„Ziua internaţională de comemorare a Holocaustului”, marcată la Cluj

Posted on January 26, 2013 by

share on facebook   

Este un lucru știut faptul că doar cunoscând istoria, putem evita să îi repetăm greșelile. Termenul “Holocaust” este folosit pentru a denumi programul de exterminare al evreilor din timpul celui de-al II-lea Război Mondial,  condus de Adolf Hitler, program cu statistici tragice: aproximativ șase milioane de evrei au fost uciși.

Cu ocazia „Zilei internaţionale de comemorare a Holocaustului”, 27 ianuarie,  “UN Youth Association Cluj” organizează derularea a două proiecții cinematografice, cu scopul de a informa publicul clujean despre acest zguduitor eveniment. Sâmbătă, 26 ianuarie 2013 și duminică, 27 ianuarie 2013, la Cinema Mărăști vor fi proiectate filmele „Băiatul în pijama vărgată” şi „Lista lui Schindler”.

Filmul de sâmbătă, regizat de Mark Herman și lansat în 2008, spune povestea legăturii care se naște între doi copii, în timpul Holocaustului. Unul dintre ei este fiul unui comandant nazist al unui lagăr de exterminare, iar celălalt este un copil deținut. Prietenia dintre ei se formează în secret, prin gardul de sârmă ghimpată.

Cel de-al doilea film, “Lista lui Schindler”, este considerat unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Steven Spielberg aduce în prim-plan figura lui Oskar Schindler care, deși este membru al Partidului Nazist, reușește să salveze peste 1000 de evrei în timpul Holocaustului.

Ambele filme impresionează prin autenticitate, prin realism de mare forță și acuratețe istorică. Intrarea este liberă, iar ambele producții vor fi difuzate începând cu ora 16:00.

 

Sursa foto: www.timeanddate.com

Comments are closed.