost nevoie de o persoană publică pentru a atrage atenția mai profund asupra acestui fapt. Vă propun un mic exercițiu – gândiți-vă cât de des v-au vorbit profesorii voștri cu seriozitate pe marginea acestui subiect, cât de des v-au subliniat că furtul în acest mod reprezintă un adevărat pericol, chiar dacă sancțiunile nu sunt neaparat unele de ordin legal, iar întrebarea de fond și cea mai importantă pentru noi toți este dacă lumea a ajuns să plagieze și moralitatea.

 

Centrul de Filosofie Aplicată (UBB), Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) şi ANOSR au organizat în parteneriat, luni, 15 aprilie la Casa de Cultură a Studenților din Cluj o discuție deschisă pe tema plagiatului cu titlul “Poate deveni PLAGIATUL o cale de succes demnă pentru progresul și viitorul României?”. Dorin Isoc, profesor universitar i-a suprins pe toți cei aflați în sală prin viziunea sa realistă și tranșantă legată de tema plagiatului. Dl. Isoc a extras o serie de întrebari ale căror răspunsuri erau menite să îi ajute pe oameni să înțeleagă, într-un mod cât mai simplu, care sunt aspectele principale ale acestei probleme constante în universitățile din țară. Reprezentant al Centrului de Filosofie Aplicată a fost domnul Istvan Kiraly, care de asemenea a răspuns întrebărilor și le-a vorbit celor prezenți despre felul în care societatea se confruntă sau nu cu acestă situație critică.

 

 Un prim pas spre conștientizare

 

Un istoric cunoscut  spunea într-o carte: ,,Moralitatea știrbită se repară mai greu decât uzinele învechite’’, iar în fond, pentru un student prezent la discuție, la acest aspect s-ar putea reduce problema plagiatului. Ne întrebăm cât mai suntem educați moral, pentru că, la fel ca și gusturile, moralitatea se educă, se învață, din toate lucrurile cu care intrăm în contact zi de zi. La un nivel elementar, această confeință pe tema plagiatului a avut un rol de conștientizare. În mod cert, fiecare dintre noi am auzit în repetate rânduri polemici legate de acest subiect, dar câți dintre noi am stat și am studiat ceva mai atent fenomenul?

 

Între un elev de gimnaziu, care își copiază referatul de pe internet și un demnitar cunoscut care își plagiază lucrarea de doctorat nu e nicio diferență. Singura diferență pe care o putem face este să realizăm gravitatea unei astfel de decizii. Ilegalitatea nu este mereu un act de ordin penal, ci și un act care poate fi sancționat de memorie sau conștiință. Acesta poate fi aspectul pozitiv principal al conferinței – te învață, în primul rând, să fii legal și just față de tine.

Comments are closed.