“Filmul” Asociației Go Free 2012 – raport de activitate

Posted on December 31, 2012 by

share on facebook   

Fiind final de an, voluntarii Asociației Go Free s-au întors pentru câteva momente în timp, pentru a derula filmul Asociației Go Free din ianuarie 2012 până în prezent. Nu ne-am propus să tragem o linie acum, la închiderea anului, ci dorim să ne bucurăm împreună de reușitele – mai mici sau mai mari – la care ați luat și voi parte și pe care vi le datorăm în mare măsură. V-am avut pe voi ca sprijin în 2012 și am avut, de asemenea, sprijinul unor organizații nonguvernamentale din toată țara și a unor instituții din Cluj cărora le putem acum mulțumi.


Voluntariat: loading…


La final de ianuarie (20 ianuarie mai exact), pe când speram să mai îmbunăm gerul și să-l ademenim cu căldura voluntaritului, Asociația Go Free primește decizia judecătorească de înființare. Cu gânduri mari și obiective mărețe, așa cum apare și în descrierea de pe site (http://www.gofree.ro/asociatia-go-free/), voluntarii Go Free au luat frâiele săniuței în mâini și au pornit în lume purtând pe umeri destinul unei noi organizații nonguvernamentale – “Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile”.


Februarie. Ger puternic. Protestele rezistă. Prinsă sub impactul mișcărilor sociale din România și din Europa, redacția Go Free editează Revista Go Free #6. Cu siguranță vă mai aduceți aminte de coperta inscripționată cu mesajul “You have enemies? Good. That means you’ve stood for something, sometime în your life”. Acum să vedem cine își mai aduceți aminte de mesajul de pe spatele revistei… Indiciu: De ce facem voluntariat? Răspunsul, aici: http://issuu.com/gofreestudent/docs/gofree-feb-2012/80.


În luna martie se aliniază planetele și Asociația Go Free se lansează oficial în comunitatea clujeană, în cadrul evenimentului aflat la a doua ediție – “Go Free 24h – Scrie FREE pentru o zi”. Ne-au rămas în amintire momentele petrecute alături de prietenii Asociației în acordurile de chitară ale trupei Natif, care ne-a onorat cu prezența. Literă cu literă, cuvânt cu cuvânt, articolele scrise sub efectul aburilor de ceai la Go Free 24h intră în istoria redacției odată cu publicarea lor în Revista Go Free #7. Odată cu venirea primăverii, s-au calmat și spiritele, dar asta nu înseamnă că noi nu vă încurajăm, totuși, să adăugați stării un element de nonconformism. Parcă pe vremea aia ne exprimam în mai puține cuvinte: “Keep calm and Go Free!”.


17 mai – șase voluntari ai Asociației Go Free aterizează la Istanbul (Turcia) având destinația finală Bursa. Video Mapping Turkey este proiectul care ne-a oferit o experiență multiculturală extraordinară, într-un loc în care tradițiile și respectul față de cei din jur fac casă bună. Proiectul a fost finanțat prin programul Tineret în Acțiune, Asociația Go Free fiind partener în implementare. Ce-a ieșit, aici: http://www.youtube.com/watch?v=TtKnp1lRU4A .


11 mai 2012 a găsit comunitatea clujeană frumos gătită pentru cea de-a doua ediție a Galei Go Free Awards, în cadrul căreia Asociația Go Free a acordat 36 de premii persoanelor care au fost nominalizate – studenți, profesori și voluntari din Cluj. Evenimentul a premiat studenții cu rezultate deosebite în activitatea lor extrașcolară, cât și pe studenții și pe profesorii care s-au implicat în schimbarea comunității clujene. Premianții îi găsiți aici: http://www.gofree.ro/proiecte/go-free-awards/gala-go-free-2012/. Evenimentul Asociaţiei Go Free a fost sprijinit de Universitatea Babeş-Bolyai, Academia Română „Centrul de Studii Transilvane”, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Vitrina Advertising, organizaţii non-guvernamentale, precum OSUBB, Asociaţia Studenţilor Sociologi „Cluster”, Asociaţia Studenţilor Romi „Romano Suno”, Asociaţia European Alternatives, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, RomaniaPozitiva.ro, CRPedia, lumebuna.ro.


Iunie a fost luna acțiunii împotriva mitei electorale. Asociația Go Free lansează în contextul alegerilor locale conceptul campaniei GATA, având scopul de a descuraja  mita electorală din România, prin stoparea iniţiativelor partidelor de a frauda votul, dar şi prin responsabilizarea cetăţenilor în exercitarea dreptului de a alege conştient şi de a vota responsabil. Campania a fost susţinută de Asociaţia European Alternatives, Centrul Raţiu pentru Democraţie, Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai, Organizaţia Studenţilor Romi – Romano Suno, Asociaţia Dreams for Life, Asociaţia Support for Youth Developement, Asociaţia Cluster, Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, Asociaţia pentru Iniţiative Durabile – Alternative, şi RomaniaPozitiva.ro, “Piaţa Universităţii”.


Tot în iunie, se încing spiritele în UBB, odată cu apropierea sedinței de Senat în care urma să se adopte noul Statut al Studentului din UBB. Asociația Go Free și OSUBB demarează o campanie de advocacy în UBB, menită să împiedice adoptarea documentului sub forma propusă Senatului. Campania a fost, în același timp, și o invitație la dezbatere și participare pentru comunitatea academică din Universitatea Babeș-Bolyai, în vederea căutării unor soluții la problemele identificate în document. Decizia de adoptare a Statutului a fost amânată de Senat pentru luna septembrie.


Septembrie a fost luna educației nonformale. De data aceasta, Asociația Go Free a reprezentat Ardealul în cadrul Laboratorului de Educație Nonformală, ce a avut loc la Gura Portiței. A fost o experiență inedită, ce merită amintită, și pe care o vom fructifica la maxim în 2013. Nu doar faptul că am cunoscut peste 50 de oameni implicați din toată țara, și care folosesc cu succes metode de educație nonformală în activitatea lor, ci și faptul că am avut ocazia să experimentăm aceste metode pe pielea noastră, a făcut ca Laboratorul să fie evenimentul anului pentru noi. Vom întoarce în comunitatea clujeană tot ce am învățat acolo. Profităm de ocazie pentru a vă anunța și marea lansare a platformei de educație nonformală www.nonformalii.ro .


Început de octombrie: un nou cântecel răsare în gândurile noastre – ”căsuța noastră, cuibușor de voluntari…free”. După 3 ani de activitate redacția Go Free primește sediu pentru desfășurarea activităților, prin aprobarea Universității Babeș-Bolyai. Acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul și încrederea pe care Dl. Prorector Ioan Bolovan ne-a acordat-o. Adresa la care ne puteți vizita este Campus Hașdeu, cămin 1, la parter.


Tot în octombrie, Go Free – Asociaţia pentru Sprijinirea Societăţii Civile a implementat în România proiectul „Double Impact – meeting local and global”, proiect finanţat prin Programul Tineret în Acţiune (Youth in Action). 24 de tineri din 8 ţări – Polonia, Turcia, Cipru, Italia, Ungaria,Bulgaria, Letonia şi România – au fost găzduiţi în localitatea Săvădisla, România, unde au participat la un curs de formare de o săptămână, în perioada 4-11 octombrie 2012. Întregul proiect a urmărit să răspundă la întrebarea – „Cum putem crea un impact local prin proiectele internaţionale de tineret?”.

 

Spre finalul lunii octombrie, Asociația Go Free a fost implicată într-un proiect inițiat de Asociația Re/Creativ, ce și-a propus să creeze o platformă interactivă care să prezinte idei și inițiative a 30 de grassroot-uri din România care activează în domeniul educației și al incluziunii sociale. Asociația Go Free s-a numărat printre grassroot-urile cuprinse în proiect, regăsindu-se în Catalogul de Idei și Inițiative publicat în cadrul proiectului și care poate fi descărcat la adresa http://initiativenoi.ro/Storage/Files/CatalogInitiative2012.pdf. De asemenea, acum găsiți un video de prezentare a Asociației Go Free, accesând: http://youtu.be/4jvcvOhJ05Q. Puteți și voi să vă înscrieți organizația sau să consultați o parte din ONG-urile active în domeniile mai sus amintite pe www.initiativenoi.ro .


În urma campaniei de recrutari de noi voluntari din luna noiembrie au ajuns forțe noi în echipă, tineri convinși să testeze sloganul toamnei: “Voluntariatul la Go Free e ca mersul pe bicicletă – nu se uită niciodată”.


Din vorbă în vorbă și din tastă în tastă, undeva în tabloul toamnei a apărut încă o pată de culoare în peisajul clujean – Go Free #8 sau altfel spus numărul 8 al Revistei Go Free care este la fel de proaspăt și disponibil la distanță de un clik: http://www.gofree.ro/revista-go-free/ .


În voluntariat, lipsa fondurilor nu ar trebui să ne împiedice să ne punem în aplicare ideile. Asociația Go Free a căutat să improvizeze și să implementeze idei creative cu resurse materiale limitate. Un exemplu în acest sens a fost și campania de toamnă menită să promoveze activitatea asociației. Pentru că vorbim de creativitate, voluntarii Asociației Go Free au folosit în campanie, în loc de hârtie…frunze. Da, ați citit corect – o mulțime de frunze căzute au fost salvate, inscripționate cu mesajele Go Free, și date mai departe sau amplasate în spații publice, astfel încât să fie vizibile. Este incredibil cât de multe lucruri se pot face cu puțină imaginație!


Pentru că ne dorim ca studenții să vină cu inițiative noi și soluții la problemele de care ne lovim în comunitatea clujeană, pe 23 și 24 noiembrie Asociația Go Free a organizat pentru studenții clujeni trainingul “Managementul proiectelor – de la idee la implementare”.


Campania GATA II. Ceața care a învăluit Clujul în luna noiembrie nu ne-a împiedicat să conștientizăm faptul că politicienii încearcă să ne vândă din nou gogoși în campaniile electorale. N-am avut nevoie decât de curaj și sprijin din partea societății civile pentru a demara cea de-a doua ediție a Campaniei GATA, iar de această dată ne-am îndreptat atenția asupra promisiunilor electorale nerealiste, lansate de candidații tuturor partidelor. Prin această campanie am spus „GATA promisiunilor electorale nerealiste!”, “GATA subestimării electoratului și a capacității lui de a distinge valoarea de adevăr a promisiunilor electorale!”. Visul electoral în care politicienii ne promit „marea cu sarea” o dată la 4 ani trebuie spulberat. E dreptul nostru, al cetăţenilor, să acordăm votul unor candidaţi oneşti, care nu încearcă să ne vândă gogoşi, unor oameni care îşi dau interesul să schimbe România prin implementarea unor măsuri reale. Noi am votat pentru o Românie în care porcii nu zboară din 4 în 4 ani!

Această campanie a fost susținută de Asociația European Alternatives, Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală, Asociația Cluster, Asociația Studenților Romi Romano Suno, Asociația Dreams for Life, Asociația Studenților de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, Asociația pentru Inițiative Durabile – Alternative, RomâniaPozitivă.ro, CRIM, OSUBB, Piața Universității.

 

1 Decembrie ne-a găsit în Piața Unirii, în Cluj-Napoca, urându-i României noastre oameni pozitivi, știri de bine și un colorat “la mulți ani!”


Moșul ne-a găsit activi și pe 6 decembrie, la cea de-a treia ediție a evenimentului nonformal “Go Free 24h – Scrie FREE pentru o zi”, în Cafeneaua L’Atelier. Tastetele au zburat, ideile s-au materializat în materiale numa’ bune de citit (unele le găsiți publicate în acest număr), și discuțiile s-au întins până târziu. Pentru că Asociația Go Free susține libertatea de exprimare, vă promitem pentru 2013 mai multe evenimente offline de acest fel și doze duble de interacțiune!


Asociația Go Free este nominalizată la Gala Națională a Voluntarilor 2012 – o competiție națională care recunoaște public implicarea oamenilor din întreaga țară în schimbarea și dezvoltarea societății prin voluntariat. Campania “GATA” a Asociației Go Free s-a numărat printre cei 5 finaliști la categoria “Proiectul de Voluntariat al Anului”, secţiunea “Proiectul de Voluntariat al Anului în Domeniul Activism Civic şi Drepturile Omului”.


Ca să încheie anul în stil nonformal, Asociația Go Free aderară la Rețeaua de Educație Nonformală (REN) și participă în 14-16 decembrie la întâlnirea RENilor de la Predeal. REN are misiunea de a susţine şi încuraja actorii educaţionali din România să dezvolte programe, proiecte, activităţi şi modele educaţionale de calitate, integrate, prin folosirea educaţiei nonformale, pentru a dezvolta o cultură a învăţării pe tot parcursul vieţii. Reţeaua a fost iniţiată în cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L., implementat de către FDSC împreună cu partenerii săi ANPCDEFP şi Institutul de Ştiinte ale Educaţiei şi finanţat de Comisia Europeană.

În ajunul Anului Nou, proiectul Jurnalism Creativ pentru Democrație aplicat de Asociația Go Free pentru a primi finanțare prin Programul Tineret în Acțiune este aprobat.

 

Ne-am întins puțin cu vorba, dar sperăm că a fost cu folos pentru toată lumea. Noi nu ne oprim aici, ci mergem mai departe spre un 2013 plin de planuri, vise și oameni.

Comments are closed.