Sesiunea studenților de la Teologie Ortodoxă: 4 examene în 2 zile

Posted on March 13, 2013 by

share on facebook   

“Am 4 examene în 2 zile”, mi-a scris în sesiune un prieten, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă, UBB. Înițial nu mi-am dat seama   de implicațiile acestei discuții, însă următoarea întrebare pe care mi-a adresat-o m-a ancorat brusc în realitate: În sesiunea de restanțe nu este obligatoriu în facultățile din UBB să existe două date diferite de examinare, pentru același curs?”.

Am căutat împreună informații și le-am găsit în Regulamentul privind activitatea profesională a studenţilor (nivel licenţă şi master) din Universitatea Babeş-Bolyai în baza Sistemului european de credite transferabile (ECTS),  unde, la articolul 23 scrie așa:

Art. 23. II. Pentru fiecare disciplină, prevăzută a fi examinată într-o sesiune de examene, se prevăd cel puţin două date pentru examen în acea sesiune. Pentru fiecare grupă de studenţi se precizează datele la care urmează să se prezinte pentru examen. În sesiunile de restanţe studenţii au posibilitatea de a alege pentru prezentare oricare dintre datele planificate.

Răspunsul era clar, chiar și în sesiunea de restanțe studentul are dreptul de a alege data la care se prezintă la examen. Discutând mai multe cu A., acesta îmi spune că nici în sesiunea precedentă nu a avut decât o dată stabilită pentru reexaminări.

Analizând la rece situația, la Facultatea de Teologie se încalcă nu doar un drept al studenților , ci mai multe chiar. În primul rând, a fost încălcat articolul 23 citat mai sus. Scopul celor două date de examinare nu este unul fără importanță – există studenți care sunt înscriși la două facultăți, astfel că aplicarea acestui articol le-ar da posibilitatea să-și organizeze sesiunile în cadrul celor două facultăți. Mai mult decât atât, ni s-a întâmplat tuturor să nu fim apți din punct de vedere medical să ne prezentăm la un examen, moment în care salvarea noastră a stat în cea de-a doua dată.

Să obligi studenții să se prezinte la 4 examene în 2 zile este mai mult decât încălcarea articolului 23 din Regulamentul UBB. Este un abuz. Gândește-te cât de epuizat ieși din sală după un examen – emoțiile pe care le simți până când intri în sală, efortul pe care îl depui să te concentrezi asupra subiectelor de examen, ca să nu mai luăm în calcul faptul că ai nevoie de timp pentru a te pregăti pentru examenul respectiv. Acum înmulțește cu 2, și imaginează-ți că în ziua următoare o iei de la capăt cu încă două examene.

Lăsând la o parte articolele și regulamentele, o facultate căreia îi pasă de studenții săi, de cum învață și mai ales pentru ce învață nu și-ar supune conștient studenții la un astfel de abuz. Nu credeți?

Link Regulament: http://enviro.ubbcluj.ro/documente/Regulament%20de%20activitate%20profesionala%20UBB.pdf

Programator examene Teologie Ortodoxă aici.

Acest material a fost publicat anonim folosind contul public, moderat, al site-ului www.gofree.ro (user: guestpost; parola: amideibune). Pentru publicarea materialelor te rugăm să te logezi aici.

Comments (1)

 

  1. novac says:

    E interesant cum cel care se plange are 4 (patru) examene intr-o sesiune de restante. Este, cred, un exemplu elocvent pentru starea studentimii de acum. Oricum tot profesorii sunt de vina, nu-i asa?
    Imainte de a publica incercati sa impartiti 8 date de examen (doua pentru fiecare disciplina intr-un semestru cu patru discipline) la 7 zile astfel incat in niciuna din zile sa nu fie doua examene. Cine rezolva problema va lua cu siguranta premiul Abel sau medalia Fields.