Festivalul Poveștilor din Transilvania

Posted on February 23, 2013 by

share on facebook   

Există povești în fiecare dintre noi…

În luna martie, mai precis între 23 și 24 martie, în Cluj Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va avea loc Festivalul Poveștilor din Transilvania, pentru a sărbători Ziua Internațională a Poveștilor. Timp de două zile, inspirația și deschiderea vor fi la ele acasă, iar toate activitățile vor gravita în jurul temei „Destin și soartă” (Fate and Fortune).

Festivalul va aduce împreună artiști cunoscuți, companii de teatru, povestitori recunoscuți la nivel internațional, muzicieni, artiști de circ, ilustratori și designeri de benzi desenate. Prin toate acestea, se urmărește creșterea interesului în spunerea poveștilor pornind încă de la tânăra generație și, de ce nu, crearea unei rețele de povești locale în Transilvania. Pentru a fi totul cât mai diversificat, copiii din întregul oraș sunt încurajați să vină și să ia parte la Competiția Tânărului Povestitor al Anului.

Trebuie cunoscut faptul că această acțiune este una răspândită la nivel internațional și încurajează fiecare om din oricare colț al lumii să-și spună povestea.

Fiecare dintre noi avem câte o poveste, iar în aceste două zile suntem încurajați să le împărtășim și cu alții. Indiferent de ce emoție trezește, fie că e bucurie sau tristețe, fie că aduce lacrimi sau zâmbete, o poveste este unică și primită cu brațele deschise de oricine. Întreaga mișcare, plecând de pe cele 7 continente și ajungând la festivalul din Cluj-Napoca, intenționează să aducă mai aproape oamenii unii de alții, să mărturisească firul poveștilor lor, să aibă suport moral și să învețe unii de la ceilalți; să afle că nu sunt singuri, să-și găsească semenii alături de care să se bucure sau să găsească alinarea în suflete cu povești asemănătoare.  Povestea este hrană pentru suflet și minte, reușind să emane atât de multe senzații diferite, încât te vei trezi cu o senzație de vastă experiență, privind lumea cu alți ochi; ochi mai luminați, mai deschiși, mai înțelegători, mai profunzi…

„A fost odată ca niciodată un minunat oraș numit Cluj-Napoca. Și era un oraș plin de povești. Povești vechi, prăfuite care pândeau din dulapuri și povești sălbatice, care zburau prin vânt. Fiecare are o poveste care zace pe undeva…

Într-o zi, oamenii din Cluj-Napoca au decis să prindă toate poveștile de pe tărâm și să le aducă împreună. Și fiecare dintre ei va trebuie să vină cu câte o istorisire la Festivalul Poveștilor, unde le pot împărtăși cu ceilalți. A fost nevoie de mai multe luni de căutare și urmărire, sub cel mai întunecat pat și până la cel mai înalt copac. Dar într-un final, oamenii s-au adunat de peste tot și nicăieri, fiecare purtând ceva prețios și unic…”

 

Mai multe detalii pe: http://festivalulpovestilor.wordpress.com

Ilustrație: Cristian Grossi

Comments are closed.